Fasad på Flygvapenmuseum i Linköping
Flygvapenmsueum
Barn på Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum är ett modernt, kulturhistoriskt museum med en flygplanssamling av världsklass. I museets utställningar kan du botanisera i en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. Eller så kan du kliva rakt in i folkhemsmiljöer från andra halvan av förra seklet i den stora utställningen ”Om kriget kommer – Sverige under kalla kriget”. Kronjuvelen i samlingarna är vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön 1952.

Flygvapenmuseum bygger ny basutställning
I den utställning som just nu byggs flyttar ett trettiotal militära flygplan från nittonhundratalets första hälft in. Från det allra första militära flygplanet, Nyrop nr. 3 även kallad ”Bryggarkärran”, till det första inhemskt konstruerade och tillverkade jetflygplanet Saab J 21R. Välkommen att tillsammans med oss förundras över de som gjorde drömmen att flyga till verklighet, med en önskan om att försvara vårt land från luften. Utställningen öppnar sommaren 2023.

För öppettider och utställningar se museets hemsida flygvapenmuseum.se

Barnens Flygvapenmuseum
Att göra ett besök på Flygvapenmuseum passar verkligen alla åldrar oberoende av förkunskaper. I Flyglabbet, museets science center, kan barn och vuxna lära om flyg i spännande experimentstationer. Bygg ett flygplan, testa hur det är att stå mitt i en storm eller spaka JAS 39 Gripen i simulatorn – som att flyga på riktigt. På Leklanda, utanför museet, kan du köra runt på banorna, tanka ditt fordon och fotografera dig som våra maskotar Drakel och Viggo. Ta även en titt i Drakel och Viggos verkstad – här finns märkliga pryttlar och knasiga grejjer! Som om inte detta vore nog, erbjuds det även ofta roliga och kluriga barnaktiviteter och evenemang – besök gärna museets kalender inför planeringen av ert besök!

Arkiv och Bibliotek
På Flygvapenmuseum finns även arkiv och bibliotek. I arkivet kan du botanisera bland foton, brevkorrespondens, ritningar, patentansökningar, pressklipp och haveriutredningar med mera. Flygvapenmuseums bibliotek är ett specialbibliotek för litteratur om flyg och flyghistoria. Där kan du läsa svenska och utländska böcker om flygets framsteg - från de allra första försöken fram till idag.

Calle C Restaurang & Café
Du även avnjuta en god lunch eller fikapaus på Calle C. Här serveras klimatsmart lunch. Calle C använder närodlade och ekologiska råvaror och erbjuder särskild barnmeny med barnportioner som mättar magarna alldeles lagom när de börjar kurra.

Kom ihåg att stanna till i museishopen på vägen hem – här finns mycket roligt att köpa med sig hem som minne av Flygvapenmuseum!


Besök webbplats

 


Carl Cederströms gata 2
586 63 Linköping
info@flygvapenmuseum.se