Drönarbild över en hjärtformad sjö i Linköping

Topplista: 5 naturpärlor

Det finns så många bra anledningar till att vistas mer i naturen! Utelivet passar alla och är dessutom gratis - och bäst av allt? Linköping omfamnas av mängder av lummiga skogar och gyllene slätter, här finns naturupplevelser i alla dess slag! Använd alla de fem sinnena - syn, hörsel, smak, lukt och känsel på ditt äventyr i några av våra naturpärlor i Linköping. Plocka svamp, vandra, paddla, cykla eller promenera. Vi har listat några naturpärlor vi är lite extra stolta över att ha i Linköping! Närheten till natur och grönska får oss helt enkelt att må bra.

Kinda Kanal - 8 mil av naturupplevelser

Att upptäcka Kinda Kanal är att upptäcka 8 mil av härlig natur! Kanalen bjuder på flera sjösystem och slingrar sig från natursköna Kindabygden, fortsätter genom femton handdrivna slussar till centrala Linköping, vidare ut i sjön Roxen.

Lämna vardagens stress bakom dig och ta ett steg ut i naturen, här finns så många äventyr! Du kan ta dig fram längs med kanalen på flera sätt. Varför inte med båt? Antingen kan du hoppa på en kryssningstur med Rederi AB Kinds M/S Kind och unna dig det där lilla extra. Ombord serveras god mat, härlig musik och du får tillfälle att umgås med vänner samtidigt som ni tar er fram genom det lummiga landskapet. Det går självklart även utmärkt att slussa dig fram på egen hand i egen skuta.

Ett annat härligt sätt att upptäcka Kinda Kanal är till fots. Tänk vilken känsla att vandra längs med kanalen där du passerar varierad och spännande natur first hand! Vandringen tar dig genom djupa skogar, över slättlandskap och förbi glittrande vatten. För den som vill göra sin vistelse lite längre, finns det allt från enklare vandrarhem till pensionat med smakrik middag och bästa hotellstandard. Ett tips är att kombinera en kryssning med en vandringstur, vilket du enkelt gör på kindakanal.se. Här finns flera utflyktsförslag och paket som låter dig upptäcka naturen samtidigt som du bor kungligt på någon av områdets mysiga boenden.

Det här är en riktig naturpärla året runt, men älskar du den vackra svenska sommaren lite extra mycket, så välkommen till din naturoas.

Besök webbplats

Stångåstråket - Ett pärlband av platser att besöka

Stångåstråket är precis vad det låter som - ett stråk längs med Stångån, och en koncentrerad del av Kinda Kanal. Sträckan är på 14 kilometer och tar dig längs med Stångån Kinda Kanal och är fullt av möjligheter, oavsett om du vill cykla, promenera, fiska, paddla, åka båt eller motionera.

Varför inte åka på en dagskryssning med passagerarbåten M/S Kind? Eller hyra en kajak hos Linköping Kajak och paddla längs med vattenleden? Detta stråk är mycket populärt bland Linköpingsbon - här tar många en tur runt ån på kvällskvisten. Om du ändå är ute och motionerar kan du även passa på att stanna till vid Snugganparken vid Tannefors slussar, och utmana din styrka i det utomhusgym som ligger här.

Förbered annars en picknickkorg och slå dig ner vid någon av slussarna du stöter på. Stråket är otroligt vackert oavsett årstid.

Linköping har även en egen Wakeboard Park som ligger i Stångån! Hur härligt låter det inte att en het sommardag kunna färdas på bräda mitt i hjärtat av Linköping? Traditionellt sett krävs en båt för att utöva vattensporten, men tack vare ett kabelsystem och en tyst, miljövänlig motor fungerar det ändå! Stångåns senaste lekkamrat är en perfekt aktivitet för dig som älskar vatten och action. Naturen runt om här, har verkligen mycket att erbjuda.

Att utforska Stångåstråket är att utforska slussar, badplatser, båthamnar, parker, caféer, restauranger, friluftsområden och vandringsleder. Allt är enkelt att upptäcka, hur du än väljer att färdas. 

Besök webbplats

Rängen Runt - Perfekt för naturälskaren

Rängen Runt är en vandringsled som bygger på Östgötaleden och Kyrkleden med en sträcka på cirka 45 km och som tar dig runt hela sjön Stora Rängen. Leden bjuder på växlande natur, många badplatser och logi där du bokstavligen kan välja mellan slott och koja. Tidsåtgång för vandringsleden är cirka 12 timmar.

På din färd kommer du att passera många pärlor. Som bland annat Vårdnäs Stiftsgård. Här kan du ta en paus och avnjuta god mat i restaurangen, ta dig ett dopp i det blå, eller bara njuta av utsikten på en av de många klippor som omger platsen innan du tar dig vidare i naturen. En annan pärla du kommer passera är Stafsäters Gårdsglass - ett måste att stanna till vid om man är i Linköping. Detta är också den perfekta rastplatsen om du blivit lite varm under din vandring och behöver svalka dig en aning. Bussförbindelser finns främst på sjöns östra sida så för den som vill hålla sig till kortare vandringar.

