Topplista: 5 måsten i Linköping

Varje stad är känd för något, Linköping för mycket! Kanske beror det på vem du frågar och du får olika svar – associationerna till Linköping är flera -  flyg, två kanaler, en blodig historia, ett häftigt universitet, eller framgångsrika hockey- och fotbollslag, you name it!! Oavsett hur länge ditt besök i Linköping varar eller om du är Linköpingsbo, finns det några pärlor här du bara inte får missa. Låt dig inspireras av topp 5 att se och göra i Linköping!

Bergs Slussar, Göta Kanal - Linköpings egen oas

Ett stenkast från Linköpings centrum hittar du stadens egen lilla oas, Bergs slussar vid Göta Kanal. Njut av båtglada resenärer, underbara sommardagar och smakrika matupplevelser i hamnlivet som myllrar i området sommartid. Tänk vilken lyx att kunna kombinera citypulsen med den lugna hamnidyllen, med bara en cykeltur emellan!

I Bergs slussar finns allt från kulturhistoriska upplevelser, grön natur, smakfullt restaurangliv och slussande båtliv. Hjärtat i Bergs slussar, som enligt många är själen i hela Göta kanal, är Carl Johans slusstrappa. Trappan imponerar med sina sju sammankopplade slussar som tillsammans är kanalens längsta slusstrappa. Det är en hisnande upplevelse att se båtarna lyftas eller sänkas de 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn.

Vad kan då besökaren själv säga om platsen? Det finns många härliga recensioner på TripAdvisor från de som besökt platsen och gett full pott i betyg! Här kommer en av många som hade en underbar vistelse i Bergs Slussar:

"En fantastisk sluss och ett minne för livet när man slussade nerför med M/S M/S Wilhelm Tham. Jag måste besöka slussen fler gånger."

Vill du veta mer? Klicka här

Linköpings Domkyrka - Sveriges bäst bevarade medeltida katedral

När du närmar dig Linköping kommer du se ett kyrktorn som sträcker sig mot himlen. Ett kyrktorn som visar dig vägen in till hjärtat av staden. Det är Linköping Domkyrkas höga torn på du tagit sikte på. Väl framme på plats kommer du förmodligen att känna dig liten i jämförelse med det imponerande 107 meter höga tornet! 

Linköpings domkyrka är Sveriges bäst bevarade medeltida katedral och här finns mycket att upptäcka; de gotiska blindarkaderna med sina märkliga stenfigurer, Golgata - glasskulpturen från Orrefors, Maria som brer ut sin mantel av blommor över oss från ett av fönstren. När du är inne i kyrkan kan det bli så att du tappar andan av dess skönhet. Det här är verkligen ett måste för alla historieupptäckare!

Vad kan då besökaren själv säga om platsen? Det finns många härliga recensioner på TripAdvisor från de som besökt platsen och gett full pott i betyg! Här kommer en av många som hade en spännande upptäcktsfärd i Linköpings Domkyrka:

"Linköpings domkyrka är en mäktig gotisk katedral, kanske den främsta byggd i Sverige. Den är väl värd flera besök. Man upptäcker något nytt varje gång. Den bjuder också in till enskild andakt och stillhet."

Vill du veta mer? Klicka här

Flygvapenmuseum - Det svenska försvarets utveckling

Flygvapenmuseum är den ultimata platsen för dig som fascineras av unika, historiska flygplan! Här får du lära dig mer om det svenska försvarflygets utveckling och se unika samlingar föremål. Du har även möjlighet att spaka JAS 39 Gripen-simulatorn och prova på att vara stridspilot för en stund. Det pågår även ständigt aktiviteter för hela familjen med allt från experimentshow i flyglabbet till guidade visningar i museets lokaler. I Kalla Kriget-utställningen kan man exempelvis uppleva tidstypiska svenska hem från början av 1950-talet till slutet av 1980-talet.

Flygvapenmuseum i Linköping har även fått en placering på "de 10 bästa museerna i Sverige" av TripAdvisor. Besökarna har talat själva - det är något magiskt över detta museum. 

