Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Se & göra

Tips för naturutflykten

Allt du behöver för att ge dig ut i naturen, samlat på ett ställe!

En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

I Linköping finns det mycket natur som bara väntar på att upptäckas. Vandra, cykla, paddla, fiska eller kanske fågelskåda? I Linköping är allt detta och lite mer möjligt. Men innan du ger dig ut i naturen så kan det vara bra att veta var du hittar kartor, info om naturreservat eller allemansrätten. Detta och lite mer hittar du på denna sida!

Naturkartan

Naturkartan är en friluftsguide som fungerar både på webb och mobil och som används för att inspirera och vägleda folk till naturupplevelser och ett rikare friluftsliv. Linköpings kommun har en egen sida hos naturkartan där du kan hitta kartor och information om olika vandringar, naturreservat, badplatser, grillplatser, vindskydd med mer.

Här hittar du Linköpings kommun på naturkartan.se!

Skyltar i Tinnerö naturreservat

Allemansrätten

Gillar du att spendera mycket tid ute i naturen? Då finns det några enkla regelverk att följa. Allemansrätten som är unikt för Sverige och ett fåtal andra länder ger oss tillgång till att njuta av och utforska den svenska naturen. Men det ingår såväl rättigheter som skyldigheter och det är därför viktigt att utgå ifrån allemansrättens grundregel ”inte störa, inte förstöra”. Njut av att vandra, cykla, campa, plocka bär & svamp, paddla kajak men kom ihåg att det är viktigt att ta hänsyn till natur, markägare, djur, hemfridszonen och människor. Det finns vissa miljöer såsom naturreservat och privata platser man bör undvika att vistas på men det finns desto mer att njuta av.

Tänk på!

Njut av allemansrätten och friheten till att vistas ute i naturen men glöm inte bort att man också bär ett ansvar för att det ska vara fint och trevligt när du lämnar platsen du har vistats på. Tänk bland annat på att:

  • Inte lämna kvar skräp i naturen då slipper djur, natur och människor att skadas av ditt skräp.
    Inte störa eller skada djur.
  • Inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen utan håll dig till vägar, stigar och andra platser där du ska köra ditt fordon.
  • Störa hemfridzonen genom att slå läger nära privat bostadsmark eller på platser som kan störa naturen.
  • Fälla eller skada levande träd

 

Naturreservat

I Linköpings kommun finns det flera olika naturreservat att besöka, både nära centrala Linköping samt tätorter och ute på landsbygden. På Linköpings kommuns hemsida hittar du länkar till kartor samt information om reservaten.

Här kan du läsa mer om de naturreservat som finns i Linköping.

Vandring över en bro i Kärna mosse

Fiske

Stora och Lilla Rängen, Järnlunden, Roxen, Ärlången, Kinda Kanal och Göta kanal. Alla dessa är vattendrag i och kring Linköping som ger möjlighet till bra fiske. Här nedan hittar du information hur du lättast köper fiskekort till Linköpings bästa fiskesjöar. Vi har också samlat ihop våra bästa fisketips i en karta så att du enkelt kan hitta just din favoritsjö.

fiska

Mer naturupplevelser

Två barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommarTvå barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommar

Naturupplevelser

Vandra med familjen
Hyr kajak hos Outdoortime i LinköpingHyr kajak hos Outdoortime i Linköping

Aktiviteter

Outdoortime

Naturupplevelser

Tillgänglig vandring
vandring vid Stångånvandring vid Stångån

Naturupplevelser

Stadsnära vandring

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.