Malt och Humle i Linköping. Fotograf: Ida Gyulai.

En ölentusiasts guide - Ölstoppen du inte vill missa

Mikrobryggerier, ölcaféer och drycker som får smaklökarna att dansa i munnen på dig. Man kan minst sagt säga att intresset för öl står sig starkt i Linköping. Här finns flera vattenhål för ölälskare där kärleken till hantverksproducerad kvalitetsöl genomsyrar hela din upplevelse. Tror du oss inte? Spana in några av vattenhålens recensioner från TripAdvisor! Välkommen till ölnördarnas paradis.

Backen

Suktande ölentusiaster hittar sin guldgruva högst upp på Storgatan i centrala Linköping. Här ligger Ölcafét Backen. Åtta tappar med bra snurr för att frekvent kunna presentera nya smaksensationer väntar här på dig. Hos Backen kan även den inbitne alltid hitta någonting nytt. 

Backens enda öl de har som standard i sitt utbud är Gaffel Kölsch. Kölsch är en egen bryggstil som är regionsbundet till Köln och Gaffel är ett av de större varumärkena som produceras där. Ölets karaktär är snubblande nära ett ljust lageröl – läskande och lättdrucket. Det finns dock något som särskiljer ölet stort ifrån ett klassiskt ljust lageröl och det är det unika och mycket serviceinriktade serveringssättet.

Eftersom Backen är ett självständigt ölcafé utan leverantörskrav, väljer de själva sin öl med kärlek och omsorg! Psst... Missa inte att beställa in smörrebröd och snaps som är en tradition här på Backen!

"Linköpings mysigaste ölpub! ... Börja besöket med en Gaffel kölsch som alltid finns på fat (kommer nya ända till du lägger på locket precis som i Köln) medan du väntar och funderar på vad du vill dricka och äta. Kom hit och träffa nya trevliga ölälskande människor."
- Polluxior, TripAdvisor*

Läs mer

Centralbryggeriet

Mitt på Östgötaslätten har vi ett mikrobryggeri. Centralbryggeriet. Här bryggs egentillverkad öl hantverksmässigt där stora delar av processen hanteras för hand. Här bryggs det med kärlek. Centralbryggeriets öl går att återfinna på flera av de centrala vattenhålen och det går ingen nöd på lokalborna. Här dricks det med glädje av Folkes IPOR och Pale Ale. 

Det är en konst att brygga öl. Vill man bevittna den first hand och få svar på allt man någonsin undrat kring att brygga egen öl så kan man här boka en egen guidad vandring. Inte nog med det. Vandringen avslutas med intim ölprovning så nära produktens källa du egentligen kan komma.

Psst... Den som kan sin historia vet att Folke Filbyter var Bjälboättens stamfader, även kallad Folkungaätten från Östergötland. Enligt sägnen påstås hans namn betyda "fölbitare” – ett öknamn för att ha kastrerat hästar med tänderna. Fråga vilken Linköpingsbo som helst - vi alla har hört talas om Folke Filbyter!

Foto: Pica Media

Läs mer

De Klomp

De Klomp, även kallat Klompen hos oss lokalbor, är Linköpings öltempel. De Klomp har en fot i traditionen och en i samtiden och köper in öl, vin och andra drycker som de tycker är bäst just nu. Det finns alltid ett gästspel på besök att skapa bekantskap med här. Känner du för en ölprovning så erbjuder experterna hos Klompen även det. Antingen i en privat tillställning eller i en öppen ölprovning med andra ölentusiaster. Här är du verkligen i goda vänners lag. Nya som gamla!

"Tycker man om att prova öl, inte minst lokala märken, är De Klomp stället att välja. Man har många fatöl att välja mellan och har man svårt att göra valet så finns det kunnig och trevlig personal som gärna bistår med några tips baserat på den öltypen du uppger att du gillar."
- Pegen, TripAdvisor*

De Klomp fick dessutom en plats i finrummet i den prestigefyllda White Guide* som Östergötlands bästa bar* år 2018. I motiveringen kunde man bland annat läsa "Man tror nästan inte att det är sant när den gigantiska ölbibeln landar på bordet. Över 200 öl på flaska och ett 40-tal på tapp finns i detta ölnördarnas paradis. Trots det är stämningen långt ifrån testosteronhaltigt insutten".

Läs mer

Malt och Humle

Tänk att bara fyra enkla ingredienser – malt, humle, jäst och vatten, kan skapa en så mångfacetterad och komplex dryck. Intresset för hantverksöl har aldrig tidigare varit större än idag och ingen är gladare än gänget på Malt och Humle.

En trappa ner från Stora torget, hittar du ölkällaren tillika ölnästet Malt och Humle. I ett källarvarv omsveps du av kärleken till ölen och upptäcker nya sorter genom "Ölnörden rekommenderar", "Veckans öl" och "Exklusiva kranen". 

"...Vi var bara där för att dricka något och blev fantastiskt imponerade över deras ölutbud från diverse mikrobryggerier. Jättetrevlig och kunnig personal som verkade brinna för öl. Missa inte Malt och Humle när ni är i Linköping!"
- AnnikaA616, TripAdvisor*

Foto: Ida Gyulai

Läs mer

The Horse and Hound

Kom som en gäst och gå som en vän! Här finns i princip hela världens öl under ett och samma tak. I traditionell brittisk pubmiljö finns mängder av finöl att testa. Den murriga miljön och goda ölen får dig att må riktigt gott i höstmörkret.

"Linköpings bästa gastropub! Vi har besökt detta ställe många gånger och aldrig blivit besvikna. Utmärkt mat, stort sortiment av goda öl på både tap och flaska! Dessutom trevlig och kunnig personal som gör ett besök till en bra upplevelse."
- 703matsl, TripAdvisor*

Läs mer

 Ta dig runt i Linköping

Du kan ta dig runt i Linköping på flera sätt. Till pubrundan rekommenderar vi dig att åka buss eller taxi beroende på vart du ska.

Buss
Vill du ta dig till Centralbryggeriet som ligger strax utanför stadskärnan åker du med busslinje 13 mot Tallboda. Linje 13 har flera hållplatser i city varav "Trädgårdstorget" är den mest centrala. Hoppa av på hållplats "Idögatan" och gå den sista biten för att komma till Centralbryggeriet. För att köpa en bussbiljett laddar du ner Östgötatrafikens app. Läs mer om det i länken nedan.
Besök webbplats här

Taxi
Flera taxibolag tillämpar fasta priser i Linköping, fråga alltid om priset före resan! Nedanstående taxibolag tillämpar fast taxa. Finns det inga taxibilar på utmarkerade taxizoner i kartan kan du alltid ringa och boka en.

Taxibil i Östergötland AB
Telefon: 013-14 60 00 / 013-10 10 00
Besök webbplats här

TaxiKurir Linköping
Telefon: 013-150 000
Besök webbplats här

Ha en trevlig pubrunda!

Psst... I kartan hittar du allt du behöver inför din weekendresa! Alla ölstopp, närliggande hotell, taxizoner och busshållsplatser! Flera av ställena erbjuder bordsbokning. Tänk på att kolla upp all praktisk information inför ditt besök.

* = klickbara länkar

Se fler weekendtips


Du kanske även gillar...


Få tips skickat till din mail