Vreta kloster
 Vreta kloster

Vreta kloster ruin

Vid infarten till vackra Bergs slussar intill Vreta kloster kyrka finns ruinerna efter Sveriges första kloster, grundat som ett benediktinskt nunnekloster. Idag återstår en ruin och klosterkyrkan Vreta klosters kyrka.

I början av 1100-talet donerade kung Inge den äldre och hans hustru Helena marken vid Vreta till ett kloster, det första i Sverige. Klostret upplöstes först när de sista nunnorna dog på 1580-talet. Idag omges klosterkyrkan av ruiner efter klosterbyggnaden och klosterhuset som var nunnornas spannmålsmagasin och som nu har renoverats och ingår i en del av kyrkbyns besökscentrum.

Vreta kloster kyrka och ruin ligger med milsvid utsikt över Östgötaslätten och är ett populärt besöksmål. Guidningar genomförs av föreningen Klosterliv i Vreta. Läs mer om föreningens guidningar här.


Besök webbplats


Lämna bilen hemma!

Tänk på att du ofta kan gå, cykla eller åka kollektivt i Linköping.

Besök ostgotatrafiken.se för information om kollektivtrafiken! Ladda exempelvis ner Sharebike appen och hyr en elcykel via Linköpings elcykelpool, läs mer på linbike.se

Det är ofta även smidigt att ta sig till andra delar av kommunen med kollektivtrafiken, se ostgotatrafiken.se för resinformation.

När du anländer med tåg till Linköping 

Från Linköpings Resecentrum avgår de flesta bussarna för att ta sig vidare inom kommunen. Från Linköpings resecentrum är det endast en kort promenad in till city! 

Tips! Ta del av Linköpings cykelkarta! Här hittar du Linköpings cykelkarta

Vreta Kloster
590 76 Berg
vretaklosters.forsamling@svenskakyrkan.se