Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Guidade turer i Linköping

Sveriges äldsta kloster, blodbad, Domkyrkan med rötter från 1100-talet, mytomspunna kärlek

Guidning i DomkyrkanGuidning i Domkyrkan

Sveriges äldsta kloster, blodbad, Domkyrkan med rötter från 1100-talet, mytomspunna kärlekshistorier och gastkramande spökerier. Ta del av Linköpings fascinerande historia genom en guidad tur med guide eller på egen hand! 

I Linköping kan du ta del av guidningar på ett flertal olika sevärdheter och platser och det arrangeras dessutom stadsvandringar, dramatiserade guidningar och digitala guidningar. Här kan du läsa vidare om hur du tar del av guidningar.

Linköpings guideklubb

Följ med Linköpings Guideklubb på en guidning och upplev Linköpings dramatiska förflutna full av historisk skönhet och mörka mysterier! De auktoriserade guiderna berättar på ett kunnigt och inspirerande sätt om olika platser och tidsepoker genom Linköpings historia. Guideklubben erbjuder både öppna och skräddarsydda, traditionella och dramatiserade guidningar för företag, skolor, turister och studenter.

Guidad tur på Ljungs slott

Upptäck Linköpings slott, kloster och kyrkor med en guidning

Sveriges äldsta kloster, blodbad, en domkyrka med rötter från 1100-talet,  Axel von Fersens kärlekshistoria med den franska drottningen Marie-Antoinette eller en riktigt ruskig spökhistoria. I Linköpings historia finns alla ingredienser – ta del av de många fascinerande historierna med en guidad tur där det utspelade sig på riktigt!

Här kan du läsa mer om guidningar som arrangeras på Linköpings slott, kloster och kyrkor

Ekenäs slott
Linköpings Domkyrka
Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum
Ljungs Slott
Nya Slottet Bjärka-Säby
Vreta Kloster kyrka och klosterruin

Få ut det mesta av museibesöken med en guidad visning

Det finns så mycket mer bakom kulisserna än vad man som besökare kan se med blotta ögat – det är verkligen väl värt att beställa en visning för att få ut det mesta av ditt besök!

Guidade turer i Gamla Linköping
Här kan du välja mellan en kortare introduktion eller visningar med olika teman. Utforska husen och vem som har bott där, och hör om dåtidens människors drömmar och öden. Du kan även besöka de historiska trädgårdarna och få kunskap om forna tiders folkmedicin eller hur olika trädgårdsideal sett ut i gången tid. Se hur en skoldag kunde te sig för barnen för 100 år sedan, eller lär dig repslageri, ett urgammalt hantverk.

Läs mer om Gamla Linköpings guidningar

Guidade visningar på Flygvapenmuseum
Boka något av museets färdiga visningsteman såsom DC-3:an som försvann eller det svenska folkhemmet. Det går också att få en skräddarsydd visning utifrån egna önskemål och intressen!

Läs mer om Flygvapenmuseums guidade visningar här

Två vandrare i Tinnerö Eklandskap

Guidningar i Linköpings natur

Böljande beteslandskap, inbjudande ekhagar, skogar, fågelrika våtmarker och norra Europas största eklandskap bara väntar på att upptäckas av dig. Låt en naturguide visa dig vägen!

Östergötlands natur- och kulturguidningar
Linköpings kommuns naturguidningar
Folkungakretsen STF
Föreningen Linköpings Ekopark
Naturcentrum

En kvinna framför Linköpings slott med blommor i förgrunden

Östergötlands museums digitala guidningar

Med hjälp av mobiltelefonen kan du ta en guidad tur, på egen hand, när du själv har tid! Du kan vandra genom Linköping och lära dig mer om konstverken, arkitekturen, medeltiden eller 1800- och 1900-talens lilla stad.

Läs mer om stadsvandringarna här

Östergötlands museum erbjuder även fyra digitala guidningar i det vackra kulturreservatet Öna!

Läs mer om guidningarna på Öna här

En historisk bild från Bergs slussar som är omslagsbild till en historisk guidning.

Storyhunting i Linköping – Forgotten tales of Berg

Välkommen till Berg vid Göta kanal, en plats som inte påminner om någon annan! I denna tur kommer historieprofessorn Dick Harrison vara din guide för dagens äventyr. Gå i din egen takt när som helst på dygnet, Dick är alltid vaken. I denna vandring kommer vi att dyka rakt in i Bergs rika historia och avslöja platsens dolda historier. Vi kommer att resa tillbaka i tiden och besöka nio specifika år som vart och ett på sitt vis bidrar till denna unika plats historia, Sveriges utveckling och vår nutid. Guiden finns på svenska och engelska.

Med hjälp av din smartphone (internetuppkoppling krävs) och ett par hörlurar följer du ljudguiden, Storyhunt använder din plats via GPS för att leda dig från punkt till punkt. Verktyget har en radie på 20 meters avstånd innan du kan låsa upp din nästa historia i äventyret. Du kan antingen ladda ner en app från Storyhunt eller ta del av turen via browsern i telefonen. 

Till guidningen

En äventyrare i the Lost City of Linköping.

Storyhunting i Linköping – The Lost City of Linköping

En bra dag startar med ett gott skratt; så upptäck Linköping ur komikern Ben Kersleys lekfulla ögon i den humoristiska historien och ljudguiden om ”The lost city of Linköping”!  Du startar vid Mickeys strandfik och tar dig sedan genom de centrala delarna av Linköping. Längs vägen träffar du på mystiska väsen med spännande historier. Promenaden tar ca 90 minuter och är 4 km lång. Guiden finns på svenska och engelska och din guide är Ben Kersley, som också har skrivit manus.

Med hjälp av din smartphone (internetuppkoppling krävs) och ett par hörlurar följer du ljudguiden, Storyhunt använder din plats via GPS för att leda dig från punkt till punkt. Verktyget har en radie på 20 meters avstånd innan du kan låsa upp din nästa historia i äventyret. Du kan antingen ladda ner en app från Storyhunt eller ta del av turen via browsern i telefonen. 

Till guidningen

Stadsbild från Vallastaden i Linköping med några olika byggnader.

Utforska Vallastaden med en audioguide

Vallastaden är en av Sveriges mest innovativa stadsdelar. En tät, grön och blandad stadsdel där det vimlar av arkitektoniska grepp och innovativa lösningar. Genom en audioguide kan du ta del av nio personers berättelser om arkitekturen och idéerna bakom stadsdelen.

Audioguiden gör sig bäst genom att lyssna på den samtidigt som du strosar runt i Vallastadens kvarter och faktiskt ser det som du får berättat om. Men om du är nyfiken redan nu så går det bra att lyssna var du än är. Audioguiden finns att lyssna på både svenska och engelska.

Till audioguiden