Par som vandrar i Linköping

Tips: Vandringsslingor i norra Linköping

På med vandringskängorna - nu går vi! Vi hjälper dig att utforska några av Linköpings norra vandringsleder som bjuder på allt från vacker natur med spännande raviner till hav av orkidéer och bubblande källor. Låt dig inspireras!

1. Ekarnas stad - Upplev ekkullar och gammelek

Få städer i landet har turen att ha så många vackra ekmiljöer att visa upp som Linköping har. Och det är verkligen en fröjd för själen att uppleva. Ekarnas stad tar dig på en tur runt om i Linköpings största ekområden där du får stöta på ekkullar och gammelekar. Det finns en folder>> med karta över området och utmed stråken vid flera av ekmiljöerna finns informationsskyltar och möjlighet att få ytterligare information via mobiltelefon.

Sammanlagt finns omkring 25 km skyltade ekstråk längs befintliga gång- och cykelvägar, förbi värdefulla ekmiljöer både inne i staden och ut till det omgivande eklandskapet.

2. Stjärnorpsravinen - Förtrollande natur i en ravin

En lite undangömd men alldeles magisk vandringsled i Linköping är Stjärnorpsravinen. Och det är precis som det låter - en förtrollande ravin! Följ med in i den frodigt exotiska naturen som omsveps av lövskog och ormbunkar i vad som känns som tusentals. Trädens höga stammar sträcker sig upp mot himlen, där trädkronorna formar som valvbågar ovanför ditt huvud. Väljer du att vandra i hjärtat av ravinen får du sällskap av Stjärnorpsbäckens skvalpande ljud. 

När stigen i skogen tar slut, möts du av en liten stentrappa - och har du inte stadiga ben, rekommenderar vi dig att promenera tillbaka då klättervana är önskvärt. Här kan du ta dig upp till marknivå och istället vandra på den höga branten.

Denna led är inte bara förtrollande, utan även en av Östergötlands rikaste fladdermusplatser.

Leden är cirka 2 km lång i medelsvår terräng och du startar nedanför Stjärnorps slottsruin. Det är ingen märkt led, men det finns en informationstavla vid redskapsboden bredvid parkeringen. Och som vi påpekade tidigare, är klättervana önskvärt om du vill ta dig upp ur ravinen via stentrapporna.

3. Tinneröstigen - Vandra mitt i Eklandskapet

I nära anslutning till Linköpings centrum finns denna oas där eklandskapet sträcker ut sig som en vacker park av större mått. Här är ett helt system med skyltade stigar inom ett kulturlandskap med ekhagar, öppna betesmarker och fågelrika våtmarker. På flera platser finns toaletter, fågeltorn, och bryggor. Du passerar många sevärdheter på din vandring här - bland annat Rosenkällasjön där du finner av helt hav av svanar som häckar under sommaren.

Stigen finns i två slingor, varav den norra slingan är 4,3 km och den södra 8,5 km. Informationstavlor och broschyrer finns i området. För att hitta till starten som lämpligtvis sker vid Karleplans fotbollsplan - ta buss nummer 2 från Trädgårdstorget och hoppa av vid Djurgården.

4. Kärna Mosse - Välkommen till orkidéernas paradis

Bubblande källor, vilt växande orkidéer och 250-åriga tallar - det har Kärna Mosse att bjuda på! Naturreservatet Kärna Mosse är ett av Östergötlands mest kända kalkkärr med massvis av spännande natur. Här växer imponerande tallar, ädellövs- och barrskog. Många träd har blåst omkull i skogen, vilket har gett den en vild och mer urskogslik prägel. Kärna Mosse kanske är som mest känd för den färgsprakande show av orkidéer man kan beskåda från början av juni till mitten av juli. Det finns uppemot 15 olika orkidéarter som växer fritt i naturen här!

Vandringen i Kärna Mosse består av en 2 km lång led genom reservatet. Under försommaren - besök dammen i norra delen av reservatet för att se grodor, vattensalamandrar och allehanda småkryp. Det finns två entréer med parkeringsplats och informationstavlor. Skyltade från Kärnavägen.

5. Landeryds hembygdsled - Fornminnen och kulturlämningar

Vandra längs Landeryds hembydsled och upptäck skyltade fornminnen och kulturlämningar. Har du en förkärlek till jättestora ekar kommer du bli imponerad! Du kommer nämligen att passera en jättegammal ek som är äldre än bebyggelserna i området. Trädet är i största slag med sina sju meter i omkrets och uppskattas vara upp till 800 år gammal. Wow!

Vandringen har två rundslingor, en om 5,2 km och en kortare variant på 2,5 km. Utgå från Landeryds hembygdspark, förbi Landeryds golfklubb, vidare över Stångån bort mot Slattefors sluss och Landeryd kyrka. Foto: Gunnar Ölfvingsson.


Vill du upptäcka mer av Linköpings natur?

Bild på hänvisningsskyltar för vandring i Säby Västerskog

Tips: Vandringsslingor i södra Linköping

Nu ska vi ut och upptäcka vandringsslingor i de södra delarna av Linköpings kommun. Varierad natur, spännande utflyktsmål och sagolik natur. Klicka här för att läsa mer.