Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Det krävs inte mycket för att kunna njuta av den vackra natur vi har i Linköping – möjligtvis ett par trampvänliga skor och lite matsäck. That’s it! Sedan är det bara att bege sig ut. Men för att göra det lite lättare för dig ut på din upptäcksfärd har vi sammanställt några vandringar för de som är ute efter lite längre och mer utmanande vandringsturer. 

1. Östgötaleden mellan Vidingsjö motionscentrum och Bjärka Säby

Vandra Östgötaleden mellan Vidingsjö motionscentrum och Bjärka Säby. Du kommer att passera ett omväxlande landskap med ekhagsmarker, grova ekar, vackra slussmiljöer i Kinda Kanal för att nämna ett fåtal. Här finns en perfekt kombination av det bästa Linköpings natur har att erbjuda – eklandskap, slott, kanal och närhet till stad. Ett tips är att göra en liten avstickare till Hjortkällan, fornhemmet vid Bjärka-Säby och nya slottet Bjärka Säby.

Leden är en sträcka av Östgötaleden på cirka 19 km och är lätt- till medelsvår. Det finns grillplatser, vindskydd, toaletter och sommarcafé (Nya slottet Bjärka-Säby) utmed leden. Bussanslutning finns också på flera ställen. Läs mer om vandringen här!

Vandring längs Kinda kanal

 

2. Långvandring från Harvestad/Ullaberg till Gamla Linköping

Vandringen går från Harvestad i södra Linköping genom Ullaberg, Ullstämmaskogen, Ekängsdalen, Vidingsjöskogen, Tinnerö och för att avslutas i Vallaskogen och Gamla Linköping. En vandring som täcker in flera naturtyper med både djup barrskog, härliga ekhagar och mysiga fågelsjöar, perfekt för den som vill ha en vandring som är relativt flack och lättvandrand men ändå lite längre distans då vandringen är 16 kilometer. Karta över vandringen hittar du här!

Vid entréerna till de olika områdena och reservaten finns ofta grillplatser, picknickbord och på några platser torrtoaletter (Ullaberg, Ekängsdalen, Fröberget) och vattentoaletter i Vidingsjö Motionscentrum och Gamla Linköping.

Vandring Harvestad

3. Vandring Stora Vidingsjörundan samt södra Tinneröstigen

Vandringen går på spår och leder som används av många vandrare och motionärer och är relativt jämna men har partier med mer stenar och rötter. Det är en lång tur som går att vandra på en dag om man vill eller dela upp på två dagar med övernattning i vindskydd eller tält i område som inte är naturreservat.

Vandringen är ca 23 kilometer som tar dig genom stora delar av naturområdet. Turen täcker stora delar av Vidingsjöskogen med alla delområden och den södra och mellersta delen av Tinnerö. En vandring genom barrskog, våtmarksområden och eklandskap med hagmarker. Karta över vandringen hittar du här!

Tinnerö eklandskap

4. Vandra Rängen runt

Rängen Runt är en väldigt omtyckt vandringsled som bjuder flera spännande stopp under en 45 kilometer lång sträcka som går runt sjön Rängen. Vandringsleden bygger på Östgötaleden och Kyrkleden och längs med vägarna möts du av växlande natur, många badplatser och logi där du bokstavligen kan välja mellan slott och koja.

Du kan välja att vandra utvalda delar av leden bara över dagen, ta hela sträckan runt eller varför inte dela upp vandringen på tre dagar och övernatta på något av de trevliga boendena som finns längs med vägen? Mer information samt karta hittar du här.

 

Bjärka Säby slott, vandra Rängen runt

Fler vandringar

Två barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommarTvå barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommar

Naturupplevelser

Vandra med familjen

Naturupplevelser

Tillgänglig vandring
En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

Naturupplevelser

Tips för naturutflykten
vandring vid Stångånvandring vid Stångån

Naturupplevelser

Stadsnära vandring

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.