Tre cykelturer för hela familjen

Finns något bättre sätt att ta sig fram än på cykel? Packa cykelkorgen och ta med familjen eller vännerna ut på en cykeltur strax söder om centrala Linköping, men samtidigt mitt i naturen.

Familjecykling Ekängsdalen och Vidingsjöskogen

Turen går mestadels genom härlig barrskog på grusvägar och skogsvägar. Början och slutet av turen går genom Ekängsdalen med sin våtmarkssjö och där cykelvägen går rakt över sjön.

Typ av tur: En cykeltur på ca 4 km för familjen genom Ekängsdalen och Vidingsjöskogen.

ikon_kilometer Längd

Ca 4 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Cykelturen är ca 4 kilometer lång och passar för barnfamiljer då nästan hela sträckan är bilfri förutom några hundra meter grusväg vid Ekängsdalen. Sträckan består av några långa flacka nedförsbackar men även några flacka uppförsbackar.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på cykelturen

Att cykla på grusvägen vid Ekängssjön med vatten på båda sidorna.
Fågellivet på våren vid Ekängssjön
Att cykla genom härlig barrskog nästan hela cykelturen på grusvägar/skogsvägar

ikon_startslut Start/slutplats

Parkeringen vid Ekängsdalen om du kommer med bil. Kommer du med cykel är det bra att starta rundturen vid Haninge (Middagsgatan).

ikon_rastplats Faciliteter

Vid Ekängsdalens parkering finns handikappvänlig torrtoalett, grillplats med sittbänkar under tak, vindskydd. I den västra delen av Ekängssjön finns också rastbord med utsikt över våtmarken.

ikon_vatten Vattenpåfyllnad

Ej tillgång till vattenpåfyllnad på denna tur.

 

Läs mer här

 

Hitta runt

Börja cykla vid Ekängssdalens parkering och cykla vägen över sjön. Fortsätt rakt fram. Först går vägen svagt uppåt, sedan är det en lång flack nedförsbacke med härligt rull. Mot slutet av backen ska du ta vänster (vid en mindre informationsskylt om Vidingsjöskogens reservat) och följa en smal väg i kanten mellan skogen och en fotbollsplan. Fortsätt den vägen fram till en kort uppförsbacke. Mitt i backen ska du ta vänster så du kommer in i bostadsområdet vid Aftongatan. Följ cykelvägen rakt genom området och snart är du tillbaka i skogen igen. Här cyklar du i skogen på en smal skogsväg. Du korsar det gula motionsspåret och även det gröna motionsspåret i Vidingsjöskogen (här är det svårt att navigera, så ta gärna hjälp av t ex Naturkartan i din telefon där du ser din position). Du ska komma in på en lite bredare skogsväg. Efter några hundra meter följer du skyltningen för Östgötaleden (orange). Den skyltningen följer du nu resten av turen. Naturen här är skog men övergår snart i öppen mark och du ser snart Ekängssjön en bit bort till vänster. Runda sjön och snart är du tillbaka vid startplatsen vid parkeringen vid Ekängssjön.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

I stadsdelen Vidingsjö i södra Linköping följer du skyltar mot “Kolbyttemon 8”. Åk på den asfalterade vägen i några kilometer tills det står en skylt som pekar mot “Ekängsdalen 1/Ullstämmaskogen 1”. Sväng vänster och följ grusvägen. I en T-korsning med små bruna träskyltar tag höger och följ skyltning mot Ullstämmaskogen. Följ grusvägen några hundra meter tills du kommer till parkeringen och entrén för Ekängsdalen/Ullstämmaskogen.

 

 

Familjecykling i mellersta Tinnerö naturreservat

En cykeltur med hela familjen på bilfria grusvägar (förutom 100 m) i det vackra eklandskapet i Tinnerö naturreservat.

Typ av tur: En cykeltur för barnfamiljen på grusvägar i det vackra eklandskapet.

ikon_kilometer Längd

Ca 3,4 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Turen går på en relativt flack grusväg som är bilfri (förutom ca 100 m vid Tinnerö Norra).

