Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Det här kan du göra i Linköping med barn

I Linköping finns det en mängd olika aktiviteter att hitta på om man är liten och nyfiken. Vad sägs om att till exempel ta med barnen på en upptäcktsfärd i det historiska Linköping? Eller kanske föredrar ni att åka till simhallen och plaska? Här kommer några härliga tips på hur du och dina barn kan få utlopp för er lekfullhet i Linköping!

Bild från stadskvarteren i Gamla Linköping

Gamla Linköping – där historien blir levande

Ta med dig barnen på en tidsresa i Gamla Linköping – platsen där historien blir levande! Friluftsmuseet Gamla Linköping skildrar Linköping runt sekelskiftet 1900, där du och din familj får uppleva stad, skog och land, med trähus och mysiga kullerstensgränder, djur och natur.

Museiområdet är tillgängligt med aktiviteter året runt, men under Tidernas sommar, från veckan efter midsommar till mitten av augusti, händer det extra mycket, med ett stort utbud av kul familjeaktiviteter varje dag. Ni kan till exempel besöka lek- och lärmiljöerna Barnens Bod, Bryggaregården och lekladugården, se teater, prova på hur det var att gå i skolan när förra seklet var ungt eller hjälpa detektiverna Lasse och Maja att lösa mysterier i LasseMajas Deckarhus. Prickar ni in ert besök under denna period kan ni även ta chansen att ta en tur med tuff-tuff-tåget som tuffar runt i området! Ni kan även besöka några av de små butikerna och blir ni törstiga, hungriga eller sugna råder här ingen brist – här finns allt från butiker med allehanda godsaker till serveringar med fika, våfflor, glass, mackor och “riktig mat”.

Under Tidernas jul, veckorna runt jul vallfärdar familjer hit för att komma i riktig julstämning. Inte minst under den populära julmarknaden, då ni kan shoppa unika julklappar och uppleva gammaldags julstök till tonerna av klingande julkörer. Det går inte att låta bli att sugas in i den härliga stämningen julen för med sig i denna magiska miljö.

Att göra sitt besök till en heldag är inga som helst problem – oavsett säsong. Det finns mycket att upptäcka året runt!

Flygvapenmuseum – Ett mecka för flyg- och teknikfantaster

Ett besök på Flygvapenmuseum är ett absolut måste när ni är i Linköping! Det är givande och roligt för alla, oberoende av förkunskaper, ålder och intressen. Inte nog med att muséet har en imponerande samling av flygplan – utan här pågår även ständigt evenemang som kommer att få dina små att le. Varför inte ta med familjen på familjefredagarnas upptäckarstund? Eller gå på en guidad visning lämpad för barn? Kalendariet på Flygvapenmuseum varierar per vecka och säsong – men få superkoll på vad som ligger i närtid på den egna webbplatsen!

På Flygvapenmuseum får ni följa med på en oförglömlig resa genom 1900-talets flyghistoria fram till dagens JAS 39 Gripen. Utöver de många världsunika flygplanen – från pionjärtid fram till idag – finns här en Gripen-simulator där ni kan testa på hur det är att vara en pilot. Under flygpasset får ni testa på att lyfta, flyga och landa flygplanet – läs mer och boka på Flygvapenmuseums hemsida. Upptäck även Flyglabbet, museets science center, där ni kan lära er mer om flyg i spännande experimentstationer. Runda av besöket med en lunch eller fika i den mysiga restaurangen Calle C. Bra att veta är att restaurangen erbjuder särskild barnmeny med barnportioner som mättar magarna alldeles lagom när de börjar kurra.

Barn som leker på Lassemajas deckarhus

LasseMajas Deckarhus

En nyhet i Gamla Linköping är Linköpings (och världens) första LasseMajas Deckarhus som slog upp dörrarna under 2023. Baserat på Martin Widmarks ikoniska böcker om dunderduon som löser brott har nu det första deckarhuset gjort entré.

På deckarhuset hjälps man åt med att lösa mysterier i Valleby tillsammans med sin grupp och LasseMajas detektivbyrå. Samla in ledtrådar, hitta bevis och lös olika uppgifter för att ta fast de skyldiga i mysterierna i Valleby. Ni kan välja mellan tre olika mysterier och en grupp består utav 3-5 personer. Biljetter köps på deras webbplats innan besöket.

