Tre turer för fågelskådning

Linköping har ett rikt fågelliv - ja, flera av våra fågelsjöar är till och med inom cykelavstånd från city. Här listar vi tre tips där du kan se flera fågelarter. Packa kikaren och bege dig ut!

Fågelskådning vid Ullaberg och Mossens våtmarker

Ullaberg och Mossens våtmarker är ett nyanlagt våtmarksområde i den mest sydliga delen av naturområdet i södra Linköpings närnatur. Här finns även nyanlagda grillplatser och bänkar, vilket gör området perfekt för att även kunna sitta ner bekvämt och bara njuta av vyerna och ljuden. Här kan du t ex ha tur att se trana, skogssnäppa och svarthakedopping

Typ av tur: En tur till våtmarken vid Ullaberg och Mossens våtmark för fågelskådning och allmänt njuta av naturen.

ikon_kilometer Längd

Du väljer själv om du bara vill betrakta fågellivet från en plats eller flera. Runt Ullabergs våtmark går en vandringsslinga och en runt Mossens våtmark, vilket gör det lätt att röra sig runt området.

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Ett besök vid Ullaberg och Mossens våtmarker passar alla typer av besökare. Både den som vill sitta still på ett ställe och den som vill vara aktiv och vandra och samtidigt uppleva våtmarken.

ikon_rastplats Faciliteter

Grillplatser, ved, picknick bord, torrtoalett, ramp för fågelskådning,

ikon_vatten Vattenpåfyllnad

Vattenpåfyllnad är inte möjlig i området.

Mer i Naturkartan

 

Hitta runt

Runt våtmarkerna finns markerade stigar och vägar. Markeringen är orange och är rundslingor som är del av Östgötaleden.

Ta sig till start/slutpunkt

Kör till stadsdelen Harvestad i södra Linköping. Sväng vid gul-röda skyltar “Edsberga” och “Harvestad”. Åk grusvägen rakt fram i 1 km tills du kommer till parkeringen för Ullaberg- och Mossen. Promenera sedan 700 meter längs grusvägen för att komma till den nordligaste delen av våtmarken.

Fågelskådning vid Ekängsdalen

Ekängsdalens våtmarker består av Ekängssjön, Ullstämmasjön och Ängelska kanalen. Fågelskådning vid Ekängssjön blir extra spektakulär då en grusväg går rakt över sjön med vatten på båda sidor och fåglarna kommer riktigt nära. Här kan du bl a se sångsvan, vattenrall, svarthakedopping, småhakedopping, rörhöna, kricka och trana.

Typ av tur: Ekängsdalen erbjuder tillgänglig fågelskådning och bra faciliteter för att grilla, sitta ner och även övernatta i vindskydd.

ikon_kilometer Längd

Det finns bra möjligheter att röra sig runt våtmarkerna i Ekängsdalen på grusvägar, skogsvägar och stigar. Bestäm själv hur långt du vill gå.

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Ett besök vid Ekängsdalen passar alla då området både erbjuder mer tillgängliga och mindre tillgängliga områden.

ikon_rastplats Faciliteter

Grillplats under tak med bänkar, ved, andra rastbord, torrtoalett (HWC), tillgänglighetsanpassad fågelskådningsbrygga, fågeltorn, vindskydd

ikon_vatten Vattenpåfyllnad 

Ingen möjlighet att fylla på vatten i området.

Mer i Naturkartan

Hitta runt

Bäst är att navigera efter en digital karta då det inte finns en enhetlig skyltning av spår/stigar runt våtmarken. Vissa delar är Östgötaled (orange), andra är LOK-milen (grön) och annan markering är ridväg (blå) eller MTB-slinga (rosa).

Ta sig till start/slutpunkt

I stadsdelen Vidingsjö i södra Linköping följer du skyltar mot “Kolbyttemon 8”. Åk på den asfalterade vägen i några kilometer tills det står en skylt som pekar mot “Ekängsdalen 1”. Sväng vänster och följ grusvägen. I en T-korsning med små bruna träskyltar tag höger och följ skyltning mot Ekängsdalen/Ullstämmaskogen. Följ grusvägen några hundra meter tills du kommer till parkeringen och entrén för Ekängsdalen.

Fågelskådning vid Rosenkällasjön

Rosenkällasjön är en populär plats att besöka för fågelskådning. Här finns bra anordningar för att röra sig längs vattnet och komma nära fåglarna, men också för att bara sitta ner och njuta. Den östra delen av Rosenkällasjön erbjuder ful-vackert landskap med döda träd som sticker upp ur vattnet, vilket ger området sitt karakteristiska spöklika utseende. Här kan du t ex se rödbena, trastsångare, skrattmås, gråhakedopping, knölsvan, mindre strandpipare, sävsparv och skedand.

Typ av tur: Rosenkällasjön erbjuder ett rikt fågelliv året runt i en häftig miljö i naturreservatet Tinnerö eklandskap.

ikon_kilometer Längd

Det finns en markerad led som går runt hela Rosenkällasjön som heter Rosenkällastigen och är 3,7 km lång.

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Fågelskådning vid Rosenkällasjön passar för alla typer av besökare. Både den som vill ha jämt underlag till den som vill röra sig på stigar i mer ojämn terräng. Turerna kan göras olika långa.

ikon_rastplats Faciliteter

Grillplatser, ved, picknickbord, torrtoalett (HWC), gömsle, fågeltorn

ikon_vatten Vattenpåfyllnad

Ej möjligt att fylla på dricksvatten i området.

Ladda ned pdf om Tinnerö Eklandskap

Hitta runt

Rosenkällasjön är relativt enkel att hitta runt då det är skyltat samt att stigen går runt vattnet och gör det mer lättnavigerat.

Ta sig till start och slutpunkt

Rosenkällasjön är tillgänglig från flera olika parkeringsplatser: Dämmet, Rödberget samt Rosenkälla. Åk till stadsdelen Vidingsjö i södra Linköping och följ skyltar mot “Kolbyttemon 8”. Efter någon kilometer tag höger vid skylten som står “Rosenkällasjön 1”. Följ den grusvägen och skyltningen vidare mot Rosenkällasjön. Först kommer du till parkeringen vid “Rosenkälla”. Tag höger vid grusvägskorsning. Efter några hundra meter kommer du till parkeringen “Rödberget”. Fortsätt ytterligare på grusvägen och sväng höger i nästa korsning så kommer du till parkeringen/entrén Dämmet (med mest faciliteter).


Upptäck fler friluftstips...

Tre barnvagnsrundor

Har du gått samma runda med barnvagnen tillräckligt många gånger och vill ha inspiration till nya? Här finns tre tips på rundor som är tillgängliga för att rulla med barnvagnen i fin natur.

Tre tillgängliga promenader

Naturen är vacker och till för alla. Därför har vi listat tre stycken tillgängliga promenader som vi tycker om lite extra.