Linköpings oupptäckta guldkorn!

Överallt runtomkring oss så finns de; platserna som för många är väl gömda men som bär på en historia som bara väntar på att bli återupptäckt. Nedan listar vi några av dessa platser runtom Linköping som du inte får missa! För visst är det oftast de oupptäckta guldkornen som glittrar allra mest?

Tuna Kungsgård

Vackert beläget vid Roxen strand, cirka en mil norr om Linköping, ligger Tuna Kungsgård som styrts av Gustav Vasa, Magnus Ladulås och Biskop Brask. Idag skiljer sig gården mycket från hur den såg ut från tiden då den var i beboeligt skick, men bara vetskapen om att du under ditt besök här går i kungliga fotspår skapar en speciell stämning.

Här kan du även se fynd från stenåldern samt lämningar från både bronsåldern och järnåldern. År 1935 blev Tuna ett statligt byggnadsminne och mellan åren 1964-66 så renoverades gården till det skick det är idag. För att ta reda på så mycket som möjligt om denna historiska plats rekommenderar vi dig att gå på en guidad visning! 

Haddorps hemlighet

Vad är Haddorps hemlighet? Vad är det som inte får komma upp till ytan? Bara namnet får oss att vilja veta allt om denna plats och ett besök hit är därför givet. Gården ligger utmed väg 23 på väg ut mot Vikingstad. Idag är gården privat men du kan se huset där Sveriges första arkeolog Johan Haddorph bodde, från den lilla väg som går förbi gården. Haddorph är mest känd för att ha lämnat in det unika medeltidsfynd som gjordes år 1676. Fyndet bestod av ett antal unika kyrkliga silverföremål som dåtidens borgmästare helst ville behålla för sig själv. Denna samling fick stor betydelse och la grunden till det Historiska museets samlingar.

Förutom detta så utspelade det sig ca 100 år tidigare en blodig massaker i dessa trakter- närmare bestämt under Dackefejdens dagar och upproret mot Gustav Vasa. Dacketrupperna var på väg till Linköping men blev påkomna när de övernattade i Haddorps by hos bonden Olof Håkansson. De höggs ihjäl av de kungliga trupperna, husen sattes i brand och hela byn ödelades. Att denna plats bär på fler än en hemlighet är något som är säkert!

Öna Kulturreservat

På en bortglömd plats djupt inne i skogen i Nykils socken hittar du Öna Kulturreservat. För att komma hit följer du den skyltade vägen från Haraldsbo i södra delen av Linköpings kommun. Här går tystnaden nästan att ta på och det känns som om du har blivit tillbakakastad i tiden. Platsen består av några små gårdar vackert belägna vid Stensjön omgivna av några små jordbruk i ett stenigt landskap.

Men hur var livet egentligen här och vilka är det som har bott här? Kika in i de hus som står öppna på jakt efter ledtråd eller gå en visning och få veta mer om denna speciella plats. Du kan även gå en vandring med en digital guide. Välj mellan fyra olika vandringar som gör det möjligt för dig att fördjupa dig i kulturreservatets historia på olika sätt, alltifrån att höra mer om personerna som bott här till att få mer information om byggnaderna på Öna genom din mobiltelefon. Klicka här för mer information om de olika vandringarna. Därefter rekommenderar vi dig att välja ut en av alla många rofyllda platser som finns här för att njuta av en picknick i det natursköna området.

Tre guldkorn i Linköpings stadskärna

Självklart behöver du inte åka långt för att kunna njuta av Linköpings guldkorn. Nedan listar vi tre speciella platser i Linköpings stadskärna.

Skylten

Skylten har länge varit ett kulturhus och en plats för ungdomar att hänga på men är idag så mycket mer! Hösten 2018 stod Skylten klart efter att ha renoverats och här finns idag konstateljéer, danslokaler, scener och ett café. Skylten är beläget bakom Linköpings centralstation och var, precis som namnet antyder, tidigare en skyltfabrik som omvandlas till kulturhus i mitten av åttiotalet.

Här hände det alltid något och under arrangemangen jobbade många frivilliga, kanske delvis för att få möjlighet att hänga med artisterna i banden som ofta repade där. För det var bland annat här som Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten startade sina karriärer. Detta är en plats väl värt ett besök, för alla kulturintresserade!

Utsiktsplatsen i Vimanshäll

Ovanför Brokindsleden, på toppen av ett litet berg, hittar du denna fina och undanskymd utsiktsplats. Njut av utsikten själv eller ta med dig någon du tycker om en vacker sommarkväll och blicka ut över ett glittrande Linköping. Trots att utsiktsplatsen ligger mitt i bostadsområdet Vimanshäll så glöms denna plats lätt bort. Här finns ett öppet lusthus, utan väggar och med endast ett tak- perfekt att ha picknick i eller ta skydd under om sommarregnet plötsligt överraskar.

Jättegrytorna i Trädgårdsföreningen

I centralt belägna Trädgårdsföreningen har istiden gjort ett tydligt avkall i form av två jättegrytor med ett djup på vardera ca 2 meter. Jättegrytorna har bildats av vattenvirvlar i en mycket stark strömmande isälv under inlandsisen. Det finns mycket historia att upptäcka i Trädgårdsföreningen men om du fascineras av naturens krafter är jättegrytorna ett givet stopp!


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail

Tillbaka