Vad kan då besökaren exempelvis säga om platsen? Det finns många härliga recensioner på TripAdvisor från de som besökt platsen och gett full pott i betyg! Här kommer en av många som har utforskat Flygvapenmuseums värld:

"Här kan man lätt tillbringa från några timmar till en hel dag. Det finns en sal med flygplan från de allra första till dagens. Det finns även en intressant utställning om hur Sverige förändrats sedan kalla kriget tills muren föll. En pysselverkstad. En utställning om DC-3:an som försvann. Massa intressant med andra ord."

Vill du veta mer? Klicka här

Friluftsmuseet Gamla Linköping - Linköping för 100 år sedan

Att besöka friluftsmuseet Gamla Linköping är att färdas ungefär hundra år tillbaka i tiden. Stadskvarteren andas sekelskiftet 1900, med allt från en mängd historiska miljöer, utställningar och butiker i charmiga trähus till sommarevenemang och konserter i den anrika miljön på Folkparksteatern. Tillsammans med naturreservatet Vallaskogen och den lantliga miljön på Valla Gård, som man lätt når till fots eller med tuff-tuff-tåget sommartid, erbjuder museet något för alla, stor som liten.

Gamla Linköping är ett av Östergötlands största besöksmål och ett av Sveriges mest besökta museer och det finns en anledning varför! Gamla Linköping är öppet (och lika charmigt) året runt, dessutom utan entréavgift.

Om du tycker dig känna igen några av miljöerna här, kan du faktiskt ha varit här förut! Har du någon gång under din barndom sett filmen "Rasmus på luffen"? De stadsmiljöer som syns i filmen är faktiskt från Gamla Linköping! Coolt va?

Psst.. Om du tycker dig känna igen några av miljöerna här, kan du faktiskt ha varit här förut! Har du någon gång under din barndom sett filmen "Rasmus på luffen"? De stadsmiljöer som syns i filmen är faktiskt från Gamla Linköping! Coolt va?

Vad kan då besökaren själv säga om platsen? Det finns många härliga recensioner på TripAdvisor från de som besökt platsen och gett full pott i betyg! Här kommer en av många som njöt av tillvaron i Gamla Linköping:

"Underbar oas att strosa runt i. Förutom fin miljö uppskattar vi att exempelvis att man är konsekvent i verksamheten. Personalen har tidstypiska kläder, man har evenemang som anknyter till äldre tider och man kan se äldre former av hantverk."

Vill du veta mer? Klicka här

Stora torget - Ett pulserande cityliv

Stora Torget i Linköping erbjuder liv och rörelse natt som dag. Sommartid vimlar staden av uteserveringar där det på varma sköna kvällar är svårt att få en sittplats, eftersom alla vill vara där för att träffa vänner och bekanta och känna atmosfären.

Stora Torget ligger mitt i shoppingstråket och omges av restauranger och krögare av alla dess slag. Torget är även en levande evenemangsplats - här har invigningar av bland annat Vinterstad i ljus, Linköpings Stadsfest och Musikhjälpen hållits. Och många kommer! Håll koll i vår evenemangskalender för alla händelser som sker på denna plats.

Vi Linköpingsbor tar oss helst genom city strosandes eller på cykel, då vi har allt nära. Hotellen ligger intill restaurangerna, som ligger intill shoppingen, som ligger intill Stångån för promenader med en kort promenad till teatern, ja ni förstår - city är lika med promenadavstånd.

Vill du veta mer? Klicka här


Vill du upptäcka mer av Linköping?

Kinda Kanal - 8 mil av naturupplevelser

Kinda Kanal i sin helhet imponerar med sina 8 mil av naturupplevelser och slingrar sig fram genom vida slätter i norr till den natursköna skogsbygden i söder. Andas in lugnet, den friska luften och ...

Naturpärlor i Linköping

Det finns så många bra anledningar till att vistas mer i naturen! Vi har listat några naturpärlor vi är lite extra stolta över att ha i Linköping.