Studenternas ordlista
Kravaller, ovve, tenta och dugga – Känner du dig också helt lost i studenternas slang? Ta det lugnt, nu går vi igenom vilka ord du kan tänkas behöva i plugget – eller om någon i din närhet börjar prata om ord du inte förstår. Häng med!
-
Nolle-P och Nollan
Mottagningsperioden i början av läsåret som sker i mitten av augusti för höstterminen samt mitten av januari för vårterminen kallas för Nolle-P (nolle-perioden) för studenterna. De nya studenterna kallas alla för nollan under mottagningsperioden (en nollan, flera nollan). Detta för att den nya studenten fortfarande har noll högskolepoäng, de försöker alltså inte vara elaka.
-
Tenta, Omtenta och Dugga
Tenta är ett större prov eller examination som ofta utförs i slutet av en kurs. Om du inte klarar tentan kan du få skriva en omtenta. Dugga är ett mindre prov eller test som görs inför tentan som ett hjälpmedel för studenten så hen vet att den har koll på ämnet eller de olika momenten. Eftersom tentor oftast ligger runt samma tider för alla studenter brukar veckorna inför tentorna kallas för tenta-p (tentaperioden) och många studenter pluggar nästan konstant.
-
Ovve
Ovve är en förkortning på ordet overall. Plagget ovve är heligt för studenterna och bärs ofta under fester, mottagningsperioden och andra tillfällen. Färgen på ovven och dess revärer bestäms utifrån vad studenten studerar för program. Ovven fylls även ofta av tygmärken som representerar föreningar, besökta event eller rolig kuriosa.
-
Kravall, Sittning och Gyckel
Det arrangeras ofta olika sorters event av studenterna. De mest studentikosa är Kravallen och Sittningen. Kravall är inte så farligt som det låter utan är en fest där studenterna bär overaller. Ordet kravall står då för krav på overall. En sittning är en middag med många gäster där det serveras mat och bjuds på gyckel (även kallat spex) som ofta består utav en sång eller annan underhållning.
-
VFU
Egentligen kallat verksamhetsförlags utbildning. Det är när man som student har praktik inom yrket man utbildar sig till.
-
Campus
Områden där studenter har sina studiesammanhang på ett och samma ställe. Här kan studenterna ha allt från sina tentor till sina fester. För LiU-studenter i Linköping finns det campus i Valla samt vid Universitetssjukhuset.
-
Fadderi, Festeri och mästeri
Det finns flera olika föreningar som arrangerar diverse event under studietiden. Ett Fadderi är en förening som planerar och genomför Nolle-P för de nya studenterna. Dessa är vanligtvis lite underligt utklädda under nolle-P, vandrar i grupp och pratar lite speciellt. De kan se lite farliga ut men är ingenting att vara rädda för. Ett Festeri är en förening som under året genomför fester, kravaller och sittningar under året, men även andra evenemang som till exempel tävlingar! Ett mästeri är ett gäng som är en kombination av ett fadderi och ett festeri och gör båda delarna.
-
Kår, Fakulteter och Kårhus
En kår är en intresseorganisation som jobbar för att studenterna ska ha en bra studietid, de kan nästan ses lite som studenteras fackförbund. På LiU finns det tre kårer och var och en representerar olika fakulteter, alltså olika utbildningsområden. Det finns den tekniska (TekFak), den filosofiska (Filfak) samt den medicinska (medfak) fakulteten. De studenter som väljer att “gå med” och betala en medlemsavgift i kåren får stöd från kåren om det är något de känner de behöver hjälp med under utbildningen eller studiesociala sammanhang. Kårerna äger tillsammans kårhus som finns runt om i Linköping. Det är här som studenterna arrangerar fester, pubar, kravaller och sittningar.
-
Akademisk kvart
Ha extra koll på tiderna i schemat! Ofta kan en föreläsning för studenterna börja en kvart senare än vad som kanske känns “normalt”. Vid tillfället som grupparbeten eller mindre lektioner som börjar “10” så rullar nog många in närmare 10.15 då den akademiska kvarten vara självklar för många deltagare, men står det till exempel 8.00 då är det 08.00 som gäller. Detta kallas för akademisk kvart och sägs grunda sig redan under tiden då det var ovanligt för studenterna att bära med sig klockor och förlitade sig på kyrkans klockslag.
-
Stad i ljus
Studenternas nationalsång Stad i ljus av Tommy Körberg avslutar alla fester som hålls. Du har väl inte missat klippet från Musikhjälpen på Stora Torget 2015 när studenterna sjunger tillsammans med Rickard Söderberg? Helt magiskt – vi rekommenderar att du kikar in det här nedanför!