Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Med veganskt på konferensmenyn

Bild på vegetarisk mat från köket i Linköping Konsert & Kongress.Bild på vegetarisk mat från köket i Linköping Konsert & Kongress.

Att välja en vegansk kost har blivit allt mer vanligt under de senaste åren. Många väljer det av etiska eller hälsosamma skäl men det kan också bero på att en vegansk kost bidrar till ett minskat klimatavtryck. Går du kanske i tankarna om att erbjuda vegansk mat på er nästa konferens?

Många brukar säga att de väljer att inte äta vegansk kost på grund av de näringsämnen som försvinner när många klassiska livsmedel tas bort1. Faktum är att enligt Vegobarometern, en undersökning av Kantar Sifo i uppdrag av livsmedelskoncernen Axfoods, så ökar antalet veganer och vegetarianer för varje år och 2022 var antalet upp i hela 9%2.

Det är viktigt att tänka på att använda sig av produkter från växtriket som innehåller näringsrika ämnen, till exempel baljväxter, grönsaker och fullkorn vid tillagandet av vegansk mat. Då många näringsämnen kan försvinna när man byter ut kött och animaliska produkter som ofta innehåller bland annat protein, järn och kalcium1. Det kanske låter utmanande, därför hjälper vi gärna till. Tillsammans med våra kockar assisterar vi er till en spännande , näringsrik och god klimatsmart mat.

Vi på Linköping Konsert & Kongress har märkt att våra kunder blir positivt överraskade av hur veganska måltider oftast är lättare att genomföra. Samtidigt som den veganska måltiden kanske inte känns lika “självklar” så kan den i många fall bli mer inkluderande bland deltagarna, då många allergener plockas ut från ekvationen. I många fall kan maten även bli mer kostnadseffektiv då bra och närproducerat kött kan vara en stor kostnad.

Kött och animaliska produkter är det som bidrar mest till dagens miljöpåverkan. Därför kan ditt val av att välja en vegetariskt eller vegansk måltid till dig själv bidra stort till planeten4. Tänk då vilken skillnad det kan bli om en hel konferens under en dag äter veganskt!

Har du koll på skillnaderna?

Kanske har du haft kollegor som är veganer, vegetarianer eller lakto-ovo-vegetarianer. Men har du koll på skillnaderna?

Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.
Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg3.