Drönarbild över Linköpings domkyrka och Linköpings slott

Utforska Linköpings historiska kvarter

Tänk att gator och kullersten kan bära på så många hemligheter och ha så mycket att berätta. Att fasansfulla avrättningar, mäktiga härskare och stora tragedier en gång ägt rum på den mark där vi nu står på. Slotts- och domkyrkoområdet i Linköping är just en sådan plats. Det finns många sätt du kan utforska området - på egen hand, med guidade vandringar eller via digitala guider! Hur du än väljer att utforska historierna kring slotts- och domkyrkoområdet så välkomnar vi dig till en spännande resa som tar dig tillbaka många hundra år i tiden.

Linköpings Domkyrka

116 meter rätt upp i himlen har Linköpings Domkyrka vakat över staden ända sedan 1100-talets första årtionden. I över 800 år har domkyrkan dominerat stadsbilden och har idag blivit en betydande symbol för staden. Oavsett vilket vädersträck du närmar dig Linköping från, så har du alltid domkyrkan som vägvisare in till stadens centrum.

Domkyrkan har under åren genomgått många ombyggnationer och är idag väldigt välbevarad. Väl inne i kyrkan möts du av ett ljust och luftigt kyrkorum, där utsmyckningar och inventarier från olika tidsepoker får dig att häpna. Här finns även ett medeltida krucifix, barockens pampiga predikstol, Henrik Sörensens altartavla, Lisa Bauers graverade Mariafönster och andra konstverk från forna tider som levt vidare genom historien till dagens moderna tid.

Heliga Birgitta besökte även Linköpings Domkyrka under sin livstid. Det medeltida krucifixet från 1300-talet som än idag pryder kyrkorummet, sägs hon ha knäböjt sig framför och tyckt sig talat med Jesus. Birgittas släkt på moderns sida hade starka band med Östergötland och Folkungarna. De bidrog med stora donationer till domkyrkan - men Birgitta hade även många egna kopplingar till platsen. Dock finns det bara bevis på att hon besökt kyrkan en gång under sin livstid.

Linköpings slott

Historien om Linköpings slott sträcker sig ända tillbaka till år 1149 - innan det ens blev ett slott. Byggnaden föddes ur att Biskop Gisle byggde sig en biskopsgård i kalksten, som vi kan se anor av än idag, i slottets västra länga. Den sista biskopen som bodde på gården är ingen mindre än Hans Brask, den siste katolske biskopen i Linköpings stift som fick sin utnämning bekräftad av påven. Men år 1527, flydde biskop Brask, när Gustav Vasa genomförde reformationen och biskopsgården gjordes då om till det kungliga slott vi ser idag.

Du kanske någon gång hört talas om "Slaget vid Stångebro" även känt som 'Sveriges sista inbördeskrig' och 'Sveriges sista religionskrig'. Slaget ägde rum precis utanför Linköping (numera Stångebrofältet) år 1598 då den polsk-svenska kungen Sigismund blev besegrad av hertig Karl (son till Gustav Vasa). Visste ni att man höll de riksråd som var anhängare till Sigismund och därmed förrädare som fångar på slottet? Här satt de fängslade ända fram till år 1600 när rättegången hölls, som kom att kallas "Sveriges största rättsskandal". Detta är förhistorien till vad som kom att bli känt som Linköpings blodbad, där huvuden rullade längs Stora torgets kullersten.

I januari på 1700-talet drabbades Linköping av en tragedi - den stora stadsbranden bröt ut. Alla centrala byggnader förstördes, men slottet och domkyrkan klarade sig helt oskadda. Vid detta lag stod slottet övergivet och förfallet och togs nu i bruk som stadsarrest. De östra delarna av slottet gjordes om till fängelse och förblev så i 146 år!

År 1796 fyllde Linköpings slott ett nytt syfte - här ska Linköpings landshövdingar hålla hus. Redan två år efter förvandlingen påbörjades flyttade den första landshövding in på slottet.

Idag är slottet ett historiskt museum där du kan följa byggnadens 900-åriga berättelse. Beskåda kyrkligt silver, unika textilier eller prova medeltida kläder. Här kan du även lära dig mer om historien om Slaget vid Stångebro, Linköpings blodbad, Slotts- och katedralbygget och mycket mera.

