Ett promenadstråk i Linköping i vinterväder. Fotograf: Sophia Bergholm

Områdeskarta: Lunchpromenera i Linköping

Jobbar du också hemma? Då är det extra viktigt att du med rör på dig och får din dagliga dos av motion. Vi är flera på Visit Linköping & Co som nu är stationerade i våra hem och dagligen försöker bege oss ut på en lunchtur. Spana in våra tips på promenadvänliga rutter i de områden där vi bor!

1 Bor du i Askeby

Tips från: Charlotte Magnusson, Marknads- och utvecklingschef
Även i lilla Askeby kan du få till en rejäl och stärkande lunchpromenad förbi klosterkyrkan med anor från 1400-talet, längs fotbollsplaner och den bullerbyinspirerad låg- och mellanstadieskolan. Sväng också ner längs Bankekindsvägen – vem vet, snart tittar kanske tomtarna längs stigen förbi Tallbacken fram. Mysigt för både liten och stor. Kom ihåg att stanna till i Automat-butiken, en av Linköpings tre obemannade butiker och köp med en matlåda från Monikas Matbod, bröd från Linds eller cocosbollar från Cocosbollsfabfiken för att hålla blodsockret i schack framåt eftermiddagen.

Ruttens längd: ca 3 km.

2 Bor du i Berg

Tips från: Anders Thorén, Möte- och evenemangschef
I Berg finns vacker natur och en av Sveriges stoltheter – Göta kanal. Anders favoritstråk är att följa kanalen ända bort till Malfors café och korsa kanalen för att sedan ta sig ner till Berg igen. Fördelen med att promenera längs kanalen är att man kan anpassa längden på sin rutt genom att vika av över en tidigare sluss. I höjd med Ljungsbro, finns även den fina aktivitetsparken med en ny militärhinderbana om pulsen önskas höjas ytterligare.
Ruttens längd: ca 7 km.

Anders vill också slå ett slag för Olstorp Motionscentrum för den som söker ett träningspass på lunchen. Det finns ett fint löpspår med elljus och barkmark på 2,5 km samt vad som sägs vara Östergötlands tuffaste 5 km-spår.

3 Bor du i Ekängen

Tips från: Mia Hamre, Koordinator inom hållbar besöksnäring
Sjöluft och vackra vyer är uppfriskande för tankeverksamheten, så på med skorna på lunchen och ge dig ut! Sjöutsikten från Ekängen är ju alldeles underbar! Härligast är att hålla sig till stråken längs sjön, men nästan lika fin är vägen genom den lummiga skogen. Här och var finns möjligheter för en stunds vila, så tips är att starta promenaden med en tur till Edvins Auto_mat och proviantera lite godsaker att njuta av längs vägen eller till eftermiddagsfikat!
Ruttens längd: ca 3 km.

4 Bor du i Hjulsbro eller Hackefors

Tips från: Bodil Bergqvist, Redovisningscontroller
Beroende på hur mycket tid du har till din lunchpromenad, tipsar Bodil om tre olika trevliga promenadstråk.
Rutt 1: Promenaden tar dig runt en del av Kinda kanal genom lantlig miljö och slussar. Passera Spångerumsbron, mer känt som Golden Gate-bron hos oss Linköpingsbor, för att korsa kanalen. Längs hela rutten finns flera bänkar och dessutom en grillplats. En passande rutt för dig som vill äta lunch utomhus! 
Ruttens längd: ca 5 km.

Rutt 2: Även här fortsätter du att utforska Kinda kanal. Promenaden tar dig längs husgårdar och fina villor.
Ruttens längd: ca 2,8 km.

Rutt 3: Promenera i lantlig miljö ut mot Landeryds golfbana och Landeryds hembygspark. Gör du en avstickare (5-7 min) vid Landeryds Hembygsgård kommer du till Bogestadkrog där du dessutom kan äta lunch. 
Ruttens längd: ca 5,3 km.