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på cykelturen

Området vid Tinnerö rundloge
Vackra ekhagar överallt

ikon_rastplats Faciliteter

Vindskydd vid Tinnerö kärr.

 

Läs mer här

Hitta runt

Följ grusvägen söder ut från parkeringen vid Tinnerö norra/Tinnerö gravfält. Här går grusvägen genom vackra ekhagar. Efter ett tag kommer du till det ställe där grusvägen passerar förbi vid Tinnerö rundloge med vackert gärdsgårdsstaket. Vid T-korsningen tar du vänster och fortsätter några hundra meter på den grusvägen. Sedan är det vänster igen in på en skogsväg (lite smalare än den grusväg du nyss åkte på), Efter några hundra meter passerar du ett vindskydd. Slå dig gärna ner och rasta där. Fortsätt sedan skogsvägen norrut tills du kommer till en korsning med ett större grönt förrådshus som ligger vid parkeringen “Humpen”. Tag där vänster på grusvägen som leder dig tillbaka till parkeringen vid Tinnerö norra.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

Startplatsen heter “Tinnerö norra/Tinnerö gravfält” och ligger mitt inne i reservatet. Hit tar du dig genom att köra på Lambohovsleden och i rondellen vid City Gross ta avfarten mot Slaka. Följ vägen några kilometer tills det står skylt mot Tinnerö naturreservat. Följ den grusvägen och skyltning mot Tinnerö så kommer du tillslut till parkeringen vid Tinnerö norra, där bilvägen tar slut. En alternativ parkering är “Humpen” som också är infart från Lambohovsleden.

 

 

Familjecykling i norra delen av Tinnerö naturreservat

Cykelturen gå på grusvägar och skogsvägar i den norra delen av Tinnerö naturreservat. Omgivningarna är vackra ekhagar. Denna tur är lite mer kuperad och innehåller två långa uppförsbackar. Men går det uppför så brukar det också gå nerför!

Typ av tur: En cykeltur för familjen i de norra och mer stadsnära delarna av Tinnerö naturreservat, men för den del lika vackra delar.

ikon_kilometer Längd

Längd: 3,6 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Passar familjen då hela sträckan är bilfri. Dock innehåller sträckan två långa sugande uppförsbackar, så turen passar för den som har barn som inte har något emot att ta i lite.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på cykelturen

Även denna tur erbjuder vackert eklandskap i princip längst hela turen.

ikon_rastplats Faciliteter

Ett vindskydd med grillplats

 

Läs mer här

Hitta runt

Börja gärna turen vid Smedstad Ridsportcenter. Här finns en stor grusparkering som bara används vid tävlingar. Cykla sedan längs med ridanläggningen och runda den. Tag sedan höger och ner för en backe och sedan upp för en backe. Efter ett tag kommer du till en informationsskylt som heter Magasinshagen. Där tar du vänster och följer en grusväg upp för en backe och sedan går det nerför. Vid en korsning där både Östgötaleden (orangea skyltar) och Tinneröstigen passerar (röda skyltar) tar du grusvägen rakt igenom. På höger sida ser du efter ett tag ett vindskydd och grillplats i en ekdunge. Vid en större korsning tar du vänster. Cykla den vägen och vid nästa T-korsning tar du vänster. Cykla på grusvägen och tag efter ett tag vänster och du är snart tillbaka vid bilden vid Smedstad ridsportcenter.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start och slutpunkt

Start och slut sker vid den stora grusparkeringen precis vid infarten till Smedstad ridsportcenter. Infarten sker från Haningenleden i Vidingsjö i södra Linköping.


Upptäck fler friluftstips...

Tre turer för fågelskådning

Linköping har ett rikt fågelliv - ja, flera av våra fågelsjöar är till och med inom cykelavstånd från city. Här listar vi tre tips där du kan se flera fågelarter. Packa kikaren och bege dig ut!

Tre barnvagnsrundor

Har du gått samma runda med barnvagnen tillräckligt många gånger och vill ha inspiration till nya? Här finns tre tips på rundor som är tillgängliga för att rulla med barnvagnen i fin natur.