Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Se & göra

Vandra utan att ta bilen

Ingen bil? Inga problem, då är dessa vandringsleder för dig!

Vandring längs Kinda kanalVandring längs Kinda kanal

Linköping har nära till naturen, både i avstånd och hjärta. Vandra längs Östgötaleden och upptäck det vackra Eklandskapet, Kinda Kanal och skogslandskapet söder om Linköping utan att du behöver använda bilen. Njutbar och klimatvänlig vandring har sällan varit enklare och närmare.

Många vandringsleder kan vara svåra att ta sig till utan bil men för den som vill resa mer klimatvänligt eller som inte har en bil och som fortfarande vill ut och vandra så har vi här samlat vandringsleder som du enkelt kan ta dig till med buss.

Bussbiljett till buss driven på biogas eller el köper du prisvärt och enkelt via Östgötatrafikens app och kartan för Östgötaleden har du i din mobiltelefon. En mer hållbar upplevelse får du leta efter. Du kan även boka en paketupplevelse på några av Linköpings hotell, där allt från en ekologiskt hållbar matsäck på färden till en komplett relaxupplevelse ingår.

Sök din resa på Östgötatrafiken här.

Karta över Östgötaleden i Linköping hittar du här.

Långa vandringen Bjärka Säby till Linköping

Ta landsbygdsbuss 566 mot Brokind med frekventa avgångar från Trädgårdstorget till hållplatsen Bjärka Säby. Ta sikte på det nya Slottet och följ den orangefärgade Östgötaleden mot Hamra via vackra stigar längs Stora Rängen. När du når mynningen för Kinda Kanal vandrar du bredvid kanalen tills du når Hovetorp. Här finns både toalett och möjlighet att både äta glass eller hyra kajak. Vandringen fortsätter till Hamra där det också finns toalett innan du avviker från Kinda Kanal och tar kurs mot skogarna söder om Linköping. En behaglig vandring leder er fram till våtmarkerna vid Ullaberg där du fortsätter din vandring in mot Linköping via vackra skogar, naturreservat och Tinnerö Eklandskap.

Om du inte vill gå hela vägen tillbaka till Linköping kan du istället vid Ullaberg runda våtmarken för att fortsätta ut mot parkeringsplatsen i Harvestad, över Tinnerbäcken och slutligen ut till Brokindleden där du hittar busshållplats Harvestad. Ta busslinje 10 tillbaka in till Trädgårdstorget.

Distans: ca 30 km.
Vandringstid: 8-10 h.
Svårighetsgrad: Enkel.
Toaletter: Hovetorp. Hamra, Ullaberg, Ullstämmaskogens naturreservat och Vidingsjö Motionscenter.
Glass & Fika: Bjärka Säby, Hovetorp, Vidingsjö Motionscenter.
Dricksvatten: Hamra, Vidingsjö Motionscenter

Vandring vid nya slottet Bjärka Säby

Korta vandringen Harvestad till Linköping

Ta busslinje 10 mot Sturefors med avgång upp till vart tjugonde minut från Trädgårdstorget och kliv av vid hållplatsen Harvestad gård. Vandra vägen upp mot Ullaberg. Precis innan du når parkeringsplatsen passerar du Tinnerbäcken. Från parkeringsplatsen följer du den orangefärgade märkningen längs Östgötaleden runt våtmarken, över bron och därefter in i skogen och slutligen Tinnerö Eklandskap söder om Linköping.

Distans: ca 17 km.
Vandringstid: 5-6h.
Svårighetsgrad: Enkel.
Toaletter: Ullaberg, Ullstämmaskogens naturreservat och Vidingsjö Motionscenter.
Glass & Fika: Vidingsjö Motionscenter.
Dricksvatten: Vidingsjö Motionscenter

Våtmark i Ullaberg

Ljung till Bergs slussar

Mellan Ljung på gränsen till Motala och Bergs slussar går det enkelt att vandra även om du inte har bil och vandringen går längs vackra Göta kanal.

Ta buss 520 mot Motala och hoppa av vid hållplatsen Ljungs Västra Bro. Hållplatsen ligger precis intill Göta kanal och här påbörjar du vandringen längs med kanalen mot Bergs slussar. Vandringen är drygt 9 kilometer lång och är lättvandrad då den går längs den breda grusvägen bredvid Göta kanal. Leden har även god tillgänglighet.

Det går även att åka med samma busslinje till Borensberg i Motala och gå samma väg till Bergs slussar, den vandringen är drygt 20 kilometer.

Karta och information om leden hittar du här.

Vägen längs Göta kanal. Solen skiner och det är en vacker höstdag.

Bjärka Säby till Hamra (Östanskog)

Ta landsbygdsbuss 566 mot Brokind med frekventa avgångar till och från Trädgårdstorget och hoppa av eller på vid hållplatserna Bjärka Säby, Östanskog eller Hovetorp, det går att kombinera precis som du vill beroende på hur långt eller kort du vill gå. Runt detta område kan du vandra längs vattnet vid Kinda Kanal, upptäcka slussar den vackra sjön Stora Rängen och besöka det mäktiga Nya slottet Bjärka Säby.

Karta och mer information hittar du här.

Distans: ca 8 km.
Vandringstid: 2-3 h.
Svårighetsgrad: Enkel.
Toaletter: Hovetorp. Hamra.
Glass & Fika: Bjärka Säby, Hovetorp.
Dricksvatten: Hamra

Vandring Hamra

Hamra (Östanskog) till Linköping

Ta landsbygdsbuss 566 mot Brokind med frekventa avgångar till hållplatsen Hamra (Östanskog).  Upptäck södra Linköpings skogar genom vandring i naturreservat och slutligen vackra Tinnerö Eklandskap när du börjar närma dig centrala Linköping.

Karta och mer information hittar du här.

Distans: ca 22 km.
Vandringstid: 6-8 h.
Svårighetsgrad: Enkel.
Toaletter: Ullstämmaskogens naturreservat och Vidingsjö Motionscenter.
Glass & Fika: Vidingsjö Motionscenter.
Dricksvatten: Vidingsjö Motionscenter

Vandring genom Tinnerö

 

 

Mer vandring

Två barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommarTvå barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommar

Naturupplevelser

Vandra med familjen

Naturupplevelser

Tillgänglig vandring
En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

Naturupplevelser

Tips för naturutflykten
vandring vid Stångånvandring vid Stångån

Naturupplevelser

Stadsnära vandring

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.