Årets artister till Linköpings Stadsfest 2017

Det blir mycket musik under Linköpings Stadsfest 2017. Borggården, Stora Torget, Farbror Melins Torg och Domkyrkoparken bjuder på livemusik under hela veckan. Dessa kompletteras dessutom av livespelningar på flera inomhusscener. Nu är det hög tid att presentera några fler av årets artister.

På Borggårdens stora scen kommer två av Melodifestivalens Andra Chansen-deltagare tillbaka till Linköping på lördagkvällen. Först ut är de fyra killarna i De Vet Du. De Vet Du blev en snackis i första deltävlingen av Melodifestivalen 2017 med bidraget ”Road Trip”. Låten gick hem i tv-soffan och publiken röstade fram det egenskrivna bidraget till ”Andra chansen”. Vi toppar lördagskvällen med Eurovision-vinnaren Loreen.
Östgöta Blåsarsymfoniker tillsammans med Peter Asplund bjuder på en hyllningskonsert till Frank Sinatra och tar plats på Borggårdens scen under fredagen.

Som vi tidigare meddelat uppträder fem nya växande artister och band på onsdagen på Stora Torget som dagen efter följs av finalen i Stadsfestens Talangjakt. Kvällen avslutas med reggae och 100 procent glädje med Kaliffa. Hoffmaestro-medlemmen Kaliffa Karlsson har de senaste åren haft flera hits så som "Spontanitet" och "Det strålar så om dig".

  • Staden kommer bubbla av musik i många olika genrer under Linköpings Stadsfest. Vi bjuder i år på en fantastisk bredd från många scener. Totalt kommer vi att få njuta av ett fyrtiotal livekonserter som tillsammans med alla andra aktiviteter skapar en härlig folkfest i Linköping, säger Claes Lauritsen projektledare på Linköpings Stadsfest.

Farbror Melins Torg bjuder på två efterlängtade helkvällar med jazz och blues. Som tidigare år finns Sensus, Bilda och Studiefrämjandets scen i Domkyrkoparken med lokala artister. De kommer dessutom att arrangera livespelningar på flera inomhusscener under veckan. Allt ifrån metalkvällar på Palatset till svensk vispop på Babettes Kafferi. Finalen i P4 Nästa avgörs även i år under Linköpings Stadsfest, denna gång på Linköping Konsert & Kongress. Den som själv vill ta ton kan se fram emot den uppskattade allsångsfesten på Borggården.

Fler artister kommer att presenteras längre fram i sommar.

Mer om Linköpings Stadsfest
Linköpings Stadsfest är Linköpings största evenemang som årligen drar mellan 250 000-300 000 besökare till staden och inleds redan på tisdag 22 augusti med ett fartfyllt cykellopp i city.

Under veckan fylls staden som vanligt av olika aktiviteter och händelser för barn, ungdomar och vuxna. Det bjuds på uppvisningar, matmarknad, eventby, idrottsevenemang, musik, dans, prova-på aktiviteter samt mycket, mycket mer.

Kontakt/Press
Frågor om Stadsfesten: info@linkopingsstadsfest.se
Pressfrågor hänvisas till projektledare Claes Lauritsen
claes.lauritsen@visitlinkoping.se, 013-190 00 14


Nyheter/Program

Här presenteras kommande nyheter och årets program!
Med reservation för ändringar.
 

Artister

Här presenterar vi årets artister och uppträdande på Linköpings Stadsfest 2017!


Information & tips

Information 
Har du frågor eller undrar något som rör Linköpings Stadsfest går du till vår turistinformation på Linköping Konsert & Kongress. De kan svara på alla dina frågor! Det finns även information här på hemsidan och i våra sociala medier.

Säkerhetsinformation:
För allas säkerhet och trivsel förbehåller sig arrangörerna rätten att stänga av ingångarna om vi bedömer att trängseln blir för stor.

