Tre barnvagnsrundor

Har du gått samma runda med barnvagnen tillräckligt många gånger och vill ha inspiration till nya? Här finns tre tips på rundor som är tillgängliga för att rulla med barnvagnen i fin natur.

Frökärret runt med barnvagn

En promenad på ca 3 kilometer runt fågelsjön Frökärret i Tinnerö Eklandskap som är lämplig med barnvagn eller som cykeltur för familjen med små barn. På denna relativt korta runda upplevs Tinnerös två unika delar – eklandskapet och våtmarker. Rundan passerar den fina fågelsjön Frökärret samt vackra hagmarker med ekar. Turen är relativt flack och går på grusväg/skogsväg. Hela rundan är bilfri (förutom ca 50 m vid en parkeringsplats).

Typ av tur: En barnvagnspromenad Frökärret runt i naturreservatet Tinnerö eklandskap

ikon_kilometer Längd

ca 3 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Sträckan går på bilfri grusväg/skogsväg (förutom 50 m) och är lättvandrad eller lättcyklad.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på promenaden

Titta på fåglar vid Frökärret.
Titta på det nya insektshotellet vid Fröberget.
Passera förbi rundlogen vid Tinnerö.
Vackert eklandskap på stora delar av sträckan.

ikon_startslut Start/slutplats

Rundan kan påbörjas vid parkeringen “Fröberget” eller “Röda bron”.

ikon_rastplats Faciliteter

Det finns pick-nickbord vid Fröbergets parkering samt vid Tinnerö skog. Vid Tinnerö skog finns det grill möjligheter. Det finns ett vedförråd där, men tag gärna med egen ved för säkerhets skull. Här kan du ladda ner infoblad om Tinnerö Eklandskap

ikon_vatten Vattenpåfyllnad

På denna runda finns det inga möjligheter att fylla på dricksvatten.

 

Läs mer på Naturkartan

Hitta runt

Rundan är inte markerad i naturen men är relativt lätt att hitta då den går på större grusvägar. Börja vid Fröbergets parkering och gå väster ut. Passera en informationsskylt för eklandskapet som heter “södra rundan”. Fortsätt på grusvägen till du ser den stora runda byggnaden “Tinnerö rundloge”. Sväng vänster ca 100 m före logen. Här är underlaget en bred skogsväg. Följ vägen och passera rastplatsen vid “Tinnerö skog”. På denna rastplats finns bänkar och möjlighet att grilla på den iordninggjorda grillplatsen. Fortsätt rakt fram. Här delar sig vägen, men fortsätt följa den väg som är bredast. Passera parkeringsplatsen vid “Röda bron”. Nu ser du Frökärrets vatten.  Här fortsätter du på den smala skogsvägen som går nära sjön. Snart ser du insektshotellet vid Fröberget och du är tillbaka där rundan började.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

Till denna runda tar du dig med egen bil. Kör till stadsdelen Vidingsjö i Linköping. Följ skyltningen mot “Kolbyttemon 8”.  Åk den vägen (asfalterad) några kilometer tills du ser en gul-röd skylt det står “Tinnerö 1” på. Sväng höger där, så är du framme vid Fröbergets parkering. Vill du parkera vid “Röda bron” fortsätter du bara några hundra meter till på den asfalterade vägen och tar istället höger där det står “Rosenkällasjön 1”. Precis efter korsningen ligger parkeringen “Röda bron”.

Med barnvagn vid Ullaberg- och Mossens våtmarker

Promenaden går på grusväg hela sträckan och du går den fram och tillbaka. Naturen är mest barrskogskänsla och med glimtar av vattnet längs vägen genom träden. Ullaberg- och Mossen är ett nytt fågelsjöområde och karakteristiskt är också döda träd i vattnet som ger en speciell känsla till området. Liknande den känsla man får vid Rosenkällasjön i Tinnerö.

Typ av tur: En tur för dig med egen bil och som vill ta en barnvagnspromenad och samtidigt njuta av skog, vatten och fågelliv.

ikon_kilometer Längd

Ca 3,5 km tur och retur.

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Turen vänder sig till dig med barnvagn men fungerar även för enkel familjecykling, då sträckan är bilfri och går på en bred grusväg.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på promenaden

Utsikten vid entrén/rastplatsen vid Ullaberg.
Utsikten vid den del i området där grusvägen passerar mellan sjöarna.

ikon_rastplats Faciliteter

Längs promenaden finns en torrtoa, 2 grillplatser samt ett antal picknickbord. Längs grusvägen finns även stora rejäla bänkar placerade.

