Vreta klosters kyrka
Vreta klosters kyrka

Vreta klosters kyrka

Med milsvid utsikt över Östgötaslätten vid infarten till Bergs slussar och Göta kanal, ligger Vreta Kloster kyrka. Kyrkan är en av landets mest intressanta medeltida byggnader som uppfördes av den Stenkilska ätten som kungskyrka i början av 1100-talet.

I början av 1100-talet donerade kung Inge den äldre och hans hustru Helena marken vid Vreta till ett kloster, det första i Sverige. Kung Johan III lät göra gravmonument i slutet av 1500-talet. Klostret upplöstes först när de sista nunnorna dog på 1580-talet.

Idag omges klosterkyrkan av ruinerna efter klosterbyggnaden och klosterhuset som var nunnornas spannmålsmagasin och som nu har renoverats och ingår i en del av kyrkbyns besökscentrum.

Den fantastiska historien, lugnet och den vackra naturen runtom lockar årligen hit många besökare. Guidningar genomförs av föreningen Klosterliv i Vreta, här kan du läs mer om dessa.

Besök webbplats


Lämna bilen hemma!

Tänk på att du ofta kan gå, cykla eller åka kollektivt i Linköping. Besök ostgotatrafiken.se för information om kollektivtrafiken! Ladda exempelvis ner Sharebike appen och hyr en elcykel via Linköpings elcykelpool, läs mer på linbike.se

Det är ofta även smidigt att ta sig till andra delar av kommunen med kollektivtrafiken, se ostgotatrafiken.se för resinformation.

När du anländer med tåg till Linköping 

Från Linköpings Resecentrum avgår de flesta bussarna för att ta sig vidare inom kommunen. Från Linköpings resecentrum är det endast en kort promenad in till city! 

Tips! Ta del av Linköpings cykelkarta! Här hittar du Linköpings cykelkarta

Vreta Kloster
590 76 Berg
info@vretaklosterforening.se