Tre turer för enklare vandring

Vandring på stigar och grusvägar, men väl utmarkerade stigar. Här kan du njuta av lugnet och naturen i din egen takt.

 

 

Vandring i Vidingsjö naturreservat

En tur för den som vill känna doften från barrskogen men som samtidigt vill att det ska vara enkelt att hitta.  Delar av spåret går genom Vidingsjö naturreservat med grova tallar och granar och härlig mjuk grön mossa. Denna promenad följer det gula motionsspåret (5 km) vid Vidingsjö motionscentrum.

Typ av tur: En enklare vandring i Vidingsjöskogens vackra barrskog på ca 5 kilometer.

ikon_kilometer ikon_boende ikon_mat ikon_vandra Längd

5 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

En promenad på 5 kilometer välmarkerad stig/bredare stig i skogen. Terrängen är relativt flack och spåret går nästan helt att gå med barnvagn. Bara någon kortare kuperad del.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på promenaden

Den del som går i Vidingsjöskogens reservat med grövre granar och tallar och där marken är helt täckt av John Bauer-mossa.

ikon_rastplats Faciliteter

Vid Vidingsjö motionscentrum finns gott om faciliteter: café, vattentoalett, vattenpåfyllnad, flera grillplatser, pick-nickbord, utegym, bänkar under tak. Här finns mer info om Vidingsjö motionscentrum.

ikon_vatten Vattenpåfyllnad

Ja, det går det att fylla på vatten vid Vidingsjö motionscentrum.

 

Läs mer här

Hitta runt

Med utgångspunkt från Vidingsjö motionscentrum följer du det spår som har gul markering. Spåret börjar vid den port som går över spåret som även visar vägen till områdets höghöjdsbana. Sedan är spåret välmarkerat. De sista två kilometrarna går spåret parallellt med områdets 2,5 kilometers slinga. Spåret leder dig sedan tillbaka till utgångspunkten vid Vidingsjö motionscentrum.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

Vidingsjö motionscentrum ligger i södra Linköping i stadsdelen Vidingsjö. Kommer du med bil följer du skyltar till motionscentrumet (när du är i Vidingsjö). Kommer du med buss åker du till hållplatsen “Hässlegatan” och går genom tunneln under Haningeleden. Efter några hundra meter är du vid motionscentrumet.

 

 

Vandring i Vallaskogens naturreservat

Vallaskogen i central Linköping bjuder på en vacker barrskogsupplevelse. Det här är en tur som slingrar sig fram på grusvägar/skogsvägar och stigar i reservatet.

Typ av tur: Vandring mitt i centrala Linköping i Vallaskogens naturreservat. En vacker barrskog med partier med stora ståtliga tallar och granar.

ikon_kilometer Längd

ca 4 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Den som vill åka buss till naturupplevelsen och som vill ha en stadsnära promenad men med känslan av att vara mitt i storskogen långt från staden.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på promenaden

En sträcka med gärdsgårdsstaket och gamla grova tallar på rad längs vägen. På våren blommar även vitsipporna här vilket gör det ännu mer mäktigt.

ikon_rastplats Faciliteter

Det finns grillplatser utplacerade runt om i reservatet. I stadskvarteren i friluftsmuseet Gamla Linköping finns toaletter samt vid Valla Gård. Det finns även ett område med bord där det går att äta sin medhavda matsäck.

Övernattningsmöjlighet: I Gamla Linköping går det att övernatta på Hilma Winblad B&B och även på vandrarhemmet i den del av friluftsmuseet som heter Valla Gård. Det finns inga vindskydd i området.

Förtäring: I stadskvarteren samt Valla Gård går det att köpa lunch, fika eller glass. Mer service på sommaren och mindre utbud övrig tid på året.

 

Läs mer här

Hitta runt

Gå från parkeringen/busshållplatsen vid Gamla Linköping till Kapellplan i ytterkanten av stadskvarteren (i närheten av butiken Historiska Magasinet). Ta vägen genom skogen och följ orangea markeringar (Östgötaleden). Passera Ryttartorpet -Tidstorp, som ligger mitt i skogen. Sväng vänster in i den mäktiga delen med stora grova stammar och gärdsgårdsstaket. Efter någon kilometer när leden kommer till ett mer öppet parti sluta följa orangea markeringar och följ gula markeringar med en “joggare” på istället. Slingan går i en stor cirkel runt i Vallaskogen och vänder tillbaka mot startplatsen igen. Vid Vallabackarna tar det gula motionsspåret slut och då följer du de orangea markeringarna igen tillbaka till stadskvarteren i Gamla Linköping.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

Följ skyltning till Gamla Linköping och parkera på parkeringen. Hit går även att åka buss och gå av /på vid “Gamla Linköping läge A eller läge B.

 

 

Vandring i Ullstämmaskogens naturreservat

Ullstämmaskogens naturreservat ligger relativt dolt i Vidingsjö friluftsområde, vilket gör att det inte är lika välbesökt som andra delar av området. Reservatet ligger också långt från stadens brus vilket gör det tyst och en riktig naturupplevelse. Både naturen och tystnaden gör det till en avkopplande upplevelse. Turen är ca 3,4 kilometer lång.

Typ av tur: En vandringstur med övervägande vandring i vacker barrskog med varierande ålder. En tur som går nästan helt och hållet i Ullstämmaskogens naturreservat. Vandringen går helt och hållet på skogsstig med ibland mycket rötter och stenar. Turen är enkel för att den är kort, men den kräver mer av vandraren i och med stenar och rötter.

ikon_kilometer Längd

ca 3,4 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

 För den som vill gå på stigar och inte har något emot att kliva över rötter och stenar och på något ställe ta hjälp av handen för att komma upp för ett brantare parti. Även en del blötare partier att ibland kliva över eller gå runt. Medelsvår vandring.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på promenaden

Delar av reservatet med riktig trollskog med stora träd, stammar som ligger huller om buller och grön mossa som en matta.
Promenad på en ca 500 m lång spång på den del av reservatet som går på Östgötaleden.

 

Läs mer här

Hitta runt

Starta vandringen vid parkeringen/entrén för Ekängsdalen och Ullstämmaskogen. Följ Östgötaledens orangea markeringar (här finns även röda markeringar, men är när beskrivningen skrevs otydligt markerad) i ca 500 meter innan du kommer till en informationsskylt i skogen om Ullstämmaskogens reservat. Därifrån är reservatsslingan tydligt markerad och det är där reservatet börjar. Följ de röda markeringarna genom skogen i någon kilometer. Njut av vyerna och tystnaden. Till slut kommer du fram till ytterligare en informationsskylt i skogen om Ullstämmaskogen. Vid den skylten börja du följa Östgötaledens orangea markeringar, så leder den dig tillbaka till parkeringen, men genom att följa Östgötaleden blir det en rundslinga. Efter ca 100 meter kommer du till en LÅNG spång på ca 500 m som är byggd i skogen över våta partier. Fortsätt följa de orangea markeringarna. Tillslut kommer du tillbaka till informationsskylten där den röda slingan började i reservatet. Här väljer du om du vill fortsätta på Östgötaleden tillbaka till parkeringen, eller väljer att följa grön markering (LOK-milen) som också går till parkeringen/Startplatsen. Båda vägarna är lika långa. Var dock observant i denna korsning vid informationstavlan så du går åt rätt håll.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start och slutpunkt

I stadsdelen Vidingsjö i södra Linköping följer du skyltar mot “Kolbyttemon 8”. Åk på den asfalterade vägen i några kilometer tills det står en skylt som pekar mot “Ekängsdalen 1/Ullstämmaskogen 1”. Sväng vänster och följ grusvägen. I en T-korsning med små bruna träskyltar tag höger och följ skyltning mot Ullstämmaskogen. Följ grusvägen några hundra meter tills du kommer till parkeringen och entrén för Ekängsdalen/Ullstämmaskogen.


Karta


Upptäck mer fruluftslivstips...

Tre cykelturer för hela familjen

Finns något bättre sätt att ta sig fram än på cykel? Packa cykelkorgen och ta med familjen eller vännerna ut på en cykeltur strax söder om centrala Linköping, men samtidigt mitt i naturen.

Tre tillgängliga promenader

Naturen är vacker och till för alla. Därför har vi listat tre stycken tillgängliga promenader som vi tycker om lite extra.