Lär dig mer på egen hand

Questropolis
Med Questropolis kan du gå på upptäcktsfärd runt omkring de historiska delarna av centrala Linköping. Ladda ner appen och lös gåtorna för att komma vidare i spelet. Det är en perfekt familjeaktivitet där ni lär er mer om staden och upptäcker saker ni kanske annars inte hade sett.
Besök webbplats >

Digital stadsvandring
Östergötlands museum erbjuder fyra stycken digitala stadsvandringar där du kan fördjupa dig i Linköpings historia på egen hand. Allt du behöver är en mobil och ett par hörlurar. Välj bland fyra stycken vandringar: medeltidsvandringen, konstrundan, arkitektrundan och från bränd bondby till modern stad. Vandringarna tar ca. 60-90 minuter.
Besök webbplats >

Snabbfakta

Vem var Biskop Hans Brask? Vi reder ut det med lite snabbfakta!
1.
 Han föddes år 1464 som son till Linköpings Borgmästare Per Brask.
2. År 1513 vigdes han till biskop i Linköping med godkännande av självaste påven i Rom! 
3. Uttrycket "brasklapp" kommer från Hans Brask. Han var inblandad i avsättandet av ärkebiskopen Gustav Trolle, och det sägs att han fuskade med sitt sigill som i sin tur räddade honom från att förlora huvudet under Stockholms blodbad.
4. Brask stred för kyrkans självständighet samtidigt som han hade en viktig roll i politiken och utvecklingen av Sverige. Visste du till exempel att han gjorde ett utkast till Göta kanal?
5. Han var maktmänniska och vägrade släppa den katolska tron - först vän och sedan fiende med Gustav Vasa.

Vad hände vid Linköpings blodbad och Slaget vid Stångebro då? Det reder vi också ut!
1. I Linköping, närmare sagt på Stångebrofältet utbröt Sveriges sista inbördeskrig år 1598. Slaget kom till historien att kallas för Slaget vid Stångebro.
2. Kampen om den svenska tronen stod mellan Hertig Karl och hans brorson Sigismund III kung av Polen och Sverige.
3. Hertig Karl vann striden och till följd av detta togs flera av Sigismunds anhängare tillfånga & sattes i arrest i Linköpings slott från hösten 1598 till mars 1600.
4. Rättegången hölls på Linköpings slott där de fyra rådsherrarna Gustav och Stan Banér, Ture Bielke, och Erik Sparre blev anklagade för förräderi mot Hertig Karl. De vägrade att be om nåd och blev dömda till döden.
5. De blev dömda att mista ära, land och liv. Detta innebar att de inte fick avrättas med svärd eftersom det enbart var adeln som fick den äran. Dock finns ett bödelssvärd bevarat som anses vara det som användes vid Linköping blodbad.

Vad hände vid Linköpings stadsbrand egentligen? Vi reder ut även detta med lite snabbfakta!
1. I slutet av januari år 1700 brann större delen av Linköping ner.
2. Drängen Sven Nilsson hade ställt sin stallykta så olämpligt att en av hästarna sparkade omkull den i höet. Stallet låg i hörnet av Storgatan, där Centralpalatset ligger idag.
3. Drängen försökte komma undan ansvaret.
4. Vinden var stark denna kväll och gjorde att elden spred sig snabbt - närmare 150 hus brann ner.
5. Sven dömdes till straffarbete - men i väntan på transport dog han under mystiska omständigheter i arresten på Linköpings slott.


Fynda bland de mysiga butikerna

Området kring Linköpings slotts- och domkyrkoområde är idag en myllrande plats. Däribland hittar vi även mysigt shoppingsutbud! Hemslöjden i Östergötland erbjuder unik slöjd och konsthantverk - närproducerat och hållbart! Hos  Rudholms hittar du inredning och presenter. Välkommen in och shoppa i den historiska miljön!

Glädjehörnan

En butik fylld med inredning, lokalt konsthantverk, presenter, tunnbröd, go'saker i kulturkvarteren kring domkyrkan, slottet och biblioteket i Linköping. 

Glöm inte bort att mätta magen

Glöm inte att äta gott för att hålla energinivån uppe under din historiska färd! Flera restauranger och caféer ligger kring områdets stråk där du kan gotta dig med allt från en nybryggd god kopp kaffe, till mumsig mat som får smaklökarna att dansa.

Simons Rosteri & Bageri

Följer du doften av nyrostat kaffe, så hamnar du hos oss på Simons Rosteri & Bageri längst Storgatan.