Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Chokladstaden

Kom och smaka på Ljungsbro

Vilken tur att Linköping ligger så nära Sveriges chokladstad Ljungsbro. Perfekt utflykt!

En båt på Göta kanal och texten Kom och smaka på Ljungsbro Sveriges chokladstadEn båt på Göta kanal och texten Kom och smaka på Ljungsbro Sveriges chokladstad

Kom och smaka på Ljungsbro

Det är här som många av dina godisfavoriter görs och givetvis är det här du kan införskaffa dem för den ultimata godisblandningen. Men ja, som många säger så kan man inte leva på godis tyvärr, men under en dag kan man unna sig både gott att äta och gott att göra.

En skylt med texten Välkommen till Cloetta

Lokalproducerad choklad med stolt tradition

År 1901 flyttar Cloetta från Malmö till Ljungsbro. Ambitionen är att Ljungsbro ska bli en luftig och hälsosam trädgårdsstad enligt förebilder från England. Cloetta anlägger egna frukt- och bärodlingar för att få viktig råvara till produktionen av pralinfyllning och marmelad. Mot slutet av 1910-talet uppförs flera personalbostäder i arkitektritade tvåfamiljshus som får omsorgsfullt anlagda trädgårdar. Cloettas engagemang för det goda samhället har en lång tradition.

Under 1920-talet utvidgas visionen om Ljungsbro som trädgårdsstad, för att göra orten till “hela Sveriges chokladstad”. Samtidigt rationaliseras verksamheten vid Cloetta, löpande band-principen införs i produktionen och fabriken byggs ut i flera omgångar.

Resten är som ni vet, historia. Cloettas Kexchoklad är en svensk favorit som har en speciell plats i många svenskars hjärtan. Kexchoklad är en klassiker som har förgyllt vardagen för det svenska folket sedan år 1938. Andra välkända varumärken som Center, Polly, Plopp, Ahlgrens Bilar, Läkerol, Juleskum och Gott & Blandat tillhör också svenska folkets favoriter.

En påse och en kexchoklad framför Cloettas butik i Ljungsbro.

Tag det rätta – tag Cloetta!

Visste du att det i Sverige äts tre kexchoklad i sekunden? Och att en kexchoklad följde med Christer Fuglesang upp i rymden? Inte så konstigt när dom är så goda! Kexchoklad, tillsammans med godissorterna Polly, Center, Plopp, Juleskum och Ahlgrens bilar produceras faktiskt i fabriken som ligger i Ljungsbro. Fabriken byggdes 1901 av inga mindre bröderna Cloetta och har stått kvar sedan dess. Intill fabriken hittar du deras butik med ett fullt sortiment av Cloettas alla goda och folkkära produkter. Utöver det fulla sortimentet så kan du passa på att handla andrasortering och prima konfektyr till reducerade priser (sortiment och tillgång kan variera).

Sedan 1901 när Cloetta bosatte sig i Ljungsbro så har orten verkligen varit “Sveriges chokladstad”, visst är det värt ett besök?

Bergs slussar – Linköpings egna oas

Ljungsbros goda granne heter Göta kanal. Bergs slussar är Göta kanals största attraktion med många tusen besökare varje år. Den fantastiska slusstrappan Carl Johan, med sina sju sammankopplade slussar höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn. Under hösten är det kanske ingen superfart på trafiken i slussarna, men det är fortfarande en upplevelse att se bygget av den maxade trappan.

Vreta kloster kyrka

Vreta kloster kyrka och kyrkoruin

Vid infarten till Bergs slussar intill Vreta kloster kyrka finns ruinerna efter Sveriges första kloster, grundat som ett benediktinskt nunnekloster. Vreta kloster kyrka och ruin ligger med milsvid utsikt över Östgötaslätten och är ett populärt besöksmål. Här kan du besöka kyrkan med dess spännande historia, vandra i klosterruinen där vildvinet sprakar i röda färger under hösten, besöka Klosterhuset med dess samling av minnesvärda stenfynd eller njuta en stund i den lummiga parken vid klosterområdets sommaröppna café. Sommartid genomförs också guidningar i området.

Klosteröl på prisbelönt bryggeri

Svensk choklad och belgisk öl. En perfekt kombination. I Ljungsbro och med direkt närhet till Vreta kloster, ligger det prisbelönta bryggeriet Vreta Klosters Bryggeri som specialiserat sig på hantverksöl av just belgisk typ. Bryggeriet erbjuder också ölprovningar och en del evenemang i sitt Taproom.

En person spelar golf på Vreta klosters golfbana.

Mer gott att upptäcka

Och som det inte vore nog med allt detta finns ännu mer att upptäcka i området runt Ljungsbro och Bergs slussar. Än är det inte för sent för en golfrunda eller ät en god måltid på Vreta Klosters golfklubb. Ett annat matigt tips är Malfors café och restaurang som är vackert beläget precis intill Göta kanal. Har ni istället spring i benen kan ni ta en tur förbi Ljungsbro aktivitetspark. Här finns något för alla med stor skatebana, gungor, golffotboll, militärhinderbana, seniorgym, grillhörna, DJ-bås och agilityinspirerad bana till hundarna. Eller ta med er era nyinköpta konfektyrfynd och kalasa på dem i det välordnade och tillgänglighetsanpassade naturreservatet Motala Ströms Ravin som ligger precis utanför Ljungsbro samhälle. Här hittar du besöka en fuktig lövskog i en delvis torrlagd flodfåra som ger associationer till Amazonas regnskogar. Vill ni istället uppleva ett 1700-tals slott ska ni bege er till Ljungs slott, där den mest kände ägaren är Axel von Fersen d y. Ta del av guidade visningar eller utomhusvandringar, utställningar, kammarmusik och föreläsningar.

Och psst… Alldeles intill Ljungsbro ligger förstås Linköping med massor av mer att upptäcka! Följ knappen nedan så hittar du till exempel en massa bra tips för en underbar familjesommar i Linköping!

Så tar du dig till Ljungsbro

Karta

Cloettas butiker i Linköping