Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Färre färjor och mer lugn – Upptäck okända Kinda Kanal

Kajaker i Kinda kanalKajaker i Kinda kanal

Visst är Stockholms skärgård vackert på sommaren, men då har du inte upptäckt Kinda kanal ännu. Hit kan du enkelt ta tåget och ge dig ut på en kajaktur längs med en kanal där lugn och harmoni kommer möta dig istället för stora Finlandsfärjor. 

Till Kinda kanal kan du resa från Stockholm på bara 2 timmar, och plötsligt har du hamnat på en plats helt annorlunda från storstadens stress och trängsel. Ta tåget till Linköping och förslagsvis så hoppar du här på ett tåg som snabbt tar dig vidare till natursköna Rimforsa där du kan starta din paddling tillbaka mot Linköping.

Kajakupplevelsen

Från Rimforsa kan du börja kajakturen längs kanalen som är totalt är 5 mil om du paddlar hela vägen till Linköping. Längs vägen passerar du sjöar som Järnlunden och Stora Rängen med flera små trevliga öar som går att utforska eller ta en fikapaus vid. Kinda kanal har även 15 slussar som fortfarande drivs för hand, precis som när kanalen öppnades för över 150 år sedan och samtliga av dessa kan du uppleva under ditt kajakäventyr.

Naturen som omgiver kanalen är något speciellt, vackra landskap, ängar, täta skogar och grönska väntar på dig medan du glider fram på vattnet. Du kommer även att passera det mäktiga barockslottet Nya Slottet Bjärka Säby och Sturefors slott som ligger vackert beläget utmed vattnet.

När du närmar dig Linköping så paddlar du fram genom vacker natur som sakta men säkert byts ut mot mer civilisation innan du paddlar in i Linköpings kanalkvarter, bara ett stenkast från Linköping resecentrum där du anlände med tåget.

naturkartan hittar du karta med den kanotled som går att följa längs kanalen, från Rimforsa och hela vägen tillbaka till Linköping.

Drönarbild på Sturefors slott vid Kinda kanal

Boende

Rimforsa Strand kan ni bo bekvämt för att sedan starta kajakäventyret. Precis intill sjön Åsunden ligger hotellet och här kan ni även äta gott i deras restaurang, njuta av bastu eller pröva någon av de andra aktiviteterna som de erbjuder.

Läs mer på deras hemsida.

Vårdnäs Hotell och Stiftsgård ligger precis intill Kinda kanal och är ett perfekt stopp längs vägen mot Linköping. Stillheten, och naturen som verktyg för återhämtning är vad som väntar dig på Vårdnäs. Här kan du även äta mat i deras restaurang med utsikt över kanalen där fokus är på lokalt och närproducerat.

Läs mer här. 

Drönarbild på sjön Stora Rängen

Hyra kajak

En stor fördel med att paddla i Kinda kanal är att du inte behöver egen kajak. Här finns flera olika företag där du kan hyra kajaker och tillbehör till ditt äventyr. Kontaktinformation hittar du här nedför:

Bild på en person som paddlar i Kinda kanal på en vacker sommardag.

Kinda kanal

Du som söker vackra naturupplevelser och lugn och ro, välkommen till Kinda kanal. Kanalen är ett långsmalt område på 80 kilometer med varierad natur och upplevelser och sträcker sig från staden Linköping i norr till orterna Horn och Hycklinge i söder.

Läs mer här