 

Läs mer på Naturkartan

Hitta runt

Följ grusvägen från bilparkeringen för Ullaberg- och Mossen rakt upp i skogen. Vägen har en lång och svag uppförslutning. Efter 700 meter kommer du till entrén för området där det finns torrtoalett och grillplats. Fortsätt följa grusvägen tills du kommer till den plats där du ser vatten på båda sidor och där det finns en informationsskylt om Ullstämmaskogen. Här finns också en grillplats och flera picknickbord. Vänd här och gå samma väg tillbaka.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även din position på kartan, så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

Kör till stadsdelen Harvestad i södra Linköping. Sväng vid gul-röda skyltar “Edsberga” och “Harvestad”. Åk grusvägen rakt fram i 1 km tills du kommer till parkeringen för Ullaberg- och Mossen.

Längre barnvagnspromenad i Tinnerö naturreservat

En tur som går att ta sig till med buss med start vid Coop vid Garnisonen. Turen går sedan på grusvägar genom det vackra eklandskapet i Tinnerö naturreservat. Nästan hela rundan är bilfri. Ju längre söder ut i reservatet du kommer desto tystare blir det med sorlet från staden. Bara vindens brus och fågelkvitter som hörs. Turen fungerar även perfekt för cykel.

Typ av tur: En länge barnvagnspromenad (som har formen av siffran “8”) på grusväg i Tinnerö Eklandskap. Naturen runt omkring är kullar med grova ekar och hagmarker.

ikon_kilometer Längd

7,5 km

ikon_terräng För vem/svårighetsgrad

Denna tur går att nå med buss eller med bil. Turen går på grusväg hela vägen och terrängen är relativt platt.

ikon_höjdpunkter Höjdpunkter på promenaden

Det vackra eklandskapet med hagar som finns över allt i området.
Landskapet vid Tinnerö rundloge och gärdsgårdsstaketet som följer grusvägen där.

ikon_rastplats Faciliteter

2 vindskydd passeras på vägen. På dessa platser finns enklare grillanordningar. Ett vid Tinnerö Kärr och ett vid Djurgården.

ikon_vatten Vattenpåfyllnad

Ingen dricksvattenpåfyllnad längs vägen.

 

Mer om Tinnerö på Naturkartan

Hitta runt

Ta bussen till matbutiken Coop vid Garnisonen i centrala Linköping. Runda butiken och följ den grusväg som går på en bro över Haningeleden. Här kommer du till informationsplatsen och parkeringen Magasinshagen. Vid informationsskylten - välj den smala vägen på platsen (ej de breda grusvägarna). Du passerar efter ett tag i närheten av Smedstad ridsportscenters ena utomhusridbana och går sedan på sidan av hela ridanläggningen. Vid en T-korsning tar du höger. I nästa fyrvägskorsning gå rakt fram. Efter någon kilometer kommer du till en plats som heter “Humpen”. Här ligger en grönmålad byggnad som liknar ett förråd. Tag vänster in på en mindre skogsväg och följ den. Efter ett tag passerar du en byggnad/hus och bredvid den ligger ett vindskydd där det går bra att ta en paus. Fortsätt därefter vägen fram tills du kommer ut på en större grusväg. Tag höger och följ grusvägen tills du ser den runda röda träbyggnaden som heter Tinnerö rundloge. Sväng höger vid den korsningen och runda rundlogen. Fortsätt den grusvägen till du kommer till parkeringen/entrén vid Tinnerö norra/Tinnerö gravfält. Passera förbi och i nästa T-korsning tag höger. Snart kommer du tillbaka till platsen “Humpen” igen. Sväng vänster in på parkeringen vid Humpen och följ den grusvägen rakt fram tills du kommer till en Y-formad vägkorsning. Tag höger. Efter ett tag passerar du ett vindskydd och grillplats på vänster sida (“vindskyddet vid Djurgården”). Slå dig gärna ner och ta en rast. Vindskyddet ligger i en ekbacke inom den gamla Djurgården som var kunglig jaktpark under 1600-talet. Fortsätt grusvägen rakt fram ca 150 meter. Tag höger i nästa Y-korsning. Tillslut kommer du tillbaka till parkeringsplatsen/entrén vid Magasinshagen och vägen med bron över Haningeleden och Coop vid Garnisonen.

Använd gärna naturkartan.se för att se vart anordningar så som grillplatser och rastplatser är placerade. Aktivera även så att du kan se din position på kartan så blir det lätt att navigera.

Ta sig till start/slutpunkt

Ta en buss som stannar vid busshållplats Rotegatan (läge A eller läge B) i Garnisonsområdet i Linköping. Annars parkera med bil vid parkeringen Magasinshagen.


Upptäck fler friluftstips...

Tre turer för fågelskådning

Linköping har ett rikt fågelliv - ja, flera av våra fågelsjöar är till och med inom cykelavstånd från city. Här listar vi tre tips där du kan se flera fågelarter. Packa kikaren och bege dig ut!