Barn som leker i Trädgårdsföreningen

Tips: Det här kan du göra i Linköping med barn

I Linköping finns det en mängd olika aktiviteter att hitta på om man är liten och nyfiken. Vad sägs om att till exempel ta med barnen på en upptäcksfärd i det historiska Linköping? Att tillsammans lära er mer om hur det var att leva här för 100 år sedan? Eller kanske föredrar ni att åka till simhallen och plaska? Hur ni än väljer att tillbringa er tid tillsammans kommer här några härliga tips på hur du och dina barn kan få utlopp för er lekfullhet i Linköping!

Flygvapenmuseum – Ett mecka för flyg- och teknikfantaster

Ett besök på Flygvapenmuseum är ett absolut måste när ni är i Linköping! Det är givande och roligt för alla, oberoende av förkunskaper, ålder och intressen. Inte nog med att muséet har en imponerande samling av flygplan - utan här pågår även ständigt evenemang som kommer att få dina små att le. Varför inte ta med familjen på familjefredagarnas upptäckarstund? Eller gå på en guidad visning lämpad för barn? Kalendariet på Flygvapenmuseum varierar per vecka och säsong - men få superkoll på vad som ligger i närtid på den egna webbplatsen!

På Flygvapenmuseum får ni följa med på en oförglömlig resa genom 1900-talets flyghistoria fram till dagens JAS 39 Gripen. Utöver de många världsunika flygplanen - från pionjärtid fram till idag - finns här en Gripen-simulator där ni kan testa på hur det är att vara en pilot. Under flygpasset får ni testa på att lyfta, flyga och landa flygplanet - läs mer och boka på Flygvapenmuseums hemsida. Upptäck även Flyglabbet, museets science center, där ni kan lära er mer om flyg i spännande experimentstationer. Runda av besöket med en lunch eller fika i den mysiga restaurangen Calle C. Bra att veta är att restaurangen erbjuder särskild barnmeny med barnportioner som mättar magarna alldeles lagom när de börjar kurra.

Besök Flygvapenmuseums webbplats

Flygvapenmuseum

Gamla Linköping – där historia blir till verklighet

Ta med dig barnen på en historisk resa tillbaka till det Gamla Linköping – platsen där historia blir till verklighet. Friluftsmuseet Gamla Linköping skildrar Linköping runt sekelskiftet 1900 där du och din familj får följa med på en minnesrik tidsresa och upplev stad, skog och land som för hundra år sedan!

Under sommaren vaknar kvarteren verkligen till liv. Mellan juni till mitten av augusti tar ”Tidernas sommar” plats och området blir lite extra levande och fylls med familjeaktiviteter. Klä ut er i tidsenliga kläder och besök lek- och lärmiljöerna Barnens Bod, Bryggaregården och repslageriet. Prova på hur det var att sitta i en skolsal när förra seklet var ungt, gå in i den gamla handelsboden som bland annat säljer karameller i strutar, gör ett besök i barnbokhandeln, se teater, eller åk häst och vagn. Prickar ni in ert besök under denna period kan ni även ta chansen att få med tuff-tuff-tåget som tuffar runt i området! Funderar du över matmöjligheter inför ert besök råder här ingen brist - ät våfflor eller husmanskost i området eller passa på att få med er en korg med pannkakspicnic.

När snön ligger tätt under december månad vallfärda familjer hit för att komma i riktig julstämning. Julhandel smyger sig fram och en marknad tar plats under helgtid. Då kan ni shoppa allt från hantverk till mat med klingande körer som sjunger julmusik i bakgrunden. Det går inte att låta bli att sugas in i den härliga stämningen julen för med sig i denna magiska miljö.

Att göra sitt besök till en heldag är inga som helst problem - oavsett säsong. Det finns mycket att upptäcka året runt!

Besök Gamla Linköpings webbplats


Gamla Linköping

Valla gård och Lill-Valla – Linköpings landsbygdhistoria och största lekpark

Om ni fortsätter att utforska Gamla Linköping, kommer ni även upptäcka Valla gård och Vallamuseerna som visar Linköpings landsbygdshistoria. Bara genom en liten promenad från stadskvarteren ligger denna underbara plats. Här får ni nära möten med såväl djur som natur. Passa på att under sommartid utmana vandra i Östergötlands största minigolfbana som har två 18-hålsbanor att välja mellan. Glöm inte heller att packa picknickkorgen för här finns massvis av mysig grönyta. Under skolterminerna ordnas barnridning på söndagar vid Vallagård. När den glittrande snön når Linköping och vintern frossar – då det det Vallamassivet som bjuder in till fartfyllda lekar i den massiva pulkabacken. Då finns bara en sak att säga... ETT, TVÅ, TRE - ÅK!

Här ligger även Linköpings största lekpark, barnens paradis, Lill-Valla, som är perfekt för lek och stoj. Lekparken har tre stora lekområden med allt från linbanor till rutschkanor. Här kan dina barn verkligen få utlopp för sin energi om de har massa spring i benen!

Besök Linköping kommuns webbplats

Lill-Valla

Trädgårdsföreningen – lekyta med många möjligheter

Ni behöver inte åka långt för att njuta av de möjligheter säsongen för med sig, utan kan göra det mitt i hjärtat av Linköping – Trädgårdsföreningen, en härlig oas belägen centralt i staden. Här finns stora öppna ytor som erbjuder möjlighet till spring och lek. Till de allra minsta barnen finns en lekpark med gungor och klätterställningar och annat kul. På vintern görs en liten skridskobana i ordning i parken och sommartid är det beachvolleyboll som lockar stora som små. Här finns nämligen tre stycken fullt utrustade banor som går att hyra per timme för en slant.

Om det börjar kurra i magarna kan ni alltid ta en paus och äta på Tropikhuset. Eller varför inte sträva upp till utkikstornet tillika caféet Belvederen och släcka törsten och blicka ut över staden? På riktigt fina dagar kan ni se ända ut till sjön Roxen. Det går också bra att njuta av en picknick i parken och solbada en stund, bara fantasin sätter gränser på hur du tillbringar din dag med barnen i Trädgårdsföreningen.

Besök Linköping kommuns webbplats

Trädgårdsföreningen

Björkö 4H

Ta med familjen ut i natursköna Ljungsbro och upplev nära möten med hästar, grisar, får, getter, ankor, höns, kaniner, katter och en åsna. Klappa, mata mys, rid, åk traktor, eller testa på att var bonde för en dag. Björkö 4H erbjuder även möjligheten till att ha barnkalas.

Besök Björk 4H's webbplats

Björkö 4H

Äventyrsgården Amundebo Södergård – ett familjeäventyr söder om Linköping

I de södra delarna av Linköpings kommun, närmare bestämt i Ulrika, ligger Äventyrsgården Amundebo Södergård. En plats för alla som har benen fulla av lek och spring. Hoppborgar, klätterborg, trampbilsland och annat mycket finns att utforska på denna vackert belägna plats. Inte nog med det – här bor även höns, getter och kaniner som barnen kan bli kompis med. Eller varför inte ta sig en åktur med Grållen – en traktor med vagn som kör en slinga genom skogsområdet?

Det är även här självaste tomten håller hus i juletid! Då förvandlas Äventyrsgården till ett riktigt vinterland. Ta med dig barnen och ta er igenom den trollfyllda, murriga vinterskogen som leder upp till tomteborgen och träffa tomten. Efter några minuters pulsande genom snö är ni framme. Där sitter tomten och väntar på förväntansfulla barn vid sin brasa och tar emot önskelistor och delar ut kramar.

Besök Amundebo Södergårds webbplats

Amundebo Södergård LÅNAD BILD

Ekenäs slott - Riddarspel, julmarknader och spökvandringar

Ska man besöka ett slott med många muntrationer även för barnen så kan vi rekommendera Ekenäs slott. För att komma dit tar man väg 35 mot Åtvidaberg. Vid Vårdsbergsrondellen strax utanför Linköping finns fortsatt skyltning. Slottet ligger cirka två mil härifrån. På Ekenäs ordnas riddarspel, julmarknad, konserter och spökvandring.

Riddarspelen på Ekenäs slott anordnas i maj och är en stor attraktion som lockar besökare och barnfamiljer från hela Östergötland. Slottsområdet förvandlas då till tidsenlig medeltid där det pågår tornerspel, en historisk marknad med medeltidsbyn Carnis. Under denna helg pågår en mängd olika aktiviteter - hoppborg av halm, riddar- och prinsesskolan fäktning med mjuka vapen och mycket mer.