Att hjälpa polismästaren att lösa mysterier och ta fast bovar kan man bli väldigt trött av. Vilken tur att Café Panini och Bernard ligger granne med polisstationen. Både stora och små detektiver kan behöva fylla på med energi och på caféet finns varmkorv, smörgåsar, småkakor och glass. Vad mer kan man önska efter att ha använt energiknölarna konstant i två timmar? Kom förbi och smaka! Du behöver inte ha löst någon mysterium eller köpa entrebiljett för att besöka cafeet eller bokhandeln.

Valla gård och Lill-Valla

Om ni fortsätter att utforska Gamla Linköping kommer ni även upptäcka Valla gård och Vallamuseerna, friluftsmuseets lantliga del. Bara en kort promenad från stadskvarteren, genom naturreservatet Vallaskogen, ligger denna underbara plats. Här får ni nära möten med såväl djur som natur. Sommartid kan ni utmana varandra på Östergötlands största minigolfbana med två olika 18-hålsbanor. Glöm inte heller att packa picknickkorgen, här finns massvis av mysig grönyta. När den glittrande snön når Linköping bjuder Vallamassivet in till fartfyllda lekar i de två pulkabackarna. Då finns bara en sak att säga… ETT, TVÅ, TRE – ÅK!

På Valla gård ligger även Linköpings största lekpark, barnens paradis, Lill-Valla, som är perfekt för lek och stoj. Lekparken har tre stora lekområden med allt från linbanor till rutschkanor. Här kan barnen verkligen få utlopp för sin energi om de har spring i benen! Vid lekparken finns även smådjursanläggningen med kaniner och höns. Hästar, getter och får bor i hagarna runt omkring lekparken och i Vallaskogen. I skogen finns många promenadvägar och flera familjespår, där ni kan lära er mer om djur och natur.

Trädgårdsföreningen

Ni behöver inte åka långt för att njuta av de möjligheter säsongen för med sig, utan kan göra det mitt i hjärtat av Linköping – Trädgårdsföreningen, en härlig oas belägen centralt i staden. Här finns stora öppna ytor som erbjuder möjlighet till spring och lek. Till de allra minsta barnen finns en lekpark med gungor och klätterställningar och annat kul. På vintern görs en liten skridskobana i ordning i parken och sommartid är det beachvolleyboll som lockar stora som små. Här finns nämligen tre stycken fullt utrustade banor som går att hyra per timme för en slant.

Om det börjar kurra i magarna kan ni alltid ta en paus och äta på Tropikhuset. Eller varför inte sträva upp till utkikstornet tillika caféet Belvederen och släcka törsten och blicka ut över staden? På riktigt fina dagar kan ni se ända ut till sjön Roxen. Det går också bra att njuta av en picknick i parken och solbada en stund, bara fantasin sätter gränser på hur du tillbringar din dag med barnen i Trädgårdsföreningen.

Björkö 4H-gård

Ta med familjen ut i natursköna Ljungsbro och upplev nära möten med hästar, grisar, får, getter, ankor, höns, kaniner, katter och en åsna. Klappa, mata mys, rid, åk traktor, eller testa på att var bonde för en dag. Björkö 4H erbjuder även möjligheten att ha barnkalas.

Ekenäs slott – Riddarspel, julmarknad och spökvandringar

Ska man besöka ett slott med många roligheter även för barnen så kan vi rekommendera Ekenäs slott. På Ekenäs ordnas riddarspel, julmarknad, konserter och spökvandring.

Riddarspelen på Ekenäs slott anordnas i maj och är en stor attraktion som lockar besökare och barnfamiljer från hela Östergötland. Slottsområdet förvandlas då till tidsenlig medeltid där det pågår tornerspel och en historisk marknad. Under denna helg pågår en mängd olika aktiviteter – hoppborg av halm, riddar- och prinsesskolan fäktning med mjuka vapen och mycket mer.

Barn och föräldrar som badar i Tinnerbäcksbadet.

Tinnerbäcksbadet – Nordens modernaste simhall

Sveriges modernaste badhus har öppnat i Linköping och trots det kalla vädret så passar det alltid med ett bad! På Tinnerbäcksbadet finns 50-metersbassäng och 25-metersbassäng. Hoppbassäng med trampolin på 1, 3 och 5 meter. Undervisningsbassäng och rehabbassäng, båda med höj- och sänkbar botten samt familjebad med barnbassäng, vågbassäng, 3 vattenrutschkanor, bubbelpool, ångbastu, torrbastu samt café och solterrass utomhus.

Tinnerbäcksbadet passar besökare från alla åldrar men tänk på att ha uppsyn över de i ditt sällskap som inte är lika erfarna simmare.

Hitta flera aktiviteter för familjen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning