Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Prognosen förespråkar ett varmt Sommarsverige. Och vad hör inte sommaren till? Jo, ett svalkande dopp i det blå. I Linköpings kommun finns flera fina badplatser med sandstränder och gräsytor att slå läger vid.

Inte bara har vi sammanställt en karta över de offentliga badplatser som finns inom kommunen. Utan vi inleder med fem fina badplatserna som vi gillar lite extra. För vad vore väl en sommar utan bad?

På Linköping kommuns hemsida hittar du även en karta med den aktuella badtemperaturen på de kommunala badplatserna. Här hittar du kartan.

Linköpings stora badkarta -ViggebysandViggebysand

Blicka ut över Järnlundens öar, låt solens strålar torka dig på de redan uppvärmda badklipporna medans du njuter av den skärgårdskänsla som omger Viggebysand. Badplatsen ligger mitt i hjärtat av Viggeby naturreservat strax väster om Brokind och det går inte en varm sommardag utan att solklipporna fylls av badsugna Linköpingsbor.

Badplatsen har sandstrand, bryggor, klippor och är rullstolsvänligt med en ramp ner i sjön. Dessutom är den tillgänglig med barnvagn. Viggeby erbjuder bad för alla – lite längre in i skogen kan familjens bästa vän hunden också ta sig ett dopp på det utmarkerade hundbadet.

Stranden har också nära till toalett, parkering och är mycket bra anpassad för barnfamiljer. Här finns även möjlighet till att grilla vid grillplatsen. Bra att veta om är också att Viggeby är känt för sitt nakenbad.

Ta dig hit:
1. Ta busslinje 39 (mot Kisa via Rimforsa) från Linköpings resecentrum och hoppa av vid hållplats Brokind Gård.
2. Sedan väntar en promenad på ca 2 km genom Viggeby naturreservat för att nå badplatsen.
Beräknad restid: ca 1 h.

Läs mer här 

Linköpings stora badkarta SandviksbadetSandviksbadet

Korsar du sjön Roxen rätt över (med utgångspunkt i Linköping) så kommer du till Sandviksbadet. En fin sandstrand med en stor öppen gräsyta som bjuder in till många aktiviteter. Kubb, fotboll, frisbee – bara fantasin sätter gränser för vilken lek det blir denna dag! Medans du glassar på stranden kan du blicka ut över sjön och spana in vägvisaren till Linköpings innerstad, mer känt som Linköpings Domkyrka som tydligt syns i stadssiluetten.

Badplatsen ligger i anslutning till en stor campingplats och här finns närhet till både minilivs och kiosk. Dessutom finns möjlighet till att grilla och närhet till toaletter. För att komma hit tar du Stjärnorpsvägen från Berg och fortsätter i cirka 2,5 kilometer. Badet är grunt vilket också gör att vattentemperaturen snabbt blir behaglig.

Ta dig hit:
1. Smidigast att ta dig till Sandviksbadet är med bil. Du kan däremot beställa Östgötatrafikens närtrafik som är en service för boende i och besökare till områden som inte har vanlig linjetrafik. Den kan beställas till och från alla adresser som har mer än två kilometer till närmaste hållplats.
Besök Östgötatrafikens webb och läs mer här

Läs mer här

Linköping stora badkarta - HimnabadetHimnabadet

Att bada i sjö faller inte alla i smaken, men det är minst lika fantastiskt att ta ett dopp i en utomhuspool. Bara ett stenkast bort från Linköping hittar du Himnabadet, lokaliserat i Linghem. Här finns alla bekvämligheter du behöver för en dag i poolen utan att behöva tänka på att packa annat än badkläder och solskyddsfaktor.

Här finns tre olika utomhuspooler för barnfamiljer och motionssimmare, stora grönytor för lek och spring, gratis parkering för besökare. Dessutom finns en kiosk som erbjuder enklare luncher, fika, dricka, glass och godis. Under en dag i solen är det också viktigt att ta pauser i skuggan. Då finns här även möjlighet till att låna böcker till lässtunden under parasollet för de allra minsta. Från 2023 finns även en nytillverkad minigolbana med 18 hål. På Himnabadet betalas en entréavgift.

