Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

En familj löser mysterier i LasseMajas Deckarhus

Lös mysterier i Valleby

Lasse och Maja behöver er hjälp att lösa nästa kluriga mysterium. Klarar ni av det? LasseMajas Deckarhus är en ny attraktion i Gamla Linköping där ni får lösa mysterier i Valleby, på riktigt! Ni kan välja mellan tre olika mysterier och deckarhuset passar för hela familjen. En gruppbiljett till ett mysterium bokar ni digitalt i förväg.

På Panini och Bernards café i deckarhuset, finns även gott och prisvärd fika där ni kan fylla på energinivån efter det intensiva mysterielösandet. Här hittar ni småkakor, muffins, korv, glass, saft, kaffe, mackor och mer. Intill cafét finns också en butik för att införskaffa dina nya LasseMaja-böcker, för detta behöver ni ingen biljett till ett mysterium.

En mamma och två barn har picknick på Valla gård.

Mumsig medhavd matsäck

Fortsätt dagen med er att fylla på med energi mitt i hjärtat av Gamla Linköping. Om ni packat med er egna godsaker i matsäcken finns det många ställen ni kan äta den på. Kanske slår ni helt sonika er ner i en trädgård i stadskvarteren, eller så letar ni upp nåt av ställena med bord och bänkar som finns på flera platser. Vill ni ha lite mer grönytor föreslår vi Valla gård och även hela Vallaskogens naturreservat står till ert förfogande. Är det grillväder så finns det grillplatser vid Vallabackarna och Lill-Valla lekpark, dit ni tar med egen ved.

 

Utanför Cloettabutiken i Gamla Linköping

Tag det rätta – tag Cloetta

Denna gamla slogan, som skapades för exakt 100 år sedan, känner de yngre i sällskapet antagligen inte till. Men godisutbudet som finns i Cloettas butik är antagligen desto mer känt. I denna 50-talsinspirerade snabbköpsbutik kan ni botanisera bland alla Cloettas populära och folkkära godissorter som Kexchoklad, Center, Polly, Ahlgrens bilar, Plopp och mycket mer. Vi är säkra på att ni hittar just era favoriter här! Här kan ni göra klipp bland andrasortering och också hitta prima kvalitet till reducerade priser. Den rutinerade föräldern ser förstås till att ha lite godsaker till hands för att jämna ut eventuella blodsockerdippar under eftermiddagen.

Två barn provsitter en traktor på Valla gård.

Lantliv på Valla gård

Bege er sedan ner till Valla gård där det finns klappvänliga djur som hästar, getter, får och höns. Här är det lätt att fastna en stund bland alla söta små varelser.  Ni kan också leka loss i lekladugården med trädjur om ni föredrar de mer stillsamma varianterna eller besöka Vallamuseerna som visar traktorer, lantbruksmaskiner, vagnar, slädar, tåg och annan teknik. Här familjens små dessutom uppfylla drömmen om att sitta i en traktor! Och har ni fortfarande spring i benen så finns Linköpings största lekpark Lill-Valla alldeles i närheten.

En man och två kvinnor tvättar tunna på Kryddbodtorget på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Bak, byk och Barnens bod

Trötta? Nejdå, än finns lite ork kvar för dagens sista stopp. Ta er tillbaka till stadskvarteren och lek loss i 1800-talsmiljö. Eller lek kanske är fel ord, det här är hårt jobb! I den bemannade lek- och lärmiljön Bryggaregården kan barnen hjälpa till med allt från byk till bak, städa golv eller piska trasmattor. Ni avslutar dagen på Barnens bod. Finns det något roligare än att leka affär i en gammal handelsbod? Eller att vara postfröken? Eller gå på styltor? Kom ihåg att du behöver boka Barnens bod i förväg för ett sällskap åt gången. Det gör du på krittavlan vid boden.

Ett rum på Hilma Winblads i Gamla Linköping.

Sov mitt i museet

Trötta och fulla av intryck går ni den korta vägen till boendet som ni har bokat för natten på Hilma Winblads Bed & Breakfast. Urcharmiga rum i två gamla 1800-talshus där alla rum är olika inredda. Hela familjen lär sova gott efter denna fullspäckade dag. Sweet dreams!