Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Skryt om din nya hemstad

Både nya och gamla rävar kan behöva hjälp om vad som inte får missas i Linköping!

Person som cyklar på Hunnebergsgatan i LinköpingPerson som cyklar på Hunnebergsgatan i Linköping

Har du kanske flyttat från ditt hemhem för att plugga här i Linköping? Då kan vi bara anta att nära och kära kommer för att hälsa på och vill att du visar dem runt. Det kan ju också vara så att du är den inbitna Linköpingsbon som dina klasskompisar förlitar sig på för att ha koll på allt – men alla kan ju inte veta allt. Någon gång efter skolstart behöver du få koll på sakerna som sker utanför väggarna av din studentlägenhet. 

Varje stad är känd för något, Linköping för mycket! Kanske beror det på vem du frågar och du får olika svar – associationerna till Linköping är flera –  flyg, två kanaler, en blodig historia, ett häftigt universitet, eller framgångsrika hockey- och fotbollslag, you name it!! Oavsett orsak så finns det några pärlor här du bara inte får missa att visa upp. Låt dig inspireras av topp 5 att se och göra i Linköping!

Bergs Slussar, Göta Kanal – Linköpings skärgård(sliv)

En halvtimmas cykeltrampande norr om Linköpings centrum hittar du stadens egen lilla oas, Bergs slussar vid Göta Kanal. Njut av båtglada resenärer, underbara sommardagar och smakrika matupplevelser i hamnlivet som myllrar i området sommartid. Tänk vilken lyx att kunna kombinera citypulsen med den lugna hamnidyllen, med bara en cykeltur emellan!

I Bergs slussar finns allt från kulturhistoriska upplevelser, grön natur, smakfullt restaurangliv och slussande båtliv. Hjärtat i Bergs slussar, som enligt många är själen i hela Göta kanal, är Carl Johans slusstrappa. Trappan imponerar med sina sju sammankopplade slussar som tillsammans är kanalens längsta slusstrappa. Det är en hisnande upplevelse att se båtarna lyftas eller sänkas de 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn.

Linköpings Domkyrka – Sveriges bäst bevarade medeltida katedral

När du närmar dig Linköping kommer du se ett kyrktorn som sträcker sig mot himlen. Ett kyrktorn som visar dig vägen in till hjärtat av staden. Det är Linköping Domkyrkas höga torn på du tagit sikte på. Väl framme på plats kommer du förmodligen att känna dig liten i jämförelse med det imponerande 107 meter höga tornet!

Linköpings domkyrka är Sveriges bäst bevarade medeltida katedral och här finns mycket att upptäcka; de gotiska blindarkaderna med sina märkliga stenfigurer, Golgata – glasskulpturen från Orrefors, Maria som brer ut sin mantel av blommor över oss från ett av fönstren. När du är inne i kyrkan kan det bli så att du tappar andan av dess skönhet. Det här är verkligen ett måste för alla historieupptäckare!

Stora torget – Ett pulserande cityliv

Stora Torget i Linköping erbjuder liv och rörelse natt som dag. Sommartid vimlar staden av uteserveringar där det på varma sköna kvällar är svårt att få en sittplats, eftersom alla vill vara där för att träffa vänner och bekanta och känna atmosfären.

Stora Torget ligger mitt i shoppingstråket och omges av restauranger och krögare av alla dess slag. Torget är även en levande evenemangsplats – här har invigningar av bland annat Vinterstad i ljus, Linköpings Stadsfest och Musikhjälpen hållits. Och många kommer! Håll koll i vår evenemangskalender för alla händelser som sker på denna plats.

Flygvapenmuseum – Det svenska försvarets utveckling

Ta besöket till höga höjder i flygstaden! Flygvapenmuseum är den ultimata platsen för dig som fascineras av unika, historiska flygplan! Här får du lära dig mer om det svenska försvarflygets utveckling och se unika samlingar föremål. Du har även möjlighet att spaka JAS 39 Gripen-simulatorn och prova på att vara stridspilot för en stund. Det pågår även ständigt aktiviteter för hela familjen med allt från experimentshow i flyglabbet till guidade visningar i museets lokaler. I Kalla Kriget-utställningen kan man exempelvis uppleva tidstypiska svenska hem från början av 1950-talet till slutet av 1980-talet.

Flygvapenmuseum i Linköping har även fått en placering på “de 10 bästa museerna i Sverige” av TripAdvisor. Besökarna har talat själva – det är något magiskt över detta museum.

Friluftsmuseet Gamla Linköping – Linköping för 100 år sedan

En kort promenad från Campus Valla kan du besöka Friluftsmuseet Gamla Linköping och färdas tillbaka i tiden 100 år. Stadskvarteren andas sekelskiftet 1900, med allt från en mängd historiska miljöer, utställningar och butiker i charmiga trähus till sommarevenemang och konserter i den anrika miljön på Folkparksteatern. Tillsammans med naturreservatet Vallaskogen och den lantliga miljön på Valla Gård, som man lätt når till fots eller med tuff-tuff-tåget sommartid, erbjuder museet något för alla, stor som liten.

Gamla Linköping är ett av Östergötlands största besöksmål och ett av Sveriges mest besökta museer och det finns en anledning varför! Gamla Linköping är öppet (och lika charmigt) året runt, dessutom utan entréavgift.

Om du tycker dig känna igen några av miljöerna här, kan du faktiskt ha varit här förut! Har du någon gång under din barndom sett filmen “Rasmus på luffen”? De stadsmiljöer som syns i filmen är faktiskt från Gamla Linköping! Coolt va?

Ta del av mer studenttips!