Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Se & göra

Linköpings Domkyrka

Linköpings domkyrka – Sveriges bäst bevarade medeltida katedral!

Besök webbplats
Inuti Linköpings DomkyrkaInuti Linköpings Domkyrka

De höga ljusa valven och en känsla av rymd möter besökaren i en av Nordens största katedraler, men här finns också en egen vrå för en stunds stillhet, bön och ljuständning.

Linköpings domkyrka är Sveriges bäst bevarade medeltida katedral och här finns mycket att upptäcka; de gotiska blindarkaderna med sina märkliga stenfigurer, Maria som brer ut sin mantel av blommor över oss från ett av fönstren, Frälsarkransens pärlor i golvet … Linköpings domkyrka står öppen för dig året om med möjlighet till enskild andakt, förbön, samt en mångfald av gudstjänster och konserter.

I Slottet intill kyrkan finns Domkyrkans skattkammare: Linköpings
Slotts-& Domkyrkomuseum med medeltida textilier, Vadstenabroderier, silverföremål
och mycket mer.

Domkyrkan har dominerat stadsbilden i över 800 år. Med sina 110 m i längd och 107 m höga torn fortsätter den att imponera.

Redan på 1100-talet stod här en föregångare. En romansk basilika som var ungefär en tredjedel så stor som nuvarande kyrkobyggnad.

På 1230-talet fick biskop Bengt av Folkungaätten påvens tillstånd att bygga ut med ett tvärskepp och ett nytt kor i öster. Därefter revs 1100-talets långhus och nu fortsatte bygget i större skala och i gotisk stil.

Efter ett avbrott i byggnationen på 1300-talet, pga. digerdöden, ersattes det romanska koret med tre ljusa kapell i sengotisk stil.

Vid 1500-talets början var så det medeltida bygget klart. Över Nicolauskapellet och Thomaskapellet fanns två torn. Även ett mindre, en s.k. takryttare, satt över långhuset. I väster fanns inget torn utan istället en praktgavel med ett stort rosettfönster.

Vid mitten av 1700-talet ersattes praktgaveln med ett torn efter ritningar av Carl Hårleman. Det torn vi i dag har är ritat av Helgo Zettervall och stod klart 1886.

Arkitektoniskt är Linköpings domkyrka väldigt intressant och välbevarad. Den treskeppiga hallkyrkan i gotisk stil visar vid närmare studier att den visar på en stor variation inom medeltida arkitektur och stilar. Det mest påfallande är engelska inslag i form av blindarkader, bladmaskaroner etc. Förutom engelsmän är det tyska hantverkare vi till största delen har att tacka för detta mästerverk i kalksten.

Hur den medeltida katedralens inredning såg ut vet vi inte exakt. Det finns färgrester på stenfigurer och i blindarkader som visar att den varit rikt målad.
I förteckningar står de olika altarstiftelserna som visar att det fanns drygt 30 helgonaltaren. Skärvor från de målade fönstren ger också en bild av hur färgsprakande de tett sig. Förutom högaltaret, sakramentsskåpen och ytterligare altaren så är det två medeltida inventarier vi i dag ser. Det magnifika triumfkrucifixet från 1300-talet, som sitter i valvbågen över centralaltaret och dopfunten i brons, som är ett tyskt arbete från 1400-talet.

Efter reformationen på 1500-talet uppstod flera bränder i kyrkan, som förstörde en stor del av dess inventarier. På uppdrag av Johan III reparerades kyrkan och kungen skänkte en magnifik triptyk från Alkmaar som ny altaruppsats. I dag sitter Marten van Heemskercks fantastiska målning på sydväggen, nedanför högaltaret.

Kyrkorummets disponering och inventarier har förändrats vid flera tillfällen genom historien. I dag möts man av ett ljust och luftigt kyrkorum, där utsmyckningar och inventarier från olika tidsepoker smälter fint samman. Det medeltida krucifixet, barockens pampiga predikstol, Henrik Sörensens välkomnande altartavla, Lisa Bauers graverade Mariafönster och alla andra konstverk visar ett kyrkorum som levt genom historien och fortfarande är fyllt av liv.

Gör gärna ett besök i Domkyrkans Skattkammare också: Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum, inrymt i det gamla slottet bredvid Domkyrkan.

Liknande aktörer

Vist kyrka i Linköping. Fotograf Vist Vårdnäs pastoratVist kyrka i Linköping. Fotograf Vist Vårdnäs pastorat

Sevärdheter

Vist kyrka
Vårdnäs kyrka, fotograf Karin DahlströmVårdnäs kyrka, fotograf Karin Dahlström

Sevärdheter

Vårdnäs kyrka
S:t Lars kyrkan i centrala LinköpingS:t Lars kyrkan i centrala Linköping

Sevärdheter

S:t Lars kyrka
Kaga kyrka tillhörande Kärna församling i LinköpingKaga kyrka tillhörande Kärna församling i Linköping

Sevärdheter

Kärna församling

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.