Likaså är det en del saker som man inte får ta med sig till konsertplatserna.
Det är ej tillåtet att ta med paraplyer, stolar, flaskor (glas eller plast), husdjur, fyrverkerier, inspelningsutrustning eller någon form av vapen eller tillhyggen som kan skada någon annan. Det är inte heller tillåtet att ta med alkoholhaltiga drycker.

Förtäring på Borggården är inte tillåten.

Under konserterna på Borggården kommer i år extra många publikvärdar röra sig runt i publikhavet för att öka tryggheten för dig som besökare. 

Tänk som målsman på att barn ska ha någon form av hörselskydd. Öronproppar kommer att finnas tillgängliga på konsertområdena.

Vi hoppas att ni alla skall ha förståelse för detta och hoppas att ni alla får en trevlig upplevelse på Linköpings Stadsfest.Här kommer några tips för att din festivalupplevelse ska bli ännu bättre:

Tips 1 
Håll ordning på handväska och plånbok. 
Se upp för ficktjuvar.

Tips 2
Bestäm en mötesplats i förväg, där du och dina vänner träffas om ni kommer ifrån varandra.

Tips 3
Föräldrar!
Skriv ditt mobilnummer på ditt barns ena arm. Då kan vi lättare hjälpa er att hitta varandra om någon av er kommer bort.

Tips 4
Under konserterna finns sjukvårdstält på konsertområdet. Tältet är även samlingspunkt för barn som kommit bort från sina föräldrar.


Talangjakt 2017

Anmäl dig till årets talangjakt för alla typer av scenkonst, te.x. musik, sång, dans och performance. 

Tävlingen är öppen för alla åldrar. Deltävlingarna arrangeras tre dagar i rad med stopp i Skäggetorp, ryd och Berga den 14, 15 och 16 augusti.

Två framträdanden från varje deltävling går vidare till finalen som äger rum den 24 augusti på Stora Torget i Linköping. Där sker uppträdandet innan en annan större välkänd artist.

Anmäl dig på www.sensus.se/talang2017 (estern länk, öppnas i nytt fönster)
Senast den 1 augusti vill vi ha din anmälan.
för mer info kontakat leif.bronsen@linkoping.se

Idrottens dag 26 augusti

Den 26 augusti kl 11.00-15.00 är det Idrottens dag i Trädgårdsföreningen. Testa massor av olika idrotten, träffa kändisar och olika föreningar.  

Linköpings Stadsfest på Instagram

Nu finns Linköpings Stadsfest på Instagram - @linkopings_stadsfest. Här kan du följa allt som händer bakom kulisserna inför årets stadsfest!

Onsdagsscenen 23 augusti

Onsdagens fem akter står i startgroparna av sina musikkarriärer och redo att bjuda Linköping på ny spännande musik på Stora Torget. 

Crying Day Care Choir är en udda fågel i den svenska musikfaunan, en fågel som får dig att stanna upp och fundera men som även får dig att le och sjunga med.

Flora Cash är en svensk/amerikansk duo som är på väg att slå igenom på allvar. Just nu är Flora Cash aktuella med singeln "Nothing Lasts Forever (And It's Fine)" och duons första fullängdsalbum.

Märtha Frans är bandet som med små medel skapar stämning. De har nyligen släppt två singlar "Pga dej" och "Släppa Taget" där deras elektroniska sound binds ihop med närvarande sång. Avskalat och innerligt i en tid där mycket ska höras mest.

Pale Honey är den minimalistiska rockduon från Göteborg. För ett drygt år sedan kom det kritikerrosade och P3-Guld nominerade debutalbumet ”Pale Honey”. Albumsläppet följdes upp av spelningar både i Sverige och utanför landsgränserna – de gjorde exempelvis en utsåld Londonspelning på The Islington.

Södra Station är den P3 Guld-nominerade trion som klev in på den svenska musikscenen 2016 med sin debutsingel ”500 Volt”! Efter ett händelserikt år har Södra Station nyligen släppt ny musik. I maj fick Södra Station Ted Gärdestadstipendiet för att trion ”lyckats förvalta som förnya det svenska poparvet”.

