Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Det finns många leder att vandra på i Linköping. Bland annat har vi Östgötaleden som i sin helhet är en lång vandring på 140 mil med en garanterad varierad natur- och kulturupplevelse. För att du ska få en överblick över vilka sträckor besökare och Linköpingsbor håller nära hjärtat har vi här sammanställt några av de mest efterfrågade lederna vi har i kommunen.

Vandra på Östgötaleden

Du behöver inte vara en van vandrare för att gå på Östgötaleden. Det viktigaste är ett par riktigt bekväma skor, vätska och matsäck. Flera av etapperna har god tillgänglighet för funktionshindrade. Och det är lätt att ta sig till de olika utgångspunkterna och slutstationerna med allmänna färdmedel – om du inte har en bil.

Inom Linköpings kommun finner vi 11,5 mil av Östgötaleden med vandring genom det varierade landskapet bestående av bland annat slätten, kanalerna, det fantastiska eklandskapet, hagmarkerna och de kuperade skogstrakterna när man kommer söder ut. Det finns mycket att se och lära under vandringarna – både om natur och äldre kultur.

Karta och mer information hittar du här.

Vandring runt Rängen

Vandra längs Göta Kanal

Att upptäcka Göta Kanal kan självklart göras med båt – men går lika bra till fots. Du kommer att passera idylliska småstäder och byar med växlande natur och ett rikt kulturliv längs din färd. Att vandra här är en året-runt aktivitet – men vill du uppleva det vackra sjölivet med fritidsbåtar och kryssningsbåtar som slussar är det sommarsäsongen som gäller. Det finns även färdiga vandringspaket att boka på Göta Kanals egen hemsida. Då kombinerar du middag, boende och vandring i ett. Lyxigt!

En perfekt dagsvandring i nära anslutning till Linköping är sträckan Berg-Borensberg på 21 km. Leden följer en bilfri grusväg utmed Göta kanal. Det här är en sträcka som är lätt att vandra. En fantastisk allé kantar vägen genom ett inbjudande och vackert landskap som är rikt på fina naturmiljöer och kulturminnen. På sommaren betar får, hästar och kossor i hagarna längs vägen. Missa inte det perfekta stoppet för att proviantera godsaker, nämligen Cloettas chokladbutik i Ljungsbro! Förläng gärna din vistelse och stanna över natt finns det vandrarhem både i Ljungsbro eller Berg.

Denna vandring går även längs med samma vandringsled som pilgrimsvägen Birgittaleden.

Mer information och karta hittar du här.

Drönarbild över Göta kanal

Vandra längs Kinda Kanal

Väljer du att vandra Kinda Kanal kommer du att utöver varierande natur passera flera slussar där du kan beskåda skådespeleriet med slussande båtar upp och ner i olika nivåskillnader. Beroende på vilken riktning du väljer att färdas är Nykvarns sluss den första eller sista.

Du kommer att passera flera ställen som är värda ett stopp – däribland Tannefors slussar. Här finns tre slussbassänger med en nivåskillnad på 10,5 meter som är det närmsta slusstoppet till Linköping city. Passa på att pausa vid populära Tannefors Café där du under sommartid kan stanna till och äta en skaldjusbuffé – mums!

Har du med egen matsäck rekommenderar vi varmt en fikapaus vid Hovetorps slussar som ligger inbäddade i eklandskapet och har kanalens högsta nivåskillnad med 15,8 meter på fyra bassänger. Vi menar – spana in bilden som är tagen vid dessa slussar – vem vill inte vandra intill detta spegelblanka vatten och rofyllda natur? Väl i området, missa inte chansen att gå på Rängen Runt – leden som ligger i anslutning till Kinda Kanalområdet! Förutom slående natur passerar leden guldkordn såsom Stafsäter Gårdsglass, anrika Bjärka-Säby slott (som bland annat erbjuder retreats) och sjönära Vårdnäs Stifsgård med övernattningsmöjligheter.

Slussen i Hovetorp

Pilgrimsvandra längs Birgittaleden

Birgittaleden är en pilgrimsväg som knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv, i dåtid och nutid. Den heliga Birgitta som utnämnts till ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon. De övriga är Edith Stein och Katarina av Siena.

Du kan börja din vandring vid Linköpings Domkyrka eller på någon annan plats du väljer längs med Birgittaleden. Börjar du vid Domkyrkan i Linköping har du fyra dagar med 81 kilometers vandring framför dig med nya upplevelser och intryck – men framförallt möjligheten till eftertanke och tystnad. Östergötlands öppna landskap bjuder på bördiga slätter, sjöar, Göta kanal, många kloster och kyrkor. I Linköpings Domkyrka kan du bli sänd med en pilgrimsvälsignelse om du deltar i en ordinarie gudstjänst och talar med prästen före gudstjänsten. Längs med Birgittaleden finns det gott om ställen att stanna och vila på, vandrarhem, pensionat, hotell och också gott om mataffärer och restauranger.

När du kommer fram till Vadstena har du nått målet för vandringen och blir du mottagen med en framkomstbön om du i förväg meddelar Pilgrimscentrum din ankomst. Du får då också ett pilgrims-certifikat som visar att du har vandrat Birgittaleden. Du kan avsluta din vandring i Klosterkyrkan, där Birgittas relikskrin finns eller i S:ta Birgittas kyrka i Birgittasystrarnas kloster Pax Mariae.

Längs Birgittaleden kan du även vandra eller cykla på lättframkomliga vägar och åka kanalbåt mellan Vreta Kloster/Berg och Borensberg på Göta kanal. Leden är inte markerad i terrängen. Du får följa kartor och vägbeskrivningar som finns att ladda ner. Där finns också meditationer och tips om övernattning längs vägen. Leden kan du nå med kollektivtrafik på många ställen.

Mer information och karta hittar du här.

Vandring längs med Göta kanal

Mer vandring

Två barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommarTvå barn som går och håller hand på en grusväg utanför Vallagård. Solen skiner och det är sommar

Naturupplevelser

Vandra med familjen

Naturupplevelser

Tillgänglig vandring
En man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandringEn man och en kvinna som läser en informationsskylt på en vandring

Naturupplevelser

Tips för naturutflykten
vandring vid Stångånvandring vid Stångån

Naturupplevelser

Stadsnära vandring

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning

Få tips och inspiration om vad som händer i Linköping

Fyll i dina uppgifter så skickar vi dig tips om evenemang, aktiviteter och annat som kan vara intressant för dig.

Oops! Det verkar som att du glömt att ange vilken stad du bor i. Vänligen fyll i din stad så att vi kan fortsätta.

För att vi ska kunna behandla din prenumeration behöver du godkänna vår integritetspolicy.