Mat & Dryck
På Linköping Konsert och Kongress vill vi skapa matupplevelser som tar hänsyn till både människor och vår planet. Hållbarhet är därför en viktig del i hur vi driver vår restaurang och den mat och dryck som vi serverar våra gäster är valda med det i åtanke.
Inga fasta menyer
Vår restaurang arbetar utan fasta menyer vilket betyder att de låter råvaror som är i säsong och det som är tillgängligt och aktuellt hos våra leverantörer styra vilka maträtter de bjuder på. Istället för att ställa krav på specifika råvaror, låter vi producenterna berätta vad som finns till hands, vilket gör det möjligt för oss att använda råvaror som annars hade kunnat gå till spillo.
Närproducerat i fokus
Restaurangen strävar efter att hållbarhet ska vara grunden för allt de gör, vilket gör att ekologiska och närproducerade produkter har en naturlig plats i vårt kök. Vi samarbetar med lokala producenter och distributörer för att i så stor utsträckning som möjligt erbjuda lokalt och närproducerat. Detta betyder också kortare transporter vilket minimerar utsläppen. Vi använder inga produkter som innehåller palmolja, eftersom dess produktion ofta leder till avskogning.
Även i valet av dryck som erbjuds våra gäster speglas samma hållbarhetstänk som våra mat. Våra ekologiska viner, öl från lokal producent och lokal äppelmust är alla valda för att värna om det närproducerade och lokala.
Mindre kött och mer grönt
Vi arbetar även aktivt med att minska mängden kött som vi serverar på tallriken till våra gäster för att minska vår miljöpåverkan. Genom att minska mängden kött och låta grönsaker, baljväxter och andra alternativ som har mindre klimatpåverkan ta en större plats bidrar vi till att minska koldioxidutsläpp kopplat till köttproduktion.
Minska matsvinn
För att aktivt arbeta med att minska matsvinn mäter och registrerar vi hur mycket mat som går till spillo och sätter mål för att minska svinnet ytterligare, vilket inte bara hjälper miljön utan också gör oss mer resurseffektiva.
Energieffektivitet och vattenanvändning
Vi är noga med att optimera användningen av energi och vatten i vår verksamhet, detta innebär att vi ser över våra rutiner och utrustning för att säkerställa att vi effektiviserar användningen. Genom att tänka efter kring vår energiförbrukning och vattenanvändning bidrar vi till en mer hållbar drift av restaurangen.