Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Går det att semestra mer hållbart? Självklart går det! Genom att tänka igenom sin resa i förväg och göra lite enkla val så går det utmärkt att besöka Linköping utan att det får så stor påverkan på miljön. Här finns några tips på ett lite grönare besök i Linköping!

Extra gröna boenden

Många av Linköpings besöksmål, stora som små, arbetar med att anpassas till en alltmer miljömässigt hållbar verksamhet. Här har vi gjort ett litet axplock av besöksmål som satsat extra på miljösmarta lösningar.

Hos Naturlogi bor du med skogen som närmsta granne. Här bor inte fler gäster än vad skogen klarar av och stugorna är till stor del byggda av virke från träd som tagits ner på grund av angrepp av granbarkborre, som alltså ändå skulle behövas tas ner. Här kan du beställa matkorgar att tillaga över öppen eld med råvaror som är hållbart producerade och ofta ekologiska.

Vårdnäs Stiftsgård har investerat i ett stort antal solcellspaneler på hustaken för att byta till energiförsörjning som är bättre för vår jord. Här är också fokuset på lokal och närodlad mat som serveras i restaurangen stort.

På Kullagården kan du uppleva att bo på ett ekologiskt jordbruk.

Go Glamping Swedens tält kan du bo bekvämt på en Sveriges kanske vackraste platser vid Berg slussar. Här drivs belysning, kylskåp och gräsklippare till stor del på solceller, trätrallen är byggd av återvunnet material, delar av möblerna är begagnade och muggar och bestick är i papper eller trä.

Ett av skogsrummet på Naturlogi utanför Linköping

Naturupplevelser i Linköping

Om något är grönt så är det naturen! Linköping som är känt för sina vidsträckta vidder på Östgötalätten och eklandskapen har mycket att erbjuda.

Tinnerö Eklandskap är norra Europas största eklandskap och ligger på gångavstånd från stadskärnan. Här njuter många Linköpingsbor varje dag av promenader, cykelturer, ridturer, fågelskådning och andra utflykter. Välj mellan slingrande stiger eller tillgängliga grusvägar och njut av lugnet och det böljande beteslandskapet och ståtliga ekar.

Östgötaleden är kärnan i vandringslederna i kommunen och sträcker sig genom hela kommunen, men det finns många fler leder och slingor att välja bland. Klicka här för fler vandringstips!

Den går ofta finfint att gå, cykla eller åka buss till underbar natur. Sök enkelt på bussmöjligheter hos Östgötatrafiken.
 
Vandringsled i Tinnerö

Kanalnära upplevelser

I Linköping har vi inte bara en utan faktiskt två kanaler.

Världskända Göta kanal med sommarparadiset Bergs Slussar är ett populärt besöksmål. Här är en bra utgångspunkt för en dagsutflykt längs kanalen till Borensberg och tillbaka. Cykel finns att hyra på plats av Kaffeteriet. Hit åker du enkelt buss från Linköpings Resecentrum eller med cykel på cykelbana genom det östgötska slättlandskapet. I samma område finns Väster om stan som består av flera besöksmål som erbjuder ekologiska närproducerade råvaror, loppisfynd och bevarade museiföremål. För att ta dig till de flesta av dem behöver du dock cykel eller bil.

Här kan du läsa mer om Bergs slussar och Göta kanal!

Kinda kanal som går genom centrala Linköping är en rising star som erbjuder omväxlande natur och består av både kanal och sjöar med vacker “insjöskärgård”. I och i anslutning till båda kanalerna finns mycket att utforska när det gäller kajak, vandring och cykling. Att uppleva slussning, från båt eller land, är en upplevelse i sig! Slussarna är handdrivna och bevarade i över 150 år.

Mer information hittar du här på kindakanal.se.

En somrig vy över Tannefors slussar

Hållbar shopping

Gillar du att strosa runt i butiker och hitta fynd men vill undvika nyproducerat? Det finns många butiker som erbjuder fina secondhand-varor runtom i Linköping.

Så oavsett om du vill hitta till någon specifik typ av butik eller vill planera in en loppisrunda i Linköping så har vi guiden för dig.

Se hela guiden till secondhandbutiker i Linköping här.

Bländebo loppis på landbygden i linköping

Handla närodlat från lokala producenter

Gårdsbutiker – På den bördiga Östgötaslätten finns många matproducenter som ger oss möjlighet att njuta av ett stort utbud lokalproducerad mat. Den kan du antingen handla i någon av gårdsbutikerna eller avnjuta på flera av stadens restauranger. Nedan hittar du några av Linköpings gårdsbutiker.

Bondens egen marknad arrangeras även under sensomrarna på Borggården i Linköpings centrum. Här samlas lokala matproducenter och du kan strosa runt bland nybakade kanelbullar, nyskördade morötter och tomater i olika färger. Läs mer om Bondens egen marknad här!

Shopping

Rökinge Gård

Läs mer

Shopping

Bondbönans odlingar

Läs mer
Bild på garn, får och alpackor på Ullspinneriet i BrinkBild på garn, får och alpackor på Ullspinneriet i Brink

Shopping

Ullspinneriet i Brink

Läs mer

Shopping

Elins lockar

Läs mer