Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Följ med på en hållbar tidsresa

Åk på en hållbar tidsresa till 5 av Linköpings kulturhistoriska besöksmål! Upplev Linköping som det var för hundratals år sedan. Allt som behövs är en bussbiljett till en och samma buss för att ta er runt – hållbart för både miljön och plånboken. 

Ta del av kulturhistoriska platser och res genom tiden i Linköping. Många av hållplatserna på tidsresan är promenadavstånd men med Östgötatrafikens buss nummer 6 kan du ta dig till alla fem! Köp en innerstadsbiljett för 24 timmar på Östgötatrafikens app tillsammans med gruppen och lägg alla på samma biljett för att få tillsammansrabatt på 20%. För att få en exakt karta över bussens resa kan du hitta den här.

Östergötlands museum

Börja din resa på platsen där Linköpings och Östergötlands historia utspelas med innehåll från hela 11 000 år tillbaka. På museet finns alltid något spännande att upptäcka, bland kulturskatter av olika slag. Utbudet av utställningar och aktiviteter är stort och alla är lika välkomna; små som stora, unga som gamla… I huset finns även länskonstkonsulent, byggnadsvårdare, arkeologer, konservatorer, arkiv och bibliotek.

Entrén kostar 110 kr för vuxna, 90 kr för studenter och pensionärer och konstnadsfritt för barn upp till 18 år.

Linköpings Domkyrka

Traska vidare mot Sveriges bäst bevarade medeltida katedral – Linköpings Domkyrka! Här finns mycket att upptäcka och Domkyrkan har dominerat Linköpings Stadsbild i över 800 år. De gotiska blindarkaderna med sina märkliga stenfigurer, Golgata – glasskulpturen från Orrefors, Maria som brer ut sin mantel av blommor över oss från ett av fönstren. De höga ljusa valven och en känsla av rymd möter du i en av Nordens största katedraler, men här finns också en egen vrå för en stunds stillhet, bön och ljuständning.

Det kostar ingenting att besöka Linköpings Domkyrka.

Linköpings slotts- och domkyrkomuseum

Nästa stopp ligger mittemot Linköpings Domkyrka. Linköpings slott- och domkyrkomuseum är ett spännande medeltidsmuseum där den spännande historian om Linköpings slott och Linköping Domkyrkas utveckling kommer till liv! Från 1100-tal till renässansen – här kan du se Domkyrkans unika skatter och det gömda biskopstornet från 1200-talet. Museet är inrymt i Linköpings slott, vilket från början uppfördes som biskopsgård, vars äldsta delar är från sent 1100-tal. Här får man stiga in i Biskop Bengts torn som byggdes 1286 och ännu idag står helt intakt i slottets väggar. I skattkammaren på andra plan visas en del av Domkyrkans fantastiska silverföremål och unika textilier, varav de äldsta är tillverkade av Birgittasystrarna i Vadstena på 1400- och 1500-talet.

Entrén kostar 80 kr för vuxna, 40 kr för barn 7-18 år och 60 kr för studenter.

Gamla Linköping

Fortsätt er resa genom att kliva på buss nummer 6 från Stora Torget, vilket endast är en kort bit från ert tidigare stopp. Med bussen åker ni till vår nästa hållplats på vår tidsresa – Friluftsmuseet Gamla Linköping. Följ med på en minnesrik tidsresa och upplev stad, skog och land som för hundra år sedan! Ta en paus i vardagen och njut av den rofyllda och unika historiska miljön med trähus, kullerstensgränder, gammaldags trädgårdar, handelsbodar och museihem! I Gamla Linköping finns massor av aktiviteter för både stora och små och det är lätt att göra ditt besök till en heldag. Se till att stanna till vid de charmiga butiker som återspeglar det dåtida Linköpings handelsbodar. Här säljs karameller i strut, gammeldags husgeråd och närodlade produkter att gå loss på.

Det kostar ingenting att besöka Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Flygvapenmuseum

Ta er tillbaka till bussen och res vidare mot nästa stopp! Flygvapenmuseum är ett modernt, kulturhistoriskt museum med en flygplanssamling av världsklass. I museets utställningar kan du botanisera i en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. Eller så kan du kliva rakt in i folkhemsmiljöer från andra halvan av förra seklet i den stora utställningen ”Om kriget kommer – Sverige under kalla kriget”. Kronjuvelen i samlingarna är vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön 1952.

Entrén kostar 120 kr för vuxna, 100 kr för studenter och pensionärer och konstnadsfritt för barn upp till 18 år. Läs mer om det via denna länk.

Bli inspirerad – se filmen!

Mer att se i Linköping

Tips: Det här kan du göra i Linköping med barn

Läs mer

Historiska kvarter i Linköping

Läs mer

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.