Pojke i en lekpark

Tips för en plånboksvänlig familjesemester i Linköping

Under semestern vill man släppa orosmoln som rekordartade elräkningar och skenande bensinpriser och bara… njuta. Glada barn med spring i benen och som skapar sommarminnen för livet är det vi helst av allt önskar oss. Besöksmål med fri entré, härliga utomhusupplevelser och lärorika lekar - häng med så får du massor av tips för den aktiva familjen som inte bara är bra för familjefriden, utan också för plånboken!

Lekplats-Safari

Om barnen själva får välja kan de tillbringa timmar vid en lekplats där endast fantasin sätter gränser. Packa picknickkorgen och ge er ut på ett riktigt Lekplats-safari. 

Först på listan står Linköpings största lekpark – Lill-Valla i Gamla Linköping. Här finns tre olika lekområden och gott om grönytor och platser där man kan sola, grilla och äta matsäck.  Eftersom ni befinner er i framtidsstaden Linköping bör ni också besöka den framtidsinriktade lekplatsen i Magistratshagen. Här förstärker avancerad teknik lekupplevelsen – lysande ägg och en sagokoja lär bli barnens favorit. I stadens egen oas, Trädgårdsföreningen, finns härliga möjligheter till lek i en riktigt lummig och fin miljö. I parkleken finns gungor, klätterställning, sandlåda och rutschkana som inbjuder till lek. För lite större barn är Ekholmens nyinvigda skatepark eller aktivitetsparken i Ljungsbro (på bilden) väldigt heta tips!  Och allt detta är tillgängligt – kostnadsfritt!

Klosterkurragömma och slusspaning

Knappt en mil utanför Linköping ligger sommarpärlan Bergs slussar intill 200-årsfirande Göta kanal. Perfekt för båtspaning – vem vill inte veta hur en slussning går till? I Berg finns hela 11 slussar, så här kan ni tillbringa hela förmiddagen. Ta en promenad eller en cykeltur längs kanalen – och för de vuxna rekommenderas den kostnadsfria digitala guidningen med Dick Harrison om områdets historia. När ni ändå befinner er på denna historiskt viktiga plats, ta en kort promenad till Vreta klosterruin. En fantastiskt vacker miljö inte para för picnick, utan för att leka och lära i – här finns gott om platser för kurragömma.

En buss - tre besöksmål! 

Tre av Linköpings fyra största besöksmål ligger på samma busslinje, buss nummer 6 med Östgötatrafiken. Alla tre har dessutom fri entré!  Er resa börjar på 1100-talet vid Linköpings domkyrka som är Sveriges näst största kyrkobyggnad. Pampigt reser den sig över staden. Hoppa på bussen igen och kliv av efter bara några minuter vid Gamla Linköping. Här kan ni uppleva Linköping för 100 år sedan. Och bara här går det att tillbringa en hel dag. Tillbaka på bussen tar ni er till Flygvapenmuseum där ni förutom flygplansspaning kan träffa Drakel och Viggo samt flyga Gripen. Historien kring Kalla kriget som också visas upp här är mer aktuell än någonsin.

Ni kan ta er runt enkelt och smidigt med Östgötatrafiken – de flesta besöksmål är nåbara med kollektivtrafiken. Med 24-timmarsbiljett kan ni resa obegränsat under ett dygn och två barn under sex år reser gratis i en vuxens sällskap. Dessutom finns alltid en tillsammansrabatt på 20 %. Betalning görs enklast i Östgötatrafikens app, men det går också att betala med kort.