Upplev Artscapes storskaliga gatukonst i Linköping

I takt med att hösten målar om Linköping till säsongens alla färger gör Artscape det samma. Men Artscapes färgpalett är bredare än så! Gatukonstorganisationen Artscape* kommer nämligen använda Linköping som sin enorma målarduk och har fått åtta husväggar till sitt förfogande.

Under 28 september till 11 oktober 2020 samlas konstnärer från olika delar av världen och skapar konst på 8 husfasader i Linköping. Efter det kommer Linköping vara berikat med dessa vackra målningar som du kan njuta av i många år framöver. Med en app kan du genom din telefon dessutom se konstverket vakna till liv via teknikens under och Augmented Reality! Att ta del av Artscape är dessutom kostnadsfritt och öppet för alla.

Se konstverken skapas

I höst har du chans att se färgglada konstverk växa fram på gråa husväggar i Linköping! Linköping står nämligen i år värd för gatukonstorganisationen Artscape och låter konstnärer från olika delar av världen använda staden som sin egen canvas. Se flera konstverk successivt ta skepnad mellan den 28 september – 11 oktober och upplev när husväggar väcks till liv, på ett sätt du aldrig gjort förut med egna ögon.

Det finns flera sätt att ta dig runt mellan konstverken – men det optimala är ju såklart att strosa runt i egen takt i Linköpings mysiga innerstad medan höstkylan biter dig lätt i kinderna. För att ta dig ut till de konstverk som ligger utanför stadskärnan, kan du enkelt hyra dig en elcykel med hos LinBike*. Och vem vet, kanske upptäcker du flera nya sidor av Linköping? I Berga gömmer sig bland annat en skulpturpark med flertalet stora skulpturer! När höstkylan blir för påtaglig, kan du värma dig på någon av Linköpings mysiga caféer och restauranger innan du fortsätter din färd.

Världsunikt grepp om gatukonsten

När alla konstverk är klara den 11 oktober är det fritt fram att gå runt och njuta av de storskaliga fasadmålningarna. I Linköping gillar vi inte bara konst utan även teknik och är extra glada över att du kan uppleva konsten via Augmented Reality (AR).

För första gången i Artscapes historia integreras nämligen AR i konstverken. Det är en teknik som adderar digitala element till den fysiska verkligheten och är ett världsunikt grepp på gatukonsten. Det innebär att du via Artscapes egen app, i din smartphone eller surfplatta, kommer kunna interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av gatukonst i det offentliga rummet.

Teknikens penseldrag får konstverken att verkligen komma till liv. Men självklart går det också mycket bra att beundra väggarna helt utan mobiltelefon och app. Men visst blir man väl allt lite nyfiken..?


Funktionen med AR-appen är inte helt klart. Så njut av målningen så länge så är tekniken med oss inom kort!

 

Upptäck mer konst i Linköping

När du ändå tillbringar tid i Linköping kan du passa på att uppleva mer offentlig konst. Det finns flera konstgallerier* i staden som är väl värda ett besök.

Missa inte heller Vallastaden! Inför Vallastadens boexpo 2017 skapades flera konstverk som finns kvar idag och är fria och tillgängliga att beskåda. När du strosar runt i den nybyggda unika stadsdelen kommer du upptäcka att flera av byggnaderna är som konstverk i sig. Läs mer om konstverken och Vallastaden här*. Vallastaden är idag ett bostadsområde med strax intill Linköpings Universitet och Mjärdevi Science Park och på gång- och cykelavstånd från stadskärnan.

 

Ta dig runt i Linköping

Ta en promenad, bussen med Östgötatrafiken* eller varför inte en elcykel från LinBike* för att ta dig runt till alla tio platser där Artscapes konstnärer kommer att ge liv till husfasader.

På kartan finns alla väggar utmärkta och även tips på parkeringar, hotell och restauranger i närheten. Ta hjälp av kartan för att planera din runda.

Fler restauranger hittar du HÄR* och information och busslinjer och busstider finns HÄR*.


Gör det till en hel weekend
Det finns flera hotell och andra boendealternativ i Linköping för en mysig höstweekend. Några är utmärkta på kartan, andra hittar du HÄR*.

Ingen weekend är komplett utan god mat. Vi har märkt ut de matställen som finns med i White guide och många fler hittar du HÄR*.


Välkommen till Linköping!

Vill du veta mer om Artscape?
Besök webbplats >

* = klickbara länkar

Se fler weekendtips


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail