Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Upplev allt från kulturreservat till raviner och sjöar och utforska det bästa av naturen med vår lista över kortare vandringar – perfekta turer för den som längtar efter en dos av frisk luft och vackra omgivningar men som vill ta en kortare tur. 

1. Stjärnorpsravinen – Förtrollande natur i en ravin

En lite undangömd men alldeles magisk vandringsled i Linköping är Stjärnorpsravinen. Och det är precis som det låter – en förtrollande ravin! Följ med in i den frodigt exotiska naturen som omsveps av lövskog och ormbunkar i vad som känns som tusentals. Trädens höga stammar sträcker sig upp mot himlen, där trädkronorna formar som valvbågar ovanför ditt huvud. Väljer du att vandra i hjärtat av ravinen får du sällskap av Stjärnorpsbäckens skvalpande ljud.

När stigen i skogen tar slut, möts du av en liten stentrappa – och har du inte stadiga ben, rekommenderar vi dig att promenera tillbaka då klättervana är önskvärt. Här kan du ta dig upp till marknivå och istället vandra på den höga branten.

Denna led är inte bara förtrollande, utan även en av Östergötlands rikaste fladdermusplatser.

Leden är cirka 2 km lång i medelsvår terräng och du startar nedanför Stjärnorps slottsruin. Det är ingen märkt led, men det finns en informationstavla vid redskapsboden bredvid parkeringen. Och som vi påpekade tidigare, är klättervana önskvärt om du vill ta dig upp ur ravinen via stentrapporna.

Stjärnorpsravinen

2. Kärna Mosse – Välkommen till orkidéernas paradis

Bubblande källor, vilt växande orkidéer och 250-åriga tallar – det har Kärna Mosse att bjuda på! Naturreservatet Kärna Mosse är ett av Östergötlands mest kända kalkkärr med massvis av spännande natur. Här växer imponerande tallar, ädellövs- och barrskog. Många träd har blåst omkull i skogen, vilket har gett den en vild och mer urskogslik prägel. Kärna Mosse kanske är som mest känd för den färgsprakande show av orkidéer man kan beskåda från början av juni till mitten av juli. Här finns det uppemot 15 olika orkidéarter som växer fritt i naturen.

Vandringen i Kärna Mosse består av en 2 km lång led genom reservatet. Under försommaren – besök dammen i norra delen av reservatet för att se grodor, vattensalamandrar och allehanda småkryp. Det finns två entréer med parkeringsplats och informationstavlor. Skyltade från Kärnavägen. Karta och mer information hittar du här

Kärna mosse naturreservat

3. Säby Västerskog – Kliv in i en trollskog

Vill du uppleva en riktig trollskog är naturreservatet Säby Västerskog den perfekta platsen. Naturen har en mångfald av svamp och vedlevande insekter såsom skalbaggar. Trädens medelålder beräknas till 180 år! Döda träd är basen för mycket av livet i urskogen och får ofta ligga kvar, så god rörlighet är ett måste för att ta sig fram här över stock och sten! Passa på att friska upp dig i sjön Stora Mörken strax söder om naturreservatet, där det också finns vindskydd och toalett. Vill du göra en avstickare rekommenderar vi dig några hundra meter bort från naturreservatet där det finns fina badklippor vid sjön Stora Rängen.

Reservatet nås från vägen mellan Bjärka Säby och Bestorp. Cirka 1 km söder om Bjärka Säby, vid Slåtterängen, är det skyltat “naturreservat” till vänster. Leden är cirka 1,5 km och ligger längs Östgötaleden. Karta och mer information hittar du här.

4. Viggeby – Sjönära vandring

Att vandra i Viggeby naturreservat, beläget på en halvö i Järnlunden, tar dig på en sjönära naturupplevelse. Här kan du kombinera somriga bad, upptäcktsfärder bland öar, fisketurer och vandring på ett och samma ställe. Slå dig ner vid en av de solvärmda strandklippor och koppla av efter en heldagsvandring. Rik flora och fauna och fritt fiske inom reservatet. Östgötaleden går in i området med ändpunkt här. Här i Viggeby finns dessutom iordningsställda grillplatser WC, utmärkta tältområden och vindskydd. Vandringen är 8,2 km lång men den går att anpassa om man vill gå kortare.

Viggeby naturreservat ligger cirka 2,5 mil söder om Linköping, strax väster om Brokind och är skyltat från väg 34. Passar perfekt för mysiga skogspromenader. Läs mer om vandringen här!

Viggeby

5. Vandring i Ullstämmaskogens naturreservat

Ullstämmaskogens naturreservat ligger relativt dolt i Vidingsjö friluftsområde, vilket gör att det inte är lika välbesökt som andra delar av området. Reservatet ligger också långt från stadens brus vilket gör det tyst och en riktig naturupplevelse. Både naturen och tystnaden gör det till en avkopplande upplevelse. Turen är ca 3,4 kilometer lång. 

En vandringstur med övervägande vandring i vacker barrskog med varierande ålder. En tur som går nästan helt och hållet i Ullstämmaskogens naturreservat. Vandringen går helt och hållet på skogsstig med ibland mycket rötter och stenar. Turen är enkel för att den är kort men den kräver mer av vandraren i och med stenar och rötter och är därmed en medelsvår vandring. Mer information om naturreservatet och närliggande vandringsleder i området hittar här

Ullstämmaskogen

6. Öna – Ett utflyktsmål till fattig skogsbygd

Vandra fritt i kulturreservatet Öna, bland bosättningar på stora flata berghällar som tillkom på 1600-1700-talet. Blicka ut över Stensjön och beteslandskapen runt kulturgården som också är den perfekta picknickplatsen. Byn är ett spännande utflyktsmål och visar det gamla Linköping och hur man levde i en fattig skogsbygd. Läs mer om kulturreservatet här!

Det finns ingen separat vandringsled, men Östgötaleden passerar intill Öna. Öna är ett fint utflyktsmål/stopp på väg till Ulrika eller Ycke Urskog (ta väg 34 söderut till Skeda Udde, därefter till Haraldsbo och sväng vänster mot Drögshult.) Efter cirka 5 km är det skyltat till Öna åt höger.

Öna kulturreservat

7. Ycke Urskog – Ronja Rövardottermiljö

Bli förflyttad till en riktig Ronja Rövardottermiljö med urskog och mossor. Vandringsmöjligheter både inom reservatet och den markerade urskogsslinga tar dig med på en tidsresa tillbaka till den gamla Svenska urnaturen. Ycke Urskog präglas av både gran och tall där det äldsta trädet är från tidigt 1700-tal. Att vandra här förutsätter god rörlighet på grund av fallna trädstammar kors och tvärs – kliv över och kryp under!

Vandringsslingan är cirka 1,5 km lång och är en del av Östgötaleden. För att ta dig hit åker du söder ut från Linköping, mot Ulrika. Cirka 2 km väster om Ulrika samhälle, mot Boxholm ligger urskogen. Det finns fint vindskydd och grillplats under tak. Intill p-platserna finns informationsskyltar. Stanna gärna kvar i området och besök Ulrika. Övernatta i någon av de sjönära stugorna på Amundebo Södergård, där också barnen har sitt paradis på Äventyrsgården. Läs mer om naturreservatet och vandringen här!

Ycke

Fler vandringar

Två barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommarTvå barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommar

Naturupplevelser

Vandra med familjen

Naturupplevelser

Tillgänglig vandring
En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

Naturupplevelser

Tips för naturutflykten
vandring vid Stångånvandring vid Stångån

Naturupplevelser

Stadsnära vandring

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.