Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

I Gamla Linköping far du 100 år tillbaka i tiden till kullerstensgränder och röda trähus där gator och torg är smyckade med stjärnor, granar och girlanger och julljusen lyser i fönstren. Här får stora som små uppleva och lära om äkta gammeldags jul. Välkomna till Tidernas Jul!

Lär om julen som den var förr i tiden

I juletider kläs museihemmen i Gamla Linköping i julskrud och fönstren pryds med julutställningar och uppbyggda julmiljöer. Som dockskåp kan man stanna och kika in och lyssna på berättelserna om våra jultraditioner.

Se historien komma till liv och lär om seder och bruk när gammaldags julsysslor visas upp i de julpyntade museihemmen med hjälp av duktiga museipedagoger på någon av de bokade julvisningarna. Hur såg julbordet ut förr? I Villa Lugnet har bordet dukats med skinka och Janssons frestelse och ur skåpen och lådorna har familjens julpynt tagits fram. Blir vi verkligen snälla av att äta pepparkakor och varför står halmbocken under granen? Delta i någon av Gamla Linköpings julvisningar som går av stapeln under tre tillfällen under Tidernas jul. Läs mer på länken.

En familj löser mysterier i LasseMajas Deckarhus

För barnen – gammeldags julkul och mysterier

Stora som små älskar Gamla Linköping, inte minst under Tidernas Jul! Cloettas butik är fylld av julgotter. I Gamla Linköping kan familjen upptäcka julen och Gamla Linköping på egen hand. Ta med barnen på den mysiga julpromenaden eller låt barnen delta i ett klurigt julbingo! Missa inte heller Tomteverkstad på Just Wood, där barnen kan tassa runt i Tomteverkstaden och se hur leksakerna får liv.

Även i Valleby är det jul och passa på att besöka LasseMajas Deckarhus och lösa något av deras kluriga mysterier. Till mysterierna bokar ni biljett i förväg via länken nedan. Vill ni inte lösa mysterier just idag går det bra att ta en fika i Panini och Bernards café.

En butik i Gamla Linköping.

Handla unika julklappar

Här i Linköpings egna “Gamla stan” bland charmiga gränder, gömmer sig många charmiga småbutiker fyllda av hantverk och genuina klappar. Under första och andra advent arrangeras årligen den klassiska julmarknaden i stadskvarteren. Ett måste för den som vill uppleva äkta julstämning!

En oas fylld med garner är Stickaboa eller handla vackra konsthantverk hos Anderska. Hos Tvålmakaren möts man av magiskt doftande handgjorda tvålar och ett riktigt paradis för barnen är Ankungens Barnbokshandel & leksaksbod. Bokhandeln arrangerar en tävling där man ska titta i skyltfönstret och och gissa hos vilka julböcker bilderna är hämtade.

Planera gärna besöket och spana in butikernas öppettider före.

En liten pojke fikar i Gamla Linköping

Fika med sju sorters kakor och våfflor

När magarna börjar kurra finns allt gott man kan önska sig nära till hands i Gamla Linköping! Det kan knappast finnas något mysigare än att krypa in på en gammeldags fika på charmiga Dahlbergs Café, att avnjuta alldeles rykande varma våfflor på Skönfärgargårdens våffelstuga eller ta en fika i Panini och Bernards Café på LasseMajas deckarhus.

Ett rum på Hilma Winblads i Linköping

Stanna kvar över natten

Mitt i Gamla Linköping finns alldeles underbara Hilma Winblads B&B att övernatta på. Här bor man i charmiga modernt renoverade rum i gammaldags anda. Valla Vandrarhem håller öppet under julmarknadshelgerna i början av december samt under julhelgen.

Gott om mysiga landsbygds B&Bs finns också runt om på landsbygden. Föredrar man cityhotell finns i Linköping alla de stora hotellkedjorna, privatägda mysiga hotell liksom ett av Sveriges äldsta Stadshotell, Elite Stora Hotellet med utsikt över Stora Torget.

En flicka drar en pulka efter sig.

Om snön kommer

Packa ner fikat, klä dig varmt och plocka med dig pulkan när snön äntligen ligger på marken! Det finns en fantastisk pulkabacke på Valla Gård strax intill Gamla Linköpings stadskvarter. Eller ska ni kanske tävla om vem som bygger den bästa snögubben?