två personer som ska vandra tittar på en vandringskarta

Vandra

Upptäck Östgötaleden som i sin helhet har en sträckning på 140 mil - definitivt en varierad natur- och kulturupplevelse. Det finns flera olika sträckor, längre och kortare. Och som bjuder på ett varierat landskap såsom slättmarker, kanaler och eklandskap med kuperad skogsmark. Se karta och läs mer om Östgötaleden här. (extern webbsida, öppnas i nytt fönster)


Du kan även göra en pilgrimsvandring i heliga Birgittas fotspår. Startar du i Linköping har du en fyra dagar lång vandring med många upplevelser och intryck. 

Läs mer om Östgötaleden och dess sträckningar

Skulle du vilja gå hela Östergötaleden så blir det en promenad på 140 mil och en garanterat varierad natur- och kulturupplevelse. Här och nu tänker vi bara fresta med några av de 11,5 mil som finns inom Linköpings kommun.

Du behöver inte vara en van vandrare för att gå på Östgötaleden. Det viktigaste är ett par riktigt bekväma skor, vätska och matsäck. På Visit Linköpings Tourist Center kan du få bra information och kartor, även om leden är markerad på ett så tydligt sätt att du klarar dig utan karta. Flera av etapperna har god tillgänglighet för funktionshindrade. Och det är lätt att ta sig till de olika utgångspunkterna och slutstationerna med allmänna färdmedel - om du inte blir skjutsad med bil, förstås.

Sträckorna som rekommenderas här ger en bra bild av det varierade landskap som finns i Linköping med omnejd; slätten, kanalerna, det fantastiska eklandskapet, hagmarkerna och de kuperade skogstrakterna när man kommer söder ut. Det finns mycket att se och lära under vandringarna - både om natur och äldre kultur.

Borensberg-Berg, 21 km
Leden följer en bilfri grusväg utmed Göta kanal. Det här är en sträcka som är lätt att vandra. En fantastisk allé kantar vägen genom ett inbjudande och vackert landskap som är rikt på fina naturmiljöer och kulturminnen. På sommaren betar får, hästar och kossor i hagarna längs vägen. Skulle du vilja stanna över natt finns det vandrarhem både i Ljungsbro och Berg.

Berg-Linköping/Trädgårdsföreningen, 14 km
Har du inte varit här tidigare så föreslår vi att du tittar dig runt kring de sevärda slussarna i Berg innan du startar promenaden in mot Linköping. Strax efter start passeras Vreta klosters medeltida kyrka och en klosterruin. Är du intresserad av fåglar bör du stanna till vid Svartåmynningens naturreservat vid sjön Roxen. Har du tur kan du få syn på rödspov, havsörn eller pilgrimsfalk.

Sträckan följer sedan huvudsakligen gång- och cykelvägar över östgötaslätten och sedan längs Stångån in till centrala stan. Slutmålet Trädgårdsföreningen från 1859 är en stor lummig park mitt i staden med caféer, Tropikhuset, Naturcentrum m m.

Trädgårdsföreningen-Gamla Linköping, 4 km
Den här sträckan är så pass kort att du kanske inte behöver tänka på matstäck. I stället kan du ta en kopp kaffe medan du är kvar i Trädgårdsföreningen. Sedan går promenaden via grönområdet Magistratshagen som har en lång historia som ängs- och betesmark. Vid en inventering har man hittat 450 olika slags växter här.

Är det öppet på Garnisonsmuseet som du strax passerar så rekommenderar vi ett stopp där om du är intresserad av militärhistoria som sträcker sig från 1542 till 1997. Du går också igenom Vallaskogens naturreservat. Här växer bland annat de ovanliga växterna vippärt och korskoval.

Gamla Linköping är ett fint friluftsmuseum bestående av en levande småstad med hitflyttade hus, olika hantverkare, en handelsbod och mycket annat. Valla fritidsområde har ett populärt stall, lekplats, minigolfbana och vandrarhem.

Djurgården-Vidingsjö, 6 km
Sträckan slingrar sig genom naturreservatet Tinnerö eklandskap med inte bara ekar utan också lövskog. Det är dessutom ett forntida kulturlandskap. Tills i slutet av 1990-talet var här ett militärt övningsområde. Fröberget invid leden är en restaurerad torpmiljö från 1800- talet.

Det finns lokala reservatsleder kring den återskapade Rosenkällasjön där den fågelintresserade kan speja efter svarthakedopping från fågeltornet. Det finns en brygga och plattform som är anpassade för funktionshindrade. Ett par kilometer till och du är framme i Vidingsjö motionscentrum, en anläggning för friluftsmotion, med spår av olika längd. Här finns dusch och toalett, café.

Vidingsjö-Bjärka Säby, 19 km
Den här sträckan betraktas som lätt-medelsvår och den följer stigar och mindre vägar genom ett fantastiskt eklandskap som är norra Europas största. Du kan också njuta av vackra hagmarker och fina slussmiljöer i Kinda kanal vid Hamra och Hovetorp. Vid slussen där finns kiosk och toaletter. Gör gärna en kort avstickare till Fornhemmet där ett hembygdsområde med torp och uthus där man kan föreställa sig hur livet kunde te sig på 1700- och 1800-talen. Här finns också riktigt stora ekar, en del med en diameter upp till 2 meter.

