Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

En heldag i Gamla Linköping

Lill-Valla, glass och dockteater

Gör er redo för en fullspäckad dag i Gamla Linköping i lekens och lärdomens tecken.

Häst och vagn i Gamla LinköpingHäst och vagn i Gamla Linköping

En flicka leker i Lill-valla lekpark i Gamla Linköping

Buskul för små och stora i Lill-Valla

Hoppas ni är utvilade, för ni inleder dagen med en riktig rivstart. Ni beger er till Lill-Valla, Linköpings största lekpark, där ni busar loss bland de tre lekområdena. Här kan ni klättra, hoppa, rutscha och gräva hur mycket ni vill. Om ni vill ta det lite lugnare en stund passar ni på att umgås med hönor och kaninerna som bor vid lekparken. Alldeles intill betar också getter och hästar och ni kommer att se fåglar som leker i dammen. Vid Lill-Valla finns även en spelbank, där ni gratis kan låna spel och lekredskap.

Skogsstigen i Gamla LinköpingUpptäck Vallaskogens djur och natur

Efter lunch fortsätter ni på den aktiva banan. Utmed Skogsstigen i Vallaskogens naturreservat får ni kul kunskap om djur och natur genom din mobil och stigen är dessutom anpassad för personer med funktionsvariation. Vågar ni krypa in i grävlingsgrytet, rida på ett vildsvin eller tycker ni det är roligare att lära känna bajset från olika djur?

Känner ni er lite extra modiga kan ni passa på att gå HItta Vilsestigen, där ni lär er vad ni gör om ni går vilse i skogen.

 Häst och vagn i Gamla LinköpingHoppla hoppla

Nu är ni värda att vila benen litegrann! Förr i tiden när det inte fanns bilar och bussar fick man transportera sig på andra, lite mer långsamma, sätt. Här kan ni prova på att åka häst och vagn och vi lovar att det blir en riktig rolig och minnesvärd upplevelse. Denna aktivitet har en liten avgift som ni betalar i Gamla Linköpings besökscenter på Tunnbindaregatan 8. Inställ er vid Kapellplan och hoppa upp i vagnen.

Dahlbergs glasspaviljong i Gamla Linköping

Glass i stora lass

Nu har klockan definitivt slagit glass-tajm! På pittoreska Dahlbergs café kan ni besöka glasspaviljongen som ligger ute i trädgården. Ät den himmelska glassen till doften av blomstrande grönska i någon av Gamla Linköpings alla charmiga trädgårdar. Vilken blir just din favorit? Är ni mer sugna på klassisk fika kan ni fika i trädgården eller i den inglasade verandan på Dahlbergs café.

En mamma och ett barn utanför Ankungens bokhandel i Gamla Linköping

Gamla Linköping är en miljö full av kunskap och lärande kring hur livet såg ut för över hundra år sedan. Något som de flesta barn gillar är att prova på hur det var att gå i skolan förr i tiden. I Folkskolan finns tre olika skolsalar där ni kan testa att sitta i en gammaldags skolbänk eller att skriva på griffeltavla.

När ni nu blivit inspirerade i lärandets tecken så ta en sväng förbi Ankungens barnbokhandel och leksaksbod. Där hittar du allt från klassiska sagoböcker till pedagogiska leksaker och kramdjur.

En grupp barn tittar på dockteater i Gamla Linköping.

Missa inte att gå till Huitfeldska trädgården för att se en riktig dockteater! De lite mindre barnen kommer att älska dockteatern som spelas varje dag under sommaren. Där får ni träffa både Kejsaren av Persiennien, skräddaren Tuffs och Lurifax i den klassiska sagan om kejsarens nya kläder.