5 Bor du i innerstan

Tips från: Viktoria Löfvenborg, Koordinator inom hållbar besöksnäring
Stångåstråket är populärt bland många Linköpingsbor, men inte lika många promenerar norrut. Om du bor i centrala Linköping rekommenderar Viktoria en promenad runt Stångån via nya Nykvarnsparken. Med Stångebron som utgångspunkt promenerar du norrut längs Stångån, förbi Stångs Magasin, via den nyrenoverade kajen vid Södra Stånggatan upp till fina Nykvarnsholmen. Där går du över bron och tillbaka söderut förbi "vattenfallen" utanför Tekniska verkens kontor via Stångebrofältet tillbaka till Stångebron. Följ bara kanalen så är det svårt att gå fel! Tillbaka i city finns en mängd restauranger och caféer att handla hem dagens lunch eller en bulle till eftermiddagskaffet.
Ruttens längd: ca 3 km.

Rutt 2: Trädgårdsföreningen är en annan av Linköpings innerstads oaser. Med utgångspunkt i Trädgårdsföreningen får du en fin runda om du sedan fortsätter över Lasarettsgatan vidare till Magistratshagen som inte är lika välbesökt men en förlängning av oasen. Här finns även en alldeles ny lekpark och ett utegym för den som vill passa på att åka linbana eller köra några chins under rundan, innan du traskar tillbaka mot Trädgårdsföreningen. Där kan du titta in på Tropikhuset och köpa med en lunch hem eller varför inte köpa med en växt hem från Linköpings Trädgårdshandel till hemmakontoret.
Visste du att du kan gå via grönområden hela vägen från Trädgårdsföreningen till Tinnerö? Via Magistratshagen kommer du till utkanten av Garnisonen och kan fortsätta rakt ut  i det nästintill oändliga eklandskapet. Men för det krävs mer än en lunchrast, så det kan du spara till helgen.

Ruttens längd: ca 2 km.

6 Bor du i Lambohov

Tips från: Claes Lauritsen, Projektledare evenemang
I utkanten av Lambohov finns ett vackert promenadstråk som tar dig genom skog och öppna ängar. Du passerar Lambohov Säteris vackra ägor och är endast ett stenkast från tätorten. En riktig liten naturpärla som kommer att få dig fylld av ny energi! Gör du en avstickare kan du inom några minuters promenad även se Slaka kyrka - en rosa kyrka på en liten höjd.
Ruttens längd: ca 2,5 km.

7 Bor du i Södra Ekkällan, Garnisonen eller Ramshäll

Tips från: Jennifer Berg, Kommunikatör
Rutt 1: Ta raska steg genom det militärhistoriska området Garnisonen som tillhört Försvarsmakten i olika former sedan 1800-talet. Korsa bron över Haningeleden och ta en snabbvisit i vackra Tinnerö eklandskap. Viker du av vid Karlbergsplan promenerar du nu dessutom på en del av Östgötaleden. Fördelen med att promenera i Tinnerö är att du enkelt kan anpassa längden på din promenad i naturskön miljö beroende på hur lång lunch du tar. Du kan även köpa med dig en matlåda från Östgöta kök som ligger i hjärtat av Garnisonen eller Söderkrogen som ligger alldeles intill Stora Coop. 

Ruttens längd: ca 2,7 km.

Rutt 2: Följ Tinnerbäcken runt! Ta dig bort till Mahoniadalen och passera bäcken via den lilla bron. Gå en stund i området Ramshäll innan du viker av mot bäcken igen. Tinnerbäcken är lång, så även här kan du anpassa din promenads längd. Vik annars av vid Berga aktivitetspark och följ bäcken upp igen till startpunkten. Köp med en matlåda från närliggande Ekkällan Mat & Dryck om magen kurrar. 
Ruttens längd: ca 3,5 km.

