Tips för ett grönare besök i Linköping

Går det att semestra hållbart? Ja! Genom att tänka igenom sin resa i förväg och göra lite enkla val så går det utmärkt att besöka Linköping utan att det får så stor påverkan på miljön. Här finns några tips på ett lite grönare besök i Linköping!

 

Extra gröna boenden

Många av Linköpings besöksmål, stora som små, arbetar med att anpassas till en alltmer miljömässigt hållbar verksamhet. Här har vi gjort ett litet axplock av besöksmål som satsat extra på miljösmarta lösningar.

Hos Naturlogi bor du med skogen som närmsta granne. Här bor inte fler gäster än vad skogen klarar av och stugorna är till stor del byggda av virke från träd som tagits ner på grund av angrepp av granbarkborre, som alltså ändå skulle behövas tas ner. Här kan du beställa matkorgar att tillaga över öppen eld med råvaror som är hållbart producerade och ofta ekologiska.

Vårdnäs Stiftsgård har investerat i ett stort antal solcellspaneler på hustaken för att byta till energiförsörjning som är bättre för vår jord. Här är också fokuset på lokal och närodlad mat som serveras i restaurangen stort.

Kullagården kan du uppleva att bo på ett ekologiskt jordbruk.

I Go Glamping Swedens tält kan du bo bekvämt på en Sveriges kanske vackraste platser vid Berg slussar. Här drivs belysning, kylskåp och gräsklippare till stor del på solceller, trätrallen är byggd av återvunnet material, delar av möblerna är begagnade och muggar och bestick är i papper eller trä.

Naturupplevelser i Linköping med omnejd

Om något är grönt så är det naturen! Linköping som är känt för sina vidsträckta vidder på Östgötalätten har mycket mer natur än så.

Tinnerö Eklandskap är norra Europas största eklandskap och ligger på gångavstånd från stadskärnan. Här njuter många Linköpingsbor varje dag av promenader, cykelturer, ridturer, fågelskådning och andra utflykter. Välj mellan slingrande stiger eller tillgängliga grusvägar och njut av lugnet och det böljande beteslandskapet och ståtliga ekar.

Östgötaleden är kärnan i vandringslederna i kommunen, men det finns många fler leder och slingor att välja bland. Klicka här för fler vandringstips!

Den gröna oasen Trädgårdsföreningen ligger mitt i centrala Linköping. Med Trädgårdsföreningen som startpunkt kan du via gröna stråk, i form av Östgötaleden, ta dig hela vägen ut till Tinnerö Eklandskap och därifrån har du oändligt med natur att utforska. Även Vallaskogen och Rydskogen är populära skogar mitt i Linköping.

Den går ofta finfint att gå, cykla eller åka buss till underbar natur. Sök enkelt på bussmöjligheter hos Östgötatrafiken.

Miljövänligt resande

Transporter är mer eller mindre en förutsättning för resande och samtidigt ett av de största hoten mot klimatet. Men visst går det att resa samtidigt som vi tar hänsyn till miljön!

Tåget är ofta ett bra transportalternativ. Det går utmärkt att ta tåget till Linköping! Avgångarna är frekventa tack vare Linköpings läge längs stambanan mellan Stockholm och Malmö. Väl framme hamnar du med fem minuters promenad från Stora torget.

För dig som kommer till Linköping med elbil så finns info om parkeringar med elstolpar hos Dukaten.

Att cykla är kanske det härligaste sättet att ta sig fram på. Linköping är en prisad cykelstad och det mesta finns på cykelavstånd. Här finns cykelkarta!

Många av de stora besöksmålen kan du nå genom en promenad. Så med ett par sköna skor kommer du att kunna ta del av många upplevelser utan någon form av fordon.

Läs mer här om hållbart resande till och i Linköping.

Kanalnära upplevelser

I Linköping har vi inte bara en utan faktiskt två kanaler.

Världskända Göta kanal med sommarparadiset Bergs Slussar är ett populärt besöksmål. Här är en bra utgångspunkt för en dagsutflykt längs kanalen till Borensberg och tillbaka. Cykel finns att hyra på plats av Kaffeteriet. Hit åker du enkelt buss från Linköpings Resecentrum eller med cykel på cykelbana genom det östgötska slättlandskapet. I samma område finns Väster om stan som består av flera besöksmål som erbjuder ekologiska närproducerade råvaror, loppisfynd och bevarade museiföremål. För att ta dig till de flesta av dem behöver du dock cykel eller bil.

Kinda kanal som går genom centrala Linköping är en rising star som erbjuder omväxlande natur och består av både kanal och sjöar med vacker "insjöskärgård". I och i anslutning till båda kanalerna finns mycket att utforska när det gäller kajak, vandring och cykling. Att uppleva slussning, från båt eller land, är en upplevelse i sig! Slussarna är handdrivna och bevarade i över 150 år.

Hållbar shopping

Gillar du att strosa runt i butiker och hitta fynd men vill undvika nyproducerat? Det finns många butiker som erbjuder fina secondhand-varor runtom i Linköping.

Så oavsett om du vill hitta till någon specifik typ av butik eller vill planera in en loppisrunda i Linköping i sommar har vi guiden för dig.

Se hela guiden till secondhandbutiker i Linköping här.

Handla närodlat från lokala producenter

Gårdsbutiker - På den bördiga Östgötaslätten finns många matproducenter som ger oss möjlighet att njuta av ett stort utbud lokalproducerad mat. Den kan du antingen handla i någon av gårdsbutikerna eller avnjuta på flera av stadens restauranger. Läs mer om gårdsbutiker här.

Ica Maxis butiksodlade sallad - På ICA Maxi, mitt i entrén, finns Sveriges största butiksodling. Här odlas bladgrönsaker och dagsfärska örter från frö till färdig planta. Mer närodlat än så är svårt att hitta!

White Guide Green har besökt och rangordnat Linköpings matbutiker efter hur hållbara de anser att butikerna är. Läs mer här

Bondens egen marknad arrangeras under sensomrarna på Borggården i Linköpings centrum. Här samlas lokala matproducenter och du kan strosa runt bland nybakade kanelbullar, nyskördade morötter och tomater i olika färger. 

Brunneby Musteri - Precis utanför Linköpings kommungräns, i Borensberg, finns Brunneby Musteri. Här bryggs must av olika smaker och är ett riktigt smultronställe för den som gillar färskpressad äppelmust.


Fler gröna tips i Linköping