Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Det är inte alltid lätt att hitta vandringar som passar för familjer, barn och barnvagnar men på denna sida har vi samlat några av de vandringar som är lite mer familjevänliga. Så ta med familjen ut och upplev naturen tillsammans! 

Vallaskogen

Vallaskogen med sina imponerande tallar är en av stadens mest välbesökta naturområden och ett omfattande nät av gångvägar och stigar leder besökaren genom området, flera av dessa vägar fungerar bra om du har barnvagn med.

Här hittar du även skogsstigen, där barnen kan få kul och spännande kunskap om djur och natur genom alla sinnen. Stigen är 1,1 kilometer lång med start och slut vid Kapellplan i utkanten av Gamla Linköpings stadskvarter. Längs stigen finns nio stationer med information kring skogens historia, växter och djur.

Mer information hittar du här på naturkartan.

Kärna mosse

Vandringen runt Kärna mosse är en 1,6 kilometer rundslinga som tar dig runt området, perfekt för barnfamiljer med yngre då leden inte är så lång. De norra delarna av leden är även tillgänglighetsanpassade så här passar det bra att ta med barnvagnen. Vid denna del finns en bred däckspång som leder ut på det öppna kärret med flera mötesplatser och bänkar. Du kommer enklast till de tillgänglighetsanpassade delarna genom norra entrén, här finns det även toalett.

Kärna mosse har en mångfald av ovanliga växter, inte minst orkidéer som trivs i det kärr som bildats av kalkhaltigt grundvatten. Runt Kärna mosse finns också vildvuxen och spännande skog att utforska för både stora och små.

Här hittar du mer information om Kärna mosse.

Två personer som vandrar över en bro i Kärna mosse

Ullaberg och Mossens våtmarker

Vid Ullaberg och Mossen hittar ni Linköpings nyaste fågelsjöar. Runt våtmarkerna finns olika rundslingor att välja mellan, där den längsta slingan är drygt fyra kilometer lång. Men det går utmärkt att välja kortare etapper efter vad som passar din familj. Längs leden finns även flera rastplatser och fina utsiktspunkter. Vid entrén till området finns även ett dass och en tillgänglighetsanpassad plattform för fågelskådning samt en rastplats med eldstad.

Börjar man vandringen från entrén till området och håller höger så kommer man följa vägar som även passar bra om man har barnvagn med sig, andra sidan av sjön är mer otillgänglig men väldigt spännande att vandra för äldre barn eller en familj som gillar att utforska mer varierande skogsstigar.

Här hittar du mer information.

Våtmark i Ullaberg

Motala ström ravin

Utanför Ljungsbro hittar du en vandring genom natur som ger känslan av att du hamnat mitt i en djungel. Ett område som är spännande att utforska både för yngre och äldre. Ravinen har bildats genom att Motala ström skurit sig genom lanskapat och bildat en djup dalgång, vattenflödet i ravinens botten är numera ganska litet, men inte mindre värt ett besök för det.

Vandringen tar dig från reservatets entré till Jakobslunds spegeldam (bilden nedan) 1,5 kilometer bort, totalt blir det 3 km om man går fram och tillbaka. Flera rastplatser med fin utsikt mot ravinen finns längs leden och de första 750 meterna av vandringen är tillgänglighetsanpassade så passar därför bra med barnvagn. Resten av vandringen passar dock lite äldre barn då det är delvis lite brantare delar och mindre stigar.

Mer information om vandringen hittar du här. 

Bilden visar vattnet vid Motala ström ravin omgiven av lummig skog

Tinnerö eklandskap

För familjer med barnvagn så är Tinnerö eklandskap, som dessutom är Linköpings största naturreservat, perfekt då det finns många breda och tillgängliga grusvägar som går över hela området. Det går även utmärkt att välja olika sträckor i området baserat på hur länge och långt ni vill vandra. Smedstad dammar, Frökärret och Rosenkällasjön är särskilt besöksvänliga områden i naturreservatet med goda parkeringsmöjligheter, informationstavlor, rastplatser, dass och andra anläggningar för besökare.

Mer information om Tinnerö hittar du här. 

En av broarna som går över Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap

Här hittar du mer vandring

Naturupplevelser

Tillgänglig vandring
En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

Naturupplevelser

Tips för naturutflykten
vandring vid Stångånvandring vid Stångån

Naturupplevelser

Stadsnära vandring
Vandring längs Kinda kanalVandring längs Kinda kanal

Naturupplevelser

Vandra utan att ta bilen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning