Bild på hänvisningsskyltar för vandring i Säby Västerskog

Tips: Vandringsslingor i södra Linköping

Det krävs inte mycket för att kunna njuta av den vackra natur vi har i Linköping - möjligtvis ett par trampvänliga skor. That's it! Sedan är det bara att bege sig ut. Men för att göra det lite lättare för dig ut på din upptäcksfärd har vi sammanställt några underbara tips på vandringsleder i södra Linköping.

1. Östgötaleden mellan Vidingsjö motionscentrum och Bjärka Säby

Vandra Östgötaleden mellan Vidingsjö motionscentrum och Bjärka Säby. Du kommer att passera ett omväxlande landskap med ekhagsmarker, grova ekar, vackra slussmiljöer i Kinda Kanal för att nämna ett fåtal. Här finns en perfekt kombination av det bästa Linköpings natur har att erbjuda - eklandskap, slott, kanal och närhet till stad. Ett tips är att göra en liten avstickare till Hjortkällan, fornhemmet vid Bjärka-Säby och nya slottet Bjärka Säby.

Leden är en sträcka av Östgötaleden på cirka 19 km och är lätt- till medelsvår. Det finns grillplatser, vindskydd, toaletter och sommarcafé (Nya slottet Bjärka-Säby) utmed leden. Bussanslutning finns också på flera ställen. Foto Gunnar Ölfvingsson

2. Säby Västerskog - Kliv in i en trollskog

Vill du uppleva en riktig trollskog är naturreservatet Säby Västerskog den perfekta platsen. Naturen har en mångfald av svamp och vedlevande insekter såsom skalbaggar. Trädens medelålder beräknas till 180 år! Döda träd är basen för mycket av livet i urskogen och får ofta ligga kvar, så god rörlighet är ett måste för att ta sig fram här över stock och sten! Passa på att friska upp dig i sjön Stora Mörken strax söder om naturreservatet, där det också finns vindskydd och toalett. Vill du göra en avstickare rekommenderar vi dig några hundra meter bort från naturreservatet där det finns fina badklippor vid sjön Stora Rängen.

Reservatet nås från vägen mellan Bjärka Säby och Bestorp. Cirka 1 km söder om Bjärka Säby, vid Slåtterängen, är det skyltat "naturreservat" till vänster. Leden är cirka 1,5 km och ligger längs Östgötaleden.

3. Viggeby - Sjönära vandring

Att vandra i Viggeby naturreservat, beläget på en halvö i Järnlunden, tar dig på en sjönära naturupplevelse. Här kan du kombinera somriga bad, upptäcktsfärder bland öar, fisketurer och vandring på ett och samma ställe. Slå dig ner vid en av de solvärmda strandklippor och koppla av efter en heldagsvandring. Rik flora och fauna och fritt fiske inom reservatet. Östgötaleden går in i området med ändpunkt här. Här i Viggeby finns dessutom iordningsställda grillplatser WC, utmärkta tältområden och vindskydd.

Viggeby naturreservat ligger cirka 2,5 mil söder om Linköping, strax väster om Brokind och är skyltat från väg 34. Passar perfekt för mysiga skogspromenader.

4. Öna - Ett utflyktsmål till fattig skogsbygd

Vandra fritt i kulturreservatet Öna, bland bosättningar på stora flata berghällar som tillkom på 1600-1700-talet. Blicka ut över Stensjön och beteslandskapen runt kulturgården som också är den perfekta picknickplatsen. Byn är ett spännande utflyktsmål och visar det gamla Linköping och hur man levde i en fattig skogsbygd.

Det finns ingen separat vandringsled, men Östgötaleden passerar intill Öna. Öna är ett fint utflyktsmål/stopp på väg till Ulrika eller Ycke Urskog (ta väg 34 söderut till Skeda Udde, därefter till Haraldsbo och sväng vänster mot Drögshult.) Efter cirka 5 km är det skyltat till Öna åt höger.

5. Ycke Urskog - Ronja Rövardottermiljö

Bli förflyttad till en riktig Ronja Rövardottermiljö med urskog och mossor. Vandringsmöjligheter både inom reservatet och den markerade urskogsslinga tar dig med på en tidsresa tillbaka till den gamla Svenska urnaturen. Ycke Urskog präglas av både gran och tall där det äldsta trädet är från tidigt 1700-tal. Att vandra här förutsätter god rörlighet på grund av fallna trädstammar kors och tvärs - kliv över och kryp under!

Vandringsslingan är cirka 1,5 km lång och är Östgötaled. För att ta dig hit åker du söder ut från Linköping, mot Ulrika. Cirka 2 km väster om Ulrika samhälle, mot Boxholm ligger urskogen. Det finns fint vindskydd och grillplats under tak. Intill p-platserna finns informationsskyltar. Stanna gärna kvar i området och besök Ulrika. Övernatta i någon av de sjönära stugorna på Amundebo Södergård, där också barnen har sitt paradis på Äventyrsgården.


Vill du upptäcka mer av Linköpings natur?