Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Det finns så många bra anledningar till att vistas mer i naturen! Utelivet passar alla och är dessutom gratis – och bäst av allt? Linköping omfamnas av mängder av lummiga skogar och gyllene slätter, här finns naturupplevelser i alla dess slag!

Använd alla de fem sinnena – syn, hörsel, smak, lukt och känsel på ditt äventyr i några av våra naturpärlor i Linköping. Plocka svamp, vandra, paddla, cykla eller promenera. Vi har listat några naturpärlor vi är lite extra stolta över att ha i Linköping! Närheten till natur och grönska får oss helt enkelt att må bra.

En höstig vy över Göta Kanal i Linköping

Göta kanal – Lättvandrat året runt

Sveriges kanske mest kända kanal går genom Linköping. Göta kanal är en populär plats att besöka sommartid, men även övriga årstider bjuder kanalen och dess omgivningar på vacker natur.

Med utgångspunkt vid unika Bergs slussar går det utmärkt att promenera längs kanalen, mot Ljungsbro och vidare mot Borensberg. För den lek-, eller träningssugna finns en ny aktivitetspark i Ljungsbro som ligger några steg in från kanalen.

Sträckan Berg-Borensberg är ett populärt vandrings- och cykelstråk på sommaren. Men den kan verkligen rekommenderas ett besök året runt. Milslånga flacka  grusvägar som är svårt att gå vilse på. Följ kanalen, njut av lugnet, tystnaden och naturen.

Foto: Sophia Bergholm

En drönarbild över Kinda Kanal där man ser en båt

Kinda Kanal – 8 mil av naturupplevelser

Att upptäcka Kinda Kanal är att upptäcka 8 mil av härlig natur! Kanalen bjuder på flera sjösystem och slingrar sig från natursköna Kindabygden, fortsätter genom femton handdrivna slussar till centrala Linköping, vidare ut i sjön Roxen.

Lämna vardagens stress bakom dig och ta ett steg ut i naturen, här finns så många äventyr! Tänk vilken känsla att vandra längs med kanalen där du passerar varierad och spännande natur first hand! Vandringen tar dig genom djupa skogar, över slättlandskap och förbi glittrande vatten. För den som vill göra sin vistelse lite längre, finns det allt från enklare vandrarhem till pensionat med smakrik middag och bästa hotellstandard.

Kinda kanal är en riktig naturpärla året runt. Välkommen till din naturoas.

Foto: Fredrik Schlyter

En promenadsträcka längs med Kinda Kanal i centrala Linköping

Stångåstråket – Ett pärlband av platser att besöka

Stångåstråket är precis vad det låter som – ett stråk längs med Stångån, och en koncentrerad del av Kinda Kanal. Sträckan är på 14 kilometer och tar dig längs med Stångån Kinda Kanal och är fullt av möjligheter, oavsett om du vill cykla, promenera, fiska, paddla, åka båt eller motionera.

Detta stråk är mycket populärt bland Linköpingsbon – här tar många en tur runt ån på kvällskvisten. Om du ändå är ute och motionerar kan du även passa på att stanna till vid Snugganparken vid Tannefors slussar, och utmana din styrka i det utomhusgym som ligger här. Förbered annars en picknickkorg och slå dig ner vid någon av slussarna du stöter på. Stråket är otroligt vackert oavsett årstid.

en person som vandra Rängen Runt

Rängen Runt – Perfekt för naturälskaren

Rängen Runt är en vandringsled som bygger på Östgötaleden och Kyrkleden med en sträcka på cirka 45 km och som tar dig runt hela sjön Stora Rängen. Leden bjuder på växlande natur, många badplatser och logi där du bokstavligen kan välja mellan slott och koja. Tidsåtgång för vandringsleden är cirka 12 timmar.

På din färd kommer du att passera många pärlor. Som bland annat Vårdnäs Stiftsgård. Här kan du ta en paus och avnjuta god mat i restaurangen, ta dig ett dopp i det blå, eller bara njuta av utsikten på en av de många klippor som omger platsen innan du tar dig vidare i naturen. En annan pärla du kommer passera är Stafsäters Gårdsglass – ett måste att stanna till vid om man är i Linköping. Detta är också den perfekta rastplatsen om du blivit lite varm under din vandring och behöver svalka dig en aning. Bussförbindelser finns främst på sjöns östra sida så för den som vill hålla sig till kortare vandringar.

En solig dag i Tinnerö Eklandskap

Tinnerö Eklandskap – Ekarnas mecka

Är du lite extra förtjust i naturens ekar? Då är ett stopp i Eklandskapet ett måste. I Linköpings södra trakter är nämligen ekbeståndet ovanligt stort. Eklandskapet omfattar områdena Brokind, Bjärka-Säby, Sturefors och kommunens största naturområde, Tinnerö, som också är den mest centrala delen endast 2 kilometer bort från Stora torget.

Det är en fantastisk upplevelse att upptäcka hela Eklandskapet – men just i Tinnerö, finns det lite extra mycket att njuta av. Av all den natur som finns här, är det uteslutande mest ekar, men det finns även barrskogar och våtmarker. Vi menar, spana in våtmarksbilden?! Hur häftigt ser det inte ut? Den varierande naturen gör att det totala växt- och djurlivet är mycket rikt här. Inte nog med det, det är faktiskt inte bara naturen som är intressant. Tinnerö har också en fascinerande kulturhistoria. Landskapet är fyllt av fornlämningar och inte minst från romersk järnålder.

Östgötaslätten med rapsfält och odlingar

Östgötaslätten – Väster om stan

Sist men inte minst – Östgötaslätten! Östergötland är allmänt känt för sina vackra, stora slätter och hav av gula rapsfält. Mitt bland detta hav av guld, gömmer sig många guldkorn och mysiga utflyktsmål. Vill du uppleva naturen och livet på landet first hand – ta då en cykeltur runt den charmiga rutten “Väster om stan”, med flera olika stopp där du hittar hantverk från bygden, fynda second hand och kan ta en fika.

Vacker natur och frisk luft – det är vad du kan förvänta dig här. Njut av grönskan, nybakade godsaker och charmig shopping i härlig miljö. Du får även nära möten med djur längs med färden.

Guide till naturen i Linköpings kommun

Det finns så otroligt mycket fin natur i Linköpings kommun att ta del av. Bland annat Viggeby naturreservat som består av flera öar och en långsträckt udde ut i sjön Järnlunden. Vandringslederna i området går över blomsterrika hällmarker, genom fina ekmiljöer, lummiga lövskogar och böljande, öppna betesmarker. Ycke urskog i Ulrika, som ligger i den södra delen av kommunen. Denna naturpärla är en av länets få urskogsrester som bjuder på en tidlös och spännande skog. Den äldsta tallen i Yckne grodde redan under sent 1500-tal!

För att få koll på all naturskönhet som finns i Linköpings kommun, besök gärna naturkartan. Naturkartan guidar dig till fler spännande vandringsleder, naturreservat, entréer och besökvärda platser.