Lördagsscenen 26 augusti

På Borggårdens stora scen kommer två av Melodifestivalens Andra Chansen-deltagare tillbaka till Linköping på lördagkvällen. Först ut är de fyra killarna i De Vet Du. De Vet Du blev en snackis i första deltävlingen av Melodifestivalen 2017 med bidraget ”Road Trip”. Låten gick hem i tv-soffan och publiken röstade fram det egenskrivna bidraget till ”Andra chansen”. Vi toppar lördagskvällen med Eurovision-vinnaren Loreen.

Wolfram Grand Prix 2017

Tävlingen genomförs tisdag 22:e augusti kl 19 i samband med invigningen av Linköpings Stadsfest. Ett cykellopp för Sverigeeliten som körs mitt i Linköpings City med start och mål på Stora Torget (se bana nedan). Loppet körs med kort varvbana med höga hastigheter vilket gör att det blir ett händelserikt lopp från start till mål. Loppet arrangeras av CK Hymer och Wolfram MathCore.

Distans: 50 minuter + 3 varv. 1 Varvet mäter ca 1100 meter.


 

Ung i Parken 24-26 augusti

Under Linköpings Stadsfest flyttar fritidsgårdar ut sin verksamhet till Domkyrkoparken. I parken kommer det att finnas café och en massa roliga aktiviteter för både barn och ungdomar!

Torsdag 24/8 kl 15-22
Fredag 25/8 kl 13-22
Lördag 26/8 kl 10-22

Arrangör: Ungdomsarenorna, Linköpings Kommun

Bondens egen marknad 26 augusti

Östgötamat finns på Yttre Borggården i Linköping den 26 augusti mellan klockan 9.30-14.00. Hit kan du komma och botanisera bland närodlade grönsaker, kryddor, kött, ostar, honung och mycket annat gott.

En unik marknad
Det stora utbudet av ekologiska produkter, den vänskapliga atmosfären och utbudet som följer årstiderna gör marknaden speciell, men vi har också två regler som gör oss unika. 
•    Den ena regeln innebär att lantbrukaren du handlar av måste ha odlat eller fött upp det som säljs på marknaden. Samma sak gäller huvudingrediensen i förädlad mat, som sylt eller korv. 
•    Den andra regeln säger att varorna måste vara närproducerade, vilket innebär att gårdarna måste ligga inom ett avstånd av 250 km från marknaden.

Bra för alla
Ännu en fördel med marknaden är att vi sprider kunskap och förändrar attityder. Möjligheten att möta och prata direkt med matproducenten om odling och djuruppfödning har gjort marknaden mycket populär. För producenterna själva är det också positivt med en marknadsplats utan mellanhänder. Blandningen av småföretag och ekologiska lantbruk gör också att det blir en stor variation och bredd på produkterna.

Läs mer om marknaden här!

Stadsfestloppet 23 augusti

Häng med och spring in Linköpings Stadsfest med Stadsfestloppet!

IK Akele med Per Lindh i spetsen tillsammans med Andreas Weckfors och Linköpings Löparklubb arrangerar Stadsfestloppet för femte gången onsdagen den 23 augusti 2017. Start kl 19.00 på Stora Torget och mål på samma plats. Banan går i de centrala delarna av Linköping och är 5 km lång.
 

Klasser

- Damer 5 km

- Herrar 5 km
 

Lag

Ett lag består av minst fyra deltagare (valfritt antal dock minst fyra). After Run ingår i priset så änge vi har platser kvar. Sista anmälningsag för lag är söndag 20 augusti.
 

Anmälan

På Stadsfestloppets hemsida. Kontaktperson anger namn och kontaktuppgifter. För varje löpare anges namn, ev förening/företag och klass.

