Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Att ställa om och hålla i en digital konferens istället för en fysisk kan vara nervöst. Framförallt om du gör det för första gången. Lugna dina nerver inför din första livestream med några handfasta tips från Visit Linköping & Co:s produktionschef Johan Blick.

Johan har redan hunnit göra många produktioner i Linköping Streaming Studio på Linköping Konsert & Kongress med företagare som tagit ett första steg ut i den digitala mötesvärlden.

1. Planera ditt innehåll

Ett direktsänt möte kräver en noggrann planering och en tydlig agenda. Du kanske har hört talas om uttrycket ”kill your darlings”? Ett uttryck som används inom dramaturgi för film när man tar bort det innehåll som inte tillför berättelsen något väsentligt. Det är exakt så du ska tänka när du planerar ditt eget innehåll. Det är bättre att ha en kort intressant föreläsning än en lång tråkig sådan.

2. Hjälp dina deltagare att hänga med i samtalet

I en digital värld kan många saker ske som du inte kan påverka. Dina åhörares internetuppkoppling är en av dem. Det kan laggas, fördröjas, tappa synk eller helt försvinna uppkoppling för dem. Gör det därför så enkelt som möjligt att kunna återansluta och komma in i mötet igen. Förtydliga gäster och deltagare med namnskyltar och låt dem återkomma längre stunder i din grafik. Anpassa dessutom tänkt text så att den är lämpad för en datorskärm.

3. Gör kameran till din vän

Det är inget konstigt med att vara nervös inför din livestream – lite nervositet kan till och med vara bra! Men för att få fram ditt budskap är det extra viktigt att de som deltar i livestreamen är bekväma med att stå framför kameran. Tänk på att kroppsspråk, karisma och artikulation kan vara avgörande för att bibehålla intresset hos din publik nu när de sitter framför en skärm och lättare kan bli distraherade.

4. Studiosättningens dynamik

För att hålla kvar intresset hos dina åhörare bör du också ha dynamik i din studiosättning. Varva med ståbord och soffgrupp i olika vinklar mellan de olika delarna av sändningen. En statisk kameravinkel är sällan rolig att titta på en längre stund oavsett hur intressant innehållet än må vara!

5. Få inte panik om något blir tokigt

Allt kan hända i en direktsändning! Här finns inga omtagningar – vilket också är charmen med live. Skulle något oförutsett ske, bjud på dig själv och erkänn att det blev lite tokigt. Behåll lugnet och ta det med en klackspark och för sedan samtalet vidare.

Två kvinnor sitter och pratar i vår streaming studio och sänder samtidigt ut live.

6. Interagera med dina deltagare

Bjud in till samtal! Det finns flera olika lösningar till hur du väljer att interagera med din publik. Ha en chattfunktion, koppla upp dem direkt i mötet via videolänk eller ha omröstningar via mentimeter. Den digitala världen bjuder på många interaktiva möjligheter. Det är just detta som skiljer en livesändning från en förinspelad video.

7. Väl valda pauser

Vid ett fysiskt möte faller det sig naturligt att ha stunder av tystnad där du kan tänka efter och ta korta pauser. Det gör det inte i en direktsändning. Planera därför in hur du kan varva inslag eller gästspel på bästa sätt så att du har tid att andas i din sändning också.

8. Sminka dig smart

I en studio blir det varmt. Det är mycket teknik och utrustning på plats för att ditt möte ska se proffsigt ut. För att dämpa det naturliga blänk som du har i ditt ansikte kan du använda puder. Puder hjälper dig med en matt look och gör dig kameraredo!

9. Välj rätt kläder

I en livestream behöver du förhålla dig till teknikens spelregler. Det finns vissa mönster som inte alls är kompis med kameran. Undvik röriga småmönster som distraherar och blanka silkestyger som kan reflektera glans från ljussättningen. Vi vill att din publik ska fokusera på ditt budskap, inte dina kläder! Planera garderoben med tilltänkt dekor i åtanke – svarta kläder i en svart studio blir inte så bra. Då syns bara ditt ansikte!

10. Övning ger färdighet

Öva, öva, öva! Övning ger faktiskt färdighet. Desto bättre du kan ditt manus, desto mer naturlig kommer du att känna dig!

Det är mycket att tänka på när du tar klivet ut i den digitala mötesvärlden. Men vi guidar dig genom hela din livestream. Har du en idé? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att ro ditt första digitala möte i hamn.