Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Transporter är mer eller mindre en förutsättning för resande och samtidigt ett av de största hoten mot klimatet, men visst går det att resa samtidigt som vi tar hänsyn till miljön! Här har vi därför listat några tips för hur du tar dig till och runt i Linköping på ett mer hållbart sätt. 

Res med tåg

Det självklara alternativet till att åka bil när du reser runt i Sverige är tåget. Det är inte bara snällt mot miljön utan även bekvämt och ger dig tid att läsa, dricka kaffe med den resekompis, jobba eller varför inte bara titta ut genom fönstret och njuta av Sveriges landskap. Till Linköping går det även utmärkt att ta tåget tack vare Linköpings läge längs stambanan mellan Stockholm och Malmö.

Linköpings Centralstation ligger med 5 minuters promenadavstånd från Linköpings innersta stadskärna och från centralstationen finns det sedan direkt anslutning till buss för att ta dig vidare.

Bild med utsikt mot Stångs magasin med ett tåg som kör över bron i bakgrunden

Res med buss

Östgötatrafiken trafikerar Linköpings gator både inom stadskärnan och på landsbygden, dessutom körs alla bussar på fossilfria drivmedel. Stadsbussarna i Linköping körs på el eller biogas och landsbygdsbussarna drivs på HVO som också är ett fossilfritt drivmedel.

Östgötatrafiken har även Östgötapendeln vilket är tåg som går mellan flera orter i Östergötland. Östgötapendeln drivs med el från förnybara källor som vatten- och vindkraft och är nära noll när det gäller klimatpåverkande utsläpp.

Ladda ner Östgötatrafikens app eller besök östgötatrafiken.se för att ta hjälp av deras reseplanerare när du ska planera din resa. Läs mer här om Östgötatrafikens bussar och tåg.

Med cykel

Att cykla är kanske det härligaste sättet att ta sig fram på i Linköping som är en prisad cykelstad där det mesta finns på cykelavstånd. Från Linköpings hjärta Stora Torget, ryms nästa hela tätorten inom en 4 kilometers radie. Många populära besöksmål i Linköping går även alldeles utmärkt att nå med cykel! På Linköpings cykelkarta är det enkelt att se alla cykelvägar. Ladda ner cykelkartor här!

På länken under kan du hitta mer inspiration för att planera ditt cykeläventyr i Linköping.

Till fots

Det kanske allra bästa för både miljön och din egen hälsa är att ta dig fram till fots. I Linköping tar du dig till många av Linköpings populäraste besöksmål med en trevlig promenad.

Från Linköpings Resecentrum är det t ex 5 min promenad till Linköping Konsert & Kongress, Östergötlands Museum och Östgötateatern, 15 min till Domkyrkan och 10 min till Stora torgets myller med restauranger och mysiga shoppinggator. Ska du på idrottsevenemang eller konsert på någon av Linköpings arenor så är det 5 minuters promenad till Saab Arena och 20 min till Linköping Arena. Till Gamla Linköping är en lite längre promenad men för den som har sköna skor och gillar frisk luft så är du ändå där på ca 40 minuter.

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.