Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

5 tips för att stärka sammanhållning och samarbetsförmåga i er arbetsgrupp

Bild från en avBild från en av

Många av oss tillbringar den största delen av dagen på våra arbetsplatser. Att man trivs tillsammans med sina kollegor och i sin arbetsmiljö är därför otroligt viktigt.

Trots det är det inte helt ovanligt att man känner otrevnad på sitt jobb och upplever att sammanhållningen i gruppen är sämre än vad den skulle kunna vara.

Därför är det extra viktigt att jobba med att stärka sammanhållningen och samarbetsförmågan i arbetsgruppen. Genom att förstärka gruppens sammanhållning gör det inte bara gott för gruppdynamiken utan kan också bidra till att prestationen på arbetsplatsen ökar. Genom olika företagsaktiviteter som konferenser, kick-offer eller teambuildingaktiviteter kan relationen mellan kollegorna stärkas och teamkänslan boostas.

Genom att lära känna varandra bättre och förstå hur varje individ fungerar, tänker och löser problem stärks relationerna till varandra. Detta kan i sin tur både öka förståelsen för varandra och också underlätta samarbetet i gruppen. Att lägga tid, energi och pengar på att få en arbetsgrupp att lära känna varandra bättre och samtidigt bli mer trygga i gruppen är en investering företaget definitivt kommer ha igen senare. Ta därför en extra funderare när ni planerar kommande företagsaktiviteter och lägg gärna lite extra krut på att öka teamkänslan.

Här nedan har vi tagit fram flera förslag på aktiviteter anpassade för att stärka just sammanhållningen och samarbetsförmågan i arbetsgrupper. Läs och låt dig inspireras av tipsen inför dina kommande möten!

Övning 1: Låt företaget skapa storslagna tidningsrubriker

Låt gruppens kreativitet flöda när de tillsammans i mindre grupper ska klistra ihop ord och skapa egna tidningsrubriker om hur de tror att företaget kommer utvecklas under den närmsta tiden. Tänk hållbart och använd förbrukade dagstidningar från pappersåtervinningen och låt grupperna diskutera ämnet. Vad tror de kommer hända företaget de närmsta månaderna? Vilka förbättringar kommer ske? Vad är nästa stora steg? Strävar ni efter samma mål?

Med papper, sax och klister sätts sedan rubrikerna ihop för att därefter diskuteras. Aktiviteten kan med fördel följas upp några månader senare där frågor som hur gruppen ser på sina rubriker i efterhand och om några av rubrikerna inträffat kan diskuteras. Om övningen skett idag – hade rubrikerna sett annorlunda ut då?

Övning 2: Ge er ut på skattjakt tillsammans

För er som har lite längre tid på er kan en så kallad skattjakt vara ett alternativ. Gör en lista på annorlunda saker och roliga uppdrag för deltagarna att göra i grupp. Uppdragen kan vara allt från att ta en selfie med en främling, lära sig ett annat lands nationalsång och spela in till att måla av någons tatuering på en av deltagarna och ta kort på båda två eller ta en bild på ett specifikt objekt på kontoret och så vidare. De första laget som återvänder till platsen med en fullständig lista att visa upp vinner!

Interiörbild från lokalen Garden i Linköping Konsert & Kongress.

Övning 3: Arrangera en kontorsquiz tillsammans med alla medarbetare

Hitta på kreativa frågor om företaget/kontoret och dela upp gruppen i lag. Låt gruppen svara på allt från hur många fönster det finns på första våningen och vilka färger loggan har till vilket märke det är på mikrovågsugnen. Finns det speciella tidsperioder i företagets historia?

Testa om dina medarbetare har koll på företagets viktigaste årtal! Självklart ska quizen vara förutsättningslöst och mer en samarbetsövning än en renodlad tävling, men att dela ut något pris som en fin gest kan definitivt göra dina kollegor mer på hugget.

Övning 4: Låt hela gruppen samarbeta utan att prata

En klassisk teambuildingövning! Låt gruppen kommunicera utan att prata och tillsammans lösa de uppgifter som delas ut. Det kan till exempel vara att de ska rada upp sig efter månad de är födda i, skostorlek, födelseår och så vidare. Om ni är många deltagare kan övningen göras till tävling där gruppen delas in i lag där försten i rätt ordning vinner. I den här övningen är det enkelt att se att det kanske inte är de som pratar mest som alltid är bäst på att strukturera upp gruppen när talet inte får användas. En väldigt intressant och enkel utmaning som kräver tålamod och samarbete.

Övning 5: Besök ett Escape room och lös knepiga gåtor

Om ni är villiga att lämna kontors- och möteslokalerna för en stund kan ett besök på ett Escape room vara en rolig aktivitet att göra tillsammans. Under tidsbegränsning försöker ni tillsammans i grupp lösa gåtor och hitta ledtrådar för att ta er ur ett rum med ett tema, till exempel fängelse, där målet är att lösa ett mysterium kopplat till temat och på så sätt ta sig ut. Här gäller det verkligen att samarbeta som ett team för att lösa alla ledtrådar, hitta gömda nycklar och lösa utmanande pussel för att tillsammans kunna rymma från rummet. Lägg då till olika distraktioner och saker som får pulsen att öka – klarar ni av utmaningen tillsammans?