Gör även gärna en avstickare (skyltad) till Hjortkälla ålderdomliga odlingsmarker och Styvinge fornborg, vägen dit är också skyltad. Vid slutmålet ser du Nya slottet vid Bjärka-Säby, omgiven av en vacker engelsk park. Sommartid är det öppet för visning, och då kan man även besöka slottscaféet som har ett eget bageri.

Bjärka Säby-Sätravallen, 11 km
Det går också bra att ha Bjärka-Säby som utgångspunkt för den här sträckan som räknas som medelsvår. Du går på stigar och mindre vägar genom det omväxlande eklandskapet. Strax söder om Bjärka-Säby passerar leden Bjärka-Säby ekäng som är en välhävdad slåtteräng. En kilometer därefter kommer du till Säby Västerskogs naturreservat. Det är en urskogsliknande barrskog med mycket död ved i form av torrakor, högstubbar och lågor. Slutmålet Sätravallen är en konferens- och friluftsanläggning med bad, restaurang, camping och stugor.

Sätravallen-Brokind, 10 km
Den som promenerar här går genom ett omväxlande, lättvandrat, landskap med både löv- och barrskogar, åkrar och hagmarker. Vid Melskog och Galtebo kan man hålla utkik efter de värdefulla hagmarkerna som finns där. Får du ändrade planer och har tillräckligt med matsäck med dig kan du i stället vika av mot Åtvidaberg (22 km) eller Rimforsa (12 km). Ett vindskydd som ligger naturskönt finns vid Nedre Långsjön, en kort bit in på leden mot Rimforsa.

Brokind-Viggeby, 5 km
Den här sträckan utgår från en stor korsning vid riksväg 34 där bussen stannar och där man även kan parkera bilen. Du promenerar på småvägar förbi de vackra ekhagarna i Brokinds naturreservat, passerar Brokinds sluss som alltså ingår i Kinda kanal. Du ser också Brokinds herrgård med sin slottsliknande huvudbyggnad och sina vackra ekonomibyggnader. Viggeby är ett naturreservat där det finns badplatser och vindskydd. Det finns också några och lokala reservatsleder.

Trollegater-Ulrika, 24 km
Den här sträckan blir en riktig långpromenad. Den räkans som medelsvår och går i ett skogslandskap som är ganska kuperat. Trollegaters naturreservat, som ligger i Kinda kommun, är tack vare sina många grottor ett populärt utflyktsmål. Vid Solltorp som ligger nära leden finns en annan känd grotta. Svensbo är en intressant plats. Det är en restaurerad torpmiljö, rik på informationsskyltar så att man kan förstå hur livet tedde sig här i gamla tider. Man kan gå runt områden i en promenadslinga. Det finns även raststuga och toalett. Ett annat historiskt exempel hur det såg ut på ett litet jordbruk i den här södra skogsbygden finns i Öna kulturreservat. Är du trött och behöver sova över i närheten av Ulrika, så finns det en övernattningsstuga på gården Bäck.

Ulrika-Nargöl, 9 km
I det lilla samhället Ulrika finns det affär, café, värdshus och övernattningsmöjligheter. Om du ska går till Nargöl startar du vid hembygdsområdet Källeryd i Ulrika. Sträckan går genom en vacker och småkuperad barrskogsterräng. Du passerar Ycke urskog som är ett naturreservat med urskogskaraktär och där det också finns jättegrytor och gamla källor. Vid Lilla Farsbo finns en rundslinga med kulturinformation. Vindskydd finns på kort avstickare nära Axsjön, ca 5 km väster om Ulrika.
Läs mer om Östgötaleden på www.ostgotaleden.se.

Läs mer om pilgrimsvandring längs Birgittaleden

Birgittaleden är en pilgrimsväg som knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv, i dåtid och nutid. Den heliga Birgitta utnämndes 1999 till ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon. De övriga är Edith Stein och Katarina av Siena.

Du kan börja din vandring vid Linköpings Domkyrka eller på någon annan plats du väljer längs med Birgittaleden. Börjar du vid Domkyrkan i Linköping har du fyra dagar med 81 kilometers vandring framför dig med nya upplevelser och intryck. Östergötlands öppna landskap bjuder på bördiga slätter, sjöar, Göta kanal, många kloster och kyrkor.

I Linköpings Domkyrka kan du bli sänd med en pilgrimsvälsignelse om du deltar i en ordinarie gudstjänst och talar med prästen före gudstjänsten.

Längs med Birgittaleden finns det gott om ställen att stanna och vila på, vandrarhem, pensionat, hotell och också gott om mataffärer och restauranger.

När du kommer fram till Vadstena har du nått målet för vandringen och blir du mottagen med en framkomstbön om du i förväg meddelar Pilgrimscentrum http://www.pilgrimscentrum.se/ din ankomst. Du får då också ett pilgrims-certifikat som visar att du har vandrat Birgittaleden. Du kan avsluta din vandring i Klosterkyrkan, där Birgittas relikskrin finns eller i S:ta Birgittas kyrka i Birgittasystrarnas kloster Pax Mariae.

Längs Birgittaleden kan du även vandra eller cykla på lättframkomliga vägar och åka kanalbåt mellan Vretakloster/Berg och Borensberg på Göta kanal.

Leden är inte markerad i terrängen. Du får följa kartor och vägbeskrivningar som finns att ladda ner. Där finns också meditationer och tips om övernattning längs vägen.

Leden kan du nå med kollektivtrafik på många ställen. Kontakta Östgötatrafiken på www.ostgotatrafiken.se eller 0771-21 10 10.