 

Läs mer här på Stadsfestloppets hemsida! (extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

 

 

 

 

P4 Nästa 26 augusti

P4:s musiktävling fyller tio år 2017 och firar med en direktsänd riksfinal i Linköping. I år har över 750 låtar från hela Sverige skickats in till P4 Nästa och den 26 augusti spelar de slutliga åtta finalisterna i Linköping Konsert & Kongress.

Under våren och sommaren arrangerar Sveriges Radios 25 lokala kanaler egna lokala finaler av P4 Nästa. Av de 25 lokala vinnare som utses väljer en jury i inledningen av augusti ut åtta finalister som får tävla i den direktsända riksfinalen. Det slutligt vinnande bidraget kommer under en period att spelas regelbundet i P4 och även erbjudas en utmanarchans till Svensktoppen.

Stångåloppet 27 augusti

Söndagen den 27 augusti är det dags för 2017 års upplaga av Stångåloppet och en dag full av Parasport nere vid Sportcenter i Linköping. Stångåloppet är motionsloppet för alla med någon form av funktionsnedsättning. Du kan välja mellan att springa, jogga, rulla eller gå något av loppets olika distanser. I samband med loppet arrangeras ”En dag full av Parasport” där flera föreningar visar upp sin verksamhet och du får chansen att prova på många olika idrotter. Mer information om loppet här! (extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Drakbåtsrace 26 augusti

Lördagen den 26 augusti är det drakbåtsrace i Stångån mellan kl 8-20. Varje lag ska bestå av 9-13 deltagare varav en är trumslagare. Det kostar 5400 kr (exkl moms) att vara med och du gör din anmälan här: gb@thechamp.nu. Det kommer finnas serveringstält, underhållning, mat och dryck i festivalområdet. 

Observera att ny festivalplats för 2017 är till höger om Drottningbron, mot Sporthallen.

Tivoli

Tivolit finns på piazzan utanför Linköpings Konsert & Kongress. Vi bjuder på ett brett utbud av attraktioner. 

Tivolit är igång:

Ons 23 aug kl. 11-22

Tor 24 aug kl.  11-22   

Fre 25 aug kl. 11-23

Lör 26 aug kl. 11-23

Geraud International Street Market 23-26 augusti

Den prisbelönta matmarknaden Geraud International Street Market gästar Linköpings Stadsfest och finns på plats från onsdag, torsdag och fredag kl. 10-19 samt lördag kl. 10-17. Matmarknaden bjuder på matglädje av högsta kvalitet från hela Europa. Storgatan, mellan S:t Larsgatan och Snickaregatan, fylls av 30-tal marknadsstånd som alla erbjuder delikatesser från länder såsom Tyskland, Italien, Mexiko, Frankrike, Spaniel, USA, Thailand och många fler.

Tänk på att ta med kontanter då matmarknaden inte hanterar kortköp.

Groupe Geraud har sedan 1898 drivit olika typer av matmarknader i nära samarbete med lokala myndigheter i Frankrike och i övriga Europa. 2008 var det premiär för International Street Market, ISM, i Malmö, följt av Köpenhamn och Stockholm. 2017 besöker ISM flera städer och Italian Village, en marknad med endast italienska delikatesser, anpassad för mindre städer och orter. Vi utvecklar ständigt nya marknadskoncept och tack vare vår långa erfarenhet, specialistkompetens samt fokus på kvalitet och hög service anlitas vi även för att sköta driften en av permanenta saluhallar.


Initiativtagare

Initiativtagare till Stadsfesten är Linköpings kommun, Visit Linköping & Co, Mediehuset Corren, Linköping City Samverkan, Ungdomsarenor i Linköping, Sensus Studieförbund, Linköpings Hotell och Restaurangförening samt Harryskompaniet i samarbetet med näringslivet och föreningslivet i Linköping. Medarrangörer för Linköpings Stadsfest 2016 är Tekniska verken, Stångåstaden, Lejonfastigheter och Vallastaden 2017.