Besök Ekenäs slotts webbplats

Ekenäs slott

Mutebo-Aspnäs Järnväg & Café - Färdas genom naturen på en miniatyrjärnväg

Under sommartiden har Mutebo-Aspnäs Järnväg & Café öppet. Färdas genom naturen i en alldeles unik upplevelse i det tuffande miniatyrångloket som eldas med kol som tar er fram. Turen tar cirka 15 minuter på en sträcka av 1 km. När färden är över kan ni avnjuta fika på cafét som ligger intill där det serveras hembakat och glass. För att nå anläggningen tar man sig med bil eller buss 540, avstigning Mutebo.

Besök Mutebo-Aspnäs webbplats

Mutebo-Aspnäs Järnväg & Café

Hangaren Hot Sport Center - aktiva aktiviteter inomhus

Den som är sugen på att åka inlines, skateboard eller BMX bör ta sig till stadsdelen Ryd. Där finns Hangaren Hot Sport Center, där man dessutom kan testa att ta sig upp för den 14 meter höga klätterväggen.

I gymnastikhallen finns det chans att hoppa trampolin och de ungdomar som bor här i Linköping kan delta i olika typer av danskurser här. Det arrangeras också disco ett par gånger varje höst- och vårtermin. På sommaren kan man dra hit med kompisarna och spela beachvolleyball. För dem som har glömt matsäcken finns det en uteservering.

Besök Hangarens webbplats

Hangaren

Fun Skate Park - En av Sveriges största utomhusskateparker

Till de lite äldre barnen finns flera olika anläggningar i Linköping för roliga aktiviteter. Dels har vi en av Sveriges största utomhusparker, Fun Skate Park, där man kan öva sina trix och finslipa sin kickflip. Fun Skate Park är en utomhusskatepark i betong som är hela 1.451 kvadratmeter stor. Den ligger i Ekholmen, i Linköpings södra delar.  Hit kommer skatare från när och fjärran för att ge sig i kast med de bumps, trappor, banks, gaps, rails och ledges som finns här. Parken är uppbyggd så att åkarna kan välja olika sätt att ta sig runt. De flesta har egen utrustning, men det finns även möjlighet att låna på fritidsgården som ligger i närheten.

Besök Fun Skate Parks webbplats

Fun Skate Park i Linköping


Se fler aktiviteter du kan göra i Linköping med barn

Bowling i Linköping

Strandgatan Två

Välkommen till Strandgatan två, det nyrenoverade gigantiska nöjespalatset precis intill stångån i Linköping.
Man som åker på en wakeboard i Linköping

Linköping Wake Park

Vill du prova på wakeboard, men har ingen båt?* Då är Linköping Wake Park det självklara alternativet för dig!

Sporthallens bowling

Välkommen till Sporthallens Bowling! Här kan alla bowla. Ingen är för gammal och ingen är för ung - samla familjen och vännerna och boka en bana.

Funkis

KFUM Funkis är en lek- och mötesplats för barn i åldern 3 – 11 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och deras familjer.

Passagen

Konsthallen vid Stora torget arrangerar sju utställningar per år med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer.
fem personer gör volter på studsmatta i trampolinparken Yoump

Yoump

Yoump är ett hus där gravitationslagen har upphört att existera. Känn den totala rörelsefriheten i en lokal med trampoliner från vägg till vägg!

Familjemeckat Östergötland

Med utgångspunkt i Linköping, har du hela Östergötland som din spelplan för att hitta de där perfekta familjeaktiviteterna med barnen! Efter att ni redan hunnit bocka av några av Linköpings höjdpunkter såsom Flygvapenmuseum och Friluftsmuseet Gamla Linköping, kanske ni fortfarande har ett sug efter mer, finns några närliggande spännande barnäventyr.

Linköping ligger nämligen mitt emellan Sveriges vildaste och barnsligaste attraktioner - Kolmården och Astrid Lindgrens Värld. Med cirka en timmes bilresa till varje kan man besöka båda två och vila ut på ett av Linköpings många familjevänliga hotell däremellan.

Besök Kolmården     Besök Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens värld