8 Bor du i Valla, Tornhagen, Gottfridsberg eller T1 samt Vallastaden

Tips från: Leif Hansson, IT-tekniker
Rutt 1: Ta dig genom park efter park i denna rutt. Här passerar du flera dungar, kullar och grönområden av olika slag. Längs vägen passerar du Borgs Bageri & Konditori och Lanemo Konditori & Bageri. Kanske lockar en räkmacka eller en nybakad bulle till dagens hemmajobb? Vill du köpa med en asiatisk matlåda är denna rutt något av ett matmecka. Du passerar nämligen Banchan Kitchen, Saigon Take Away, Sakura Sushi Bar, Valla Sushi och Vallawok.

Ruttens längd: ca 4,5 km.

Tips från: Lotta Hoffsten, försäljning möten och event
Rutt 2: Med utgångsläge i T1, Valla eller Vallastaden finns flera vackra miljöer att passera på din lunchpromenad. Du har hela Vallaskogens naturreservat till ditt förfogande. I Lottas rutt går du genom Vallaskogen vidare ut till Vallastaden. Vill du göra en avstickare och titta på djur är du och snuddar på Valla gård. Promenaden är den perfekta kombinationen med natur och modern arkitektur! Köp även med dig en smörrebröd-lunch på take away från populära Meetly på vägen tillbaka till hemmakontoret.
Ruttens längd: ca 5 km.

9 Bor du i Vidingsjö eller Ekholmen

Tips från: Jennie Kullman, Administratör
Rutt 1: Promenera genom bostadsområden och passera flera förskolor. Här får du ny positiv energi av glädjens rop från barnen som leker. Då du dessutom snuddar Ekholmen centrum, kan du unna dig en take away-lunch från Azia wok & sushi. Sedan promenera hem med nyfunnen energi och en god bit mat.
Ruttens längd: ca 4 km.

Rutt 2: Bor du i Vidingsjö har du dessutom lyxen att ha nära till Vidingsjö Motionscentrum. Här kan du ta dig en rask promenad i skog och natur. Det finns flera olika spår här så du kan enkelt anpassa längden på din promenad.
Ruttens längd: ca 3,8 km.

10 Bor du i Vimanshäll, Hejdegården eller Tannefors

Tips från: Jenny Irwin, Affärsutvecklare ESCVB
Denna rutt är en del av populära Stångåstråket. Följ kanalen och korsa Drottningbron eller Tannefors slussar för att ta dig över kanalen. Promenaden är ett bra alternativ för dig som önskar en dos vacker natur på lunchen. Vill du göra din lunchpromenad lite längre, kan du bara fortsätta att följa kanalen åt båda riktningarna.
Ruttens längd: ca 3 km.

Inspireras av våra tips på rutter till lunchpromenaden

Kartan illustrerar de rutter vi på Visit Linköping & Co tipsar om. Förstora kartan och zooma in för att få en bättre överblick av rutterna.

Notera att du dessutom kan sålla på det område du bor i. Klicka ut menyn i vänster hörn och markera/avmarkera de områden du vill ha synliga. Vissa avvikelser kan förekomma.

Psst.. Varför inte använda promenadstråken till ett walk-and-talk möte också? Lite miljöombyte kanske till och med stimulerar din kreativitet!

Dela med dig av ditt Linköping!

Dela med dig av dina bilder ifrån din lunchpromenad! Tagga gärna dina bilder med #linköpinglive och #jobbahemmalinköping så att fler kan ta del av den vackra miljö vi har i Linköping!


Aktivitetsparken i Ljungsbro - Utegym i Linköpings kommun

Din guide till Linköpings utegym

I Linköping finns det gott om utegym. Motion, frisk luft och träning mår vi alla bra av. Så ta del av guiden och byt ut inneträning mot uteträning.

Naturpärlor i Linköping

Det finns så många bra anledningar till att vistas mer i naturen! Vi har listat några naturpärlor vi är lite extra stolta över att ha i Linköping.

Fotograf: Sophia Bergholm