stora torget på dagen fylld med uteserveringar
kyrkgång och kyrktak i domkyrkan
en gatugränd i linköping
Linköping slott

Linköping City

Själva charmen sitter i storleken. Stor nog att ha det mesta, liten nog att ha allt nära. Linköping är helt enkelt en liten storstad. Välkommen till Linköping City – Årets stadskärna 2018!

Vi Linköpingsbor tar oss helst genom city strosandes eller med cykel, då vi har allt nära. Hotellen ligger intill restaurangerna, som ligger intill shoppingen, som ligger intill Stångån för promenader med en kort promenad till teatern, ja ni förstår - city är lika med promenadasvtånd.

Vi har alla olika syften med våra resor så det är svårt att säga exakt vad just du ska uppleva när du kommer till Linköping, men vi kan hjälpa till på traven så du hittar det du är intresserad av snabbare.

Linköpings shopping, nöje & kulinariska stråk

Linköpings nöjesstråk nummer 1, området kring Stora Torget, Ågatan och vidare in på Platensgatan, där har Linköping samlat ihop en mix av barer, klubbar, restauranger och biograf som alla ligger uppradade som ett pärlband.

Shop until you drop, promenera stråket från Magasinstorget upp Nygatan. Efter några meter är du uppe på På Lilla Torg med det stora köpcentret Gränden där man kan gå runt i två plan. Strosa sedan vidare Nygatan upp över Trädgårdstorget in på Tanneforsgatan, vidare till Stora Torget där gallerian Filbyter samsas med många små, unika butiker runt Bokhållaregatan, Torggatan och Storgatan. Det är en knutpunkt för Folk som står för Förenade-Oberoende-Lokala-Kreativa som tillsammans skapar en mer spännande stad.

Middag på stan är lika med alla valmöjligheter, men här gäller det att boka bord för vi Linköpingsbor äter gärna ute.

De tre i topp på Tripadvisor ligger alla i city! Restaurante Alfama hittar ni på Apotekaregatan, en portugisisk pärla i Linköping. Hey Lucy, en fusion av innovativa smaker från Asien och Sverige hittar ni i vimlet på Ågatan och De Klomp, en bruine krog i Linköping som ni hittar på St Larsgatan. Krogen De klomp har inte bara har ett riktigt bra kök utan blev år 2016 även nominerad i White guide som en av Sveriges bästa ölupplevelser! På Tripadvisors fjärde plats hittar ni restaurangen vid ån - Stångs magasin. En KRAV-certifierad restaurang med lokala råvaror och säsongsbetonade smaker.

På sommaren sprudlar Stora Torget i Linköping av liv med sina sköna uteserveringar med allt från barmenyer till asiatisk mat, myllrande folkliv och härlig stämning ljumma sommarkvällar. Under sommaren öppnar flera mysiga innergårdar upp med, prova Johannes köks Innergården på Apotekargatan för skönt barhäng eller Simons Rosteri och Bageris innergård för en riktig godfika i underbar miljö! 

Cafémys är lätt att hitta i Linköping. Toppnoterade cafeér i city på Tripadvisor hittar du på Platensgatan och Stora Badstugatan. Platensgatan - Ammos Café och creperie är ett litet creperie med fantastiskt kaffe och matiga crepes. På samma gata hittar du även Bosses glass. Fråga vem som helst av oss Linköpingsbor var Bosses glassbar ligger så kan vi svaret. Bosses är ett litet hål i väggen som lyckas med att prångla ut mängder av hemmagjord glass i alla underbara smaker du kan tänka dig under sommarmånaderna. Ett måste här i Linköping.

På Stora Badstugatan hittar du Babettes Kafferi, som inte bara är ett fantastiskt mysigt fik, utan även förärats kulturpriset Nyponet av självaste Lars Winnerbäck. Lasse beskriver det i sin motivering som ett kafé där musik, konst och kultur får mötas mitt i Linköping.

Historiska Linköping

Linköping är från början en gammal medeltidsstad som alltid varit ett förvaltningscentrum för bygden. Det finns fortfarande delar av det medeltida gatunätet bevarat runt Stora Torget, Tannerforsgatan, S:t Korsgatan och Ågatan. 

