Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Genom Linköping passerar Göta kanal cykelled, en fantastisk led med vackra vyer och många härliga platser att upptäcka längs med vägen. På denna sida har vi därför samlat den information som du behöver för att ge dig ut på en cykelutflykt längs med vackra Göta kanal.

Två av sträckorna på Göta kanalleden går genom Linköping, etapp 5 och 6. Etapp 5 går mellan Berg och Borensberg och etapp 6 går mellan Asplången och Berg. Mer information om de olika sträckorna hittar du här under.

Etapp 5: Berg – Borensberg

Med start vid Bergs slussar kan du först innan du börjar cykla upptäcka Göta kanals största slussområde med bland annat slusstrappan Carl Johan med sina sju sammankopplade slussar. Runt Bergs slussar finns det även caféer, restauranger, badplats, äventyrsgolf och vandrarhem.

Hela sträckan från Berg till Borensberg går på den grusade dragvägen som är fri från biltrafik och lämpar sig därmed väldigt bra för familjer. Här kan du även stöta på de får som betar längs Göta kanal och vars uppgift är att hålla landskapet längs kanalen öppet.

På cykelturen passerar du bland annat Ljungsbro samhälle där Cloettas fabriksbutik ligger. I Ljungsbro hittar du även matbutik, restauranger och café. Andra trevliga platser att stanna vid längs vägen är Malfors café och restaurang, Ljungs slott, Brunneby Musteri och väl framme i Borensberg så kan du stanna vid anrika Göta hotell för något att äta eller en god natts sömn.

Cykla vid Göta kanal

Etapp 6: Berg – Asplången

Göta kanal-ledens sjätte etapp börjar eller slutar i Bergs slussar som varje år lockar tusentals besökare. I början av cykelturen kan du även svänga förbi Vreta Kloster kyrka och klosterruin, en av Sveriges mest intressanta medeltida kyrkor och Sveriges äldsta kända kloster från 1100-talet, definitivt värt ett stopp!

Därifrån cyklar du in mot Linköping, och tar dig på cykelvägar genom utkanten av staden vidare mot Norsholm. Här kan du göra en avstickare in till centrala Linköping där det finns all tänkbar service med en stor variation av restauranger, muséer, butiker och boenden. Passa då även på att ta en cykeltur längs Kinda kanal (Stångån i folkmun) och upplev en av Linköpingsbornas favorit gång-och cykelstråk.

Framme i Norsholm hittar du ett slusscafé och Kapten Bille´s, som både har vandrarhem, restaurang, minigolf samt kanoter för uthyrning. På vägen från Norsholm passerar du bland annat pittoreska Brådtom, där det finns café och boende i den gamla slussvaktarstugan.

Framme vid Hulta sluss kan du åka cykelbåt då det saknas bra vägförbindelse förbi sjön Asplången. Båten trafikerar sjön under sommarhalvåret och biljetter kan bokas här.

 

Cykel Östgötaslätten

Fler naturupplevelser

En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

Naturupplevelser

Tips för naturutflykten

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning