Stadsnära naturupplevelser

Strax söder om Linköping finns ett stort sammanhängande område med natur med bra möjligheter för friluftsliv och sköna naturupplevelser. Området består av Vallaskogen, Tinnerö, Vidingsjöskogen, Ekängsdalen, Ullstämmaskogen och Ullaberg & Mossens våtmark.

Naturtyper och upplevelser

I området finns markerade motionsspår, Tinneröstigen och delar av vandringsleden Östgötaleden. På senare år har flera nya våtmarksområden utvecklats där det på våren är gott om fåglar. Landskapet är varierande naturtyp.

Vallaskogen är som det låter en “riktig skog” med granar och tallar. På några platser finns riktigt grova träd. Tinnerö är del av det mäktiga eklandskapet. Här är känslan vackra spretande ekar bland öppna fält med betande kor. Området korsas av ett flertal grusvägar. Vidingsjöskogen är precis som Vallaskogen också en riktig skog - dock mycket större. I området Vidingsjö finns delområdena Ekängsdalen, Ullstämmaskogen och Ullaberg.

Tinnerö är som ett kinderägg med “tre upplevelser i en”. Dels är det ett mäktigt landskap med ekar dels coola fågelsjöar och mängder av fornlämningar. Passa på att uppleva allt på samma besök eller dela upp upplevelserna för olika besök.

Övernattning och något att stoppa i magen

Alla områden erbjuder sköna naturupplevelser oavsett om du ska motionera eller bara njuta. Delar av området är mer tillgängliga än andra. I och med att det är ett stort och sammanhängande område går det bra att göra långa vandringar utan att lämna området. Det finns ett antal vindskydd att välja på och dessa är populära. Ta med eget tält för att säkra en plats att sova på. I reservaten är det förbjudet att tälta men det finns mycket natur att välja på i reservatens närhet lämplig för tältning. Vill du övernatta i en skön säng rekommenderas Landeryds golfklubbs hotelldel och Hilma Winblads bed and breakfast i Gamla Linköping.  Mat och dryck är bäst att ta med själv. Det finns caféer i området såsom Vidingsjö Motionscentrum café och caféet på Smedstad ridsportcenter.

Hitta i området och ta sig dit

Det enklaste sättet att navigera i området är att följa de markerade spår och leder som finns. Det finns en del skyltar i Tinnerö medans Vidingsjöskogen i princip saknar skyltar. Området erbjuder ett flertal grillplatser de senast anlagda ligger vid fågelsjöområdet Ullaberg. De norra och östra delarna av området är tillgängliga med buss. fördelen med buss är att det går att börja på ett ställe och sluta på ett annat. Använd gärna kartverktyget naturkartan.se på din smartphone - och där aktivera så att din position syns. Då blir det enklare att hitta runt i området. På Linköpings kommuns Naturkarta finns flera spår och leder synliga, men inte alla.

Allemansrätten

Tänk på allemansrätten när du rör dig i området. “Inte störa och inte förstöra”. Tänk även på att det i området finns fyra st naturreservat, där särskilda reservatsregler gäller.

Cykla

Cyklar gör du framförallt i Tinneröområdet där det finns många grusvägar och flera av dem bilfria. I Vidingsjöskogen finns cykelklubben Mera Leras spår för mountainbike-cykling. I naturområdet håller även ett längre mountainbikespår på att markeras upp med rosa markeringar.

Vandra

Vandra går att göra i alla delområden. Allt från enkel och tillgänglig vandring till mer avancerad vandring. Genom att kombinera leder och spår går det att få till längre vandringar på heldagar eller flera dagar.

Fågelskådning

Våtmarkerna Smedstad dammar, Frökärret, Rosenkällasjön, Ekängsdalen samt Ullaberg- och Mossens våtmarker har ett rikt fågelliv på våren.

Årstider

Alla årstider är fina på något sätt någonstans i området. Våtmarkerna är extra intressanta att besöka på våren med sitt rika fågelliv, medan Vidingsjöskogen med sina gröna barrträd är mysigt året om. Eklandskapet gör sig bäst på våren med vårblommor och fågelkvitter och på sommaren men ger även fina höstfärger. Om snön ligger på vintern blir landskapet magiskt och ligger isen går det att åka skridskor på fågelsjöarna.

Tre barnvagnsrundor

Har du gått samma runda med barnvagnen tillräckligt många gånger och vill ha inspiration till nya? Här finns tre tips på rundor som är tillgängliga för att rulla med barnvagnen i fin natur.

Tre cykelturer för hela familjen

Finns något bättre sätt att ta sig fram än på cykel? Packa cykelkorgen och ta med familjen eller vännerna ut på en cykeltur strax söder om centrala Linköping, men samtidigt mitt i naturen.

Fem fina grillplatser

Ute är det nya normala! Så låt dagens middag serveras i naturen. I Linköping finns det gott om eldstäder och mysiga platser att slå upp din egen gourmetrestaurang vid. Här tipsar vi om fem av dem.

Tre turer för fågelskådning

Linköping har ett rikt fågelliv - ja, flera av våra fågelsjöar är till och med inom cykelavstånd från city. Här listar vi tre tips där du kan se flera fågelarter. Packa kikaren och bege dig ut!

Tre tillgängliga promenader

Naturen är vacker och till för alla. Därför har vi listat tre stycken tillgängliga promenader som vi tycker om lite extra.