Det finns otroligt mycket mer att se här än bara underbar natur - 7 badplatser, 4 vindskydd, 2 caféer, 4 hotell/vandrarhem, 2 hembygdsgårdar och 150-250 (minst) välvilliga och hjälpsamma bybor. Det är bara att bege dig ut på äventyret!

Besök webbplats

Tinnerö Eklandskap - Ekarnas mecka

Är du lite extra förtjust i naturens ekar? Då är ett stopp i Eklandskapet ett måste. I Linköpings södra trakter är nämligen ekbeståndet ovanligt stort. Eklandskapet omfattar områdena Brokind, Bjärka-Säby, Sturefors och kommunens största naturområde, Tinnerö, som också är den mest centrala delen endast 2 kilometer bort från Stora torget.

Det är en fantastisk upplevelse att upptäcka hela Eklandskapet - men just i Tinnerö, finns det lite extra mycket att njuta av. Av all den natur som finns här, är det uteslutande mest ekar, men det finns även barrskogar och våtmarker. Vi menar, spana in våtmarksbilden?! Hur häftigt ser det inte ut? Den varierande naturen gör att det totala växt- och djurlivet är mycket rikt här. Inte nog med det, det är faktiskt inte bara naturen som är intressant. Tinnerö har också en fascinerande kulturhistoria. Landskapet är fyllt av fornlämningar och inte minst från romersk järnålder.

Eftersom vi har Tinnerö inpå knuten av stadskärnan är det inga problem att ta sig hit genom att promenera från centrum. Men om du vill upptäcka området föreslår vi dock att du tar cykel eller bil hit. Från Karlaplan i norr till Rosenkällasjön i söder så är området nära sju kvadratkilometer stort!

Besök webbplats

Östgötaslätten - Väster om stan

Sist men inte minst - Östgötaslätten! Östergötland är allmänt känt för sina vackra, stora slätter och hav av gula rapsfält. Mitt bland detta hav av guld, gömmer sig många guldkorn och mysiga utflyktsmål. Vill du uppleva naturen och livet på landet first hand - ta då en cykeltur runt den charmiga rutten "Väster om stan", med flera olika stopp där du hittar hantverk från bygden, fynda second hand och kan ta en fika. 

Vacker natur, frisk luft och trevliga människor - det är vad du kan förvänta dig här. Njut av grönskan, nybakade godsaker och charmig shopping i härlig miljö. Du får även nära möten med djur längs med färden.

Psst... Är du på cykeltur i dessa trakter har du även nära till Bergs Slussar vid Göta Kanal som också har mycket naturskönhet att erbjuda. Du kan läsa mer om vad det finns för möjligheter i Bergs Slussar lite längre ner på sidan.

Besök webbplats


Vill du upptäcka mer av Linköpings natur?

Bergs slussar - Göta kanals största attraktion

Göta kanals största attraktion är Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar på Göta kanal och det är verkligen ett skådespel att se hur vattenmassorna strömmar i slussarna. Den ...

Kanot & kajak - Paddla i Linköping

Ett utmärkt sätt att uppleva Linköping och vår vackra natur är från vattnet. Följ med på en guidad kajaktur, bege dig ut på egen hand eller med en grupp vänner. Det finns många alternativ för ...

Fiske

Stora och Lilla Rängen, Järnlunden, Roxen, Ärlången, Kinda Kanal och Göta kanal. Alla dessa är vattendrag i och kring Linköping som ger möjlighet till bra fiske.

Cykla i Linköping - Upptäck Linköping på cykel

Cykel är i särklass det bästa och smidigaste sättet att ta sig runt Linköping. Här finns ca 50 mil cykelväg, varav 10 mil underhålls vintertid, så förutsättningarna för en lyckad cykeltur är riktigt ...


Guide till naturen i Linköpings kommun

Det finns så otroligt mycket fin natur i Linköpings kommun att ta del av. En annan skönhet du inte får missa är Viggeby naturreservat som består av flera öar och en långsträckt udde ut i sjön Järnlunden. Vandringslederna i området går över blomsterrika hällmarker, genom fina ekmiljöer, lummiga lövskogar och böljande, öppna betesmarker.

Sedan så har vi även Ycke urskog i Ulrika, som ligger i den södra delen av kommunen. Denna naturpärla är en av länets få urskogsrester som bjuder på en tidlös och spännande skog. Den äldsta tallen i Yckne grodde redan under sent 1500-tal!

För att få koll på all naturskönhet som finns i Linköpings kommun, besök gärna naturkartan. Naturkartan guidar dig till fler spännande vandringsleder, naturreservat, entréer och besökvärda platser.

Besök webbplats


Natur i Linköping