Linköpings Domkyrka är, näst efter Uppsala domkyrka, Sveriges största och bäst bevarade medeltida kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan, en romansk basilika, började byggas på 1120-talet och stod färdig till kyrkomötet 1153. På platsen för stenkyrkan fanns troligen en tidigare träkyrka och utgrävningar har klarlagt att det här funnits kristna gravar från 1000-talet. Kyrkan har sedan byggts till under flera hundra år och stod färdig ca 1500, då med separat klocktorn.

Stora torget har genom alla tider varit en naturlig mötesplats och det var här som de fem rådsherrarna avrättades genom halshuggning, som en följd av slaget vid Stångebro 1598 - Linköpings blodbad.

Slottet byggdes ursprungligen som en biskopsgård åt Biskop Gisle i början av 1100-talet. Efter en varierad historisk användning, såsom kungligt renässansslott och fängelse, (här satt bl. a de till döden dömda rådsherrarna i avvaktan på avrättning 1600) blev slottet under slutet av 1700- talet landshövdingens residens. Än i dag bor landshövdingen här, för närvarande en kvinna vid namn Elisabeth Nilsson, som tillträdde sin tjänst 2010. År 2000 invigdes Linköpings Slotts- och
Domkyrkomuseum i Norra flygeln.

Gamla Storgatan finns i dag bevarad som en kort kullerstensbelagd sträckning mellan Läroverksgatan och Apotekargatan. Denna gata var på medeltiden huvudstråk mellan biskopsborgen - slottet och torget. Det var alltså nerför denna gata som de dödsdömda riksråden vandrade till avrättningen på torget år 1600 (Linköpings blodbad). Den nuvarande Storgatan anlades vid mitten av 1600-talet.

Slaget vid Stångebro 1598 skulle kunna kallas “avsättningskriget mot Sigismund” eftersom hela kriget gick ut på att få honom avsatt från den svenska tronen och det var Sveriges sista inbördeskrig. Kung Sigismunds farbror, hertig Karl (senare Karl IX och yngsta son till Gustav Vasa) ville inte se sin brorson på den svenska tronen. Detta kunde bero på att Sigismund var katolik och Sverige var på väg att bli ett protestantiskt land - men säkert också på att hertig Karl ville ta över den svenska tronen själv. Detta var upptakten till Linköpings Blodbad 1600. 

Läs mer om Linköpings fantastiska historia på www.linkopingshistoria.se

Stadsvandring på egen hand

Vill du upptäcka Linköping city på en egen vandring genom stan? Vi har tagit fram en karta med en runda som vi tycker tar med det bästa av city.

Stadsvandring (pdf)


Digital stadsvandring

Välkommen att upptäcka centrala Linköping tillsammans med Sofia Helin, Marie Göranzon, Gunnar Elfström eller Peter Harryson. Med din egen mobiltelefon som verktyg, har du möjlighet att när det passar dig bäst följa med någon av våra guider på en spännande rundtur. Välj bland 4 vandringar:

  • Medeltidsvandringen

  • Konstrundan

  • Arkitektrundan

  • Från bränd bondby till modern stad

 

Vandringarna tar ca 60 –90 minuter och startar vid Östergötlands museum. I mobilguiden finns filmer, kartor och en lista med besökspunkter. Du får tillgång till vandringarna via webbadressen:http://ostergotlandsmuseum.se/qrpages/229

Teater, arena och konserthus

Linköping är fyllt av evenemang - året runt.

Vasavägen i Linköping rymmer inte bara ett av Sveriges främsta konserthus - Linköping Konsert & Kongress fyllt med konserter, mässor och event. Där återfinns även Östgötateatern med ett brett och spännande utbud av teaterföreställningar. Mitt emot Linköping Konsert & Kongress står även en av Linköpings stora stoltheter staty, Tage Danielsson som helt klart är värd ett besök.

Saab Arena och Linköpings Arena, 10 minuters promenad bort på andra sidan ån från centrum ligger LHCs hemarena för hockey som även är fylld av många stora arenakonserter, idrottsevenemang och mässor. Linköpings Arena är hemarena för LFCs hemarena för fotboll och som även har utomhuskonserter på sommaren. Väl värt ett besök i sig för den som är intresserad av arenabyggen eller för besök av något av alla evenemang.

Scener i Linköping
Linköping har många klubbar och intimscener med teater, konserter och standup. Besök vår evenemangskalender för Linköpings evenemangsutbud.