Ta dig hit:
1. Ta Östgötapendeln från Linköpings resecentrum till Linghem station.
2. Promenerar sedan i ca 10 minuter bort till Himnabadet.
Beräknad restid: ca 15 min.

Läs mer här

Linköpings stora badkarta - JohannelundsbadetJohannelundsbadet

Johannelundsbadet är en av Linköpings populäraste badplatser. Här flockas Linköpingsbor varma sommardagar för att få sig ett svalkande dopp i Stångån. Inför fjolårets badsäsong fick dessutom badplatsen sig ett rejält lyft. En upprustad badstrand med badlagun, stegar och bryggor.

En dag vid Johanneslundsbadet för med sig en del bekvämligheter också. Här finns både kiosk, lekplats, toalett, utedusch och badtrappa, väl anpassad för äldre och rullstolsburna. Här omges du av öppna grönytor som bjuder in till picknick och solbad. För den mer aktiva finns dessutom två beachvolleybollbanor att utmana familjen eller kompisgänget på. Utöver kiosken som erbjuder lättare tilltugg finns även ICA supermarket, Mc Donalds och en bensinmack inom ett avstånd på 500 meter. Är du sugen på att grilla själv, ja då finns även möjlighet till det i Johannelundsbadet.

Badplatsen är det mest centralt belägna i Linköping. Utmärkt avstånd för en cykeltur med bra underlag och det finns gott om bussförbindelser som stannar alldeles intill badplatsen.

Ta dig hit:
1.  Ta busslinje 11 (mot övre Johannelund) eller linje 13 (mot nedre Johannelund) från Linköpings resecentrum och hoppa av vid hållplats Johannelunds centrum.
2. Promenera ner längs Skogslyckegatan och passera Brokindsleden så når du badplatsen.
Beräknad restid: ca 15-20 min.

Läs mer här

Linköpings stora badkarta - LjungsbadetLjungsbadet

Ljungsbadet ligger i en rogivande miljö endast 5 minuter från Ljungsbro. Badet ligger i Ljungssjön som i sin tur ingår i Motala ström och har ett klart och rent vatten som runnit ner från Vättern och Boren. Badet är litet, men idylliskt och erbjuder brygga, torrtoalett, grillplats och omklädningsbyggnad.

Psst… Bara en kort promenad bort ligger det omtalade spökslottet Ljungs slott som varit med i “Det okända” och haft mediet Terry Evans på besök. Slottet är från 1700-talet och är en gustaviansk pärla och ett fersenslott. Behöver du en paus i allt badande, kan det vara spännande med en promenad hit bort och spana in spökslottet!

Ta dig hit:
1. Ta busslinje 520 (mot Motala via Borensberg) från Linköpings resecentrum och hoppa av vid hållplats Ljungs västra bro.
2. Korsa sedan Göta kanal och fortsätt promenera i ca 2 km. Längs vägen passerar du Ljungs slott!
Beräknad restid: ca 50 min.

Läs mer här

Linköpings stora badkarta - TinnisTinnis

Mitt i centrala Linköping hittar du Tinnis, precis intill den nybyggda simhallen Tinnerbäckbadet. Vill man bara simma i utebassängen löses entré vid Tinnis (Torkelbergsgatan). För att kunna bada både inomhus i nya simhallen och på Tinnis löses entré via nya Simhallen (Folkungaplan 1). För att ta sig mellan utebadet och nya simhallen kommer det anläggas en gångväg.

På stranden bredvid 50-metersbassängen vajar palmer på den konstgjorda sandstrand som anlagts på sidan av inne på Tinnis. Där finns det möjlighet för barn att gräva och leka i sanden eller att spela strandtennis.

Ta dig hit:
1. Ta någon av Östgötatrafikens bussar som tar dig till hållplatsen Tinnerbäcksbadet. Från där hittar du enkelt till entrén en kort promenad bort.
Beräknad restid: ca